Čína představuje pro české podnikatele obrovskou šanci. A teď se tam prý otevřely dveře ještě víc

26.10.2014 19:58

Jako vítaný impuls pro všechny české firmy, vnímá profesorka Vladimíra Dvořáková fakt, že v pondělí bude v Pekingu podepsán vstup čínského partnera do společnosti J&T, jedné z největších českých finančních skupin.

Čína představuje pro české podnikatele obrovskou šanci. A teď se tam prý otevřely dveře ještě víc
Foto: Radim Panenka
Popisek: Česká a čínská státní vlajka

ParlamentníListy.cz v sobotu na základě informací z prezidentské delegace v Číně, jako první informovaly, že v pondělí bude podepsán nejvýznamnější kontrakt této návštěvy českých podnikatelů v nejlidnatější zemi světa. Má jít o vstup společnosti CEFC, což je pátá největší soukromá firma v Číně, do českého finančního a energetického koncernu J&T.

Nejvýznamnější transakce prezidentské návštěvy má být podepsána v pondělí za přítomnosti prezidentů obou zemí, a ParlamentníListy.cz mají z delegace informaci, že kvůli tomu přímo do Pekingu letí místopředseda představenstva a akcionář české společnosti Dušan Palcr.

Pro J&T, která doposud působila zejména v České republice a na Slovensku (také v Rusku a v Karibiku, ale jen velmi omezeně), představuje vstup čínského partnera nejen větší stabilitu a mnohem silnější pozice ve střední Evropě (o kterou mají Číňané, jak deklarovali, největší zájem), ale rovněž šanci na průnik přímo do Číny. Právě to na celé transakci nejvíce oceňuje profesorka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické.

V tuto chvíli základní kapitál J&T FINANCE GROUP čítá přes 14 miliard korun. Investiční skupinu založili před téměř dvaceti lety na Slovensku Ivan Jakubovič a Patrik Tkáč. Zaměřuje se na finanční služby, bankovnictví a projektové financování.

Spolupráce se ale má zaměřit nejen na finanční služby a bankovnictví, ale rovněž na energetiku, strojírenství, případně další odvětví ekonomiky. Do energetiky již J&T pronikla založením Energetického a průmyslového holdingu, spolupráce s čínským energetickým gigantem bude nepochybně dalším impulsem.

Spolupráce sbližuje

Dvořáková navíc oceňuje spolupráci s největší světovou ekonomikou i z hlediska celkového přínosu pro české hospodářství. „Jsou-li propojené podniky, tak to samozřejmě vztahy s Čínou sbližuje. Omezuje to prostor pro konflikty,“ říká Dvořáková.

Z tohoto pohledu vnímá smlouvu české firmy s čínským gigantem jako vítané povzbuzení pro ostatní. „Otevřou se nové trhy. Navýšení kapitálu znamená investice. Rozhodně je to plus,“ komentuje dopad celého kontraktu na českou ekonomiku.

Navíc když společnost J&T ve svém pokusu proniknout do Číny rozhodně není osamocena. Až prezident Miloš Zeman v pondělí půjde do Velkého lidového paláce na setkání se svým čínským protějškem Si Ťin- pchingem, bude jej doprovázet Petr Kellner. Nejbohatší Čech se svou společností PPF zkouší proniknout na čínský trh již delší čas, a celkem se mu daří.

Kellner v Číně provozuje pobočku své společnosti na splátkové půjčky Home Credit. Ta se prosadila ve „zkušebním provozu“ v provincii Tianjin a díky tomu v loňském roce dostala licenci na celé území Číny. Vzhledem k tomu, že Kellner s Home Creditem již dříve zaznamenal pozoruhodný úspěch v Rusku, dá se očekávat, že by se mu mohlo dařit i zde.

Pro skupinu J&T podpis smlouvy znamená rozšíření trhů na nové území, a to celkem výhodně vybrané. „Čínský trh je obrovský. Tamní ekonomika jde nahoru. Mění se střední vrstva i spotřebitelské chování,“ vysvětluje Dvořáková, podle které kombinace velikosti a expanze Číny nabízí pro její partnery skutečně unikátní příležitost.

Je prý dobře, že se Česká republika do tohoto sbližování rovněž pustila. Proto podle profesorky bude celá návštěva prezidenta Zemana v Číně vnímána rozhodně jako velký úspěch, bez jakýchkoliv negativních impertinencí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…