Dolejš: Korporacím se vláda zvednout daně bojí, na malé firmy si troufá

06.06.2012 21:28

Jablkem sváru by se dal nazvat vládní návrh „zákona na zvýšení daně z přidané hodnoty a dalších úsporných opatření“, který dnes večer projednávala sněmovna. Návrh prošel prvním čtením a koalice ho poslala dál, do výborů. Schválením tohoto zákona například stoupne DPH, sníží se některé paušály pro osoby samostatně výdělečně činné.

Dolejš: Korporacím se vláda zvednout daně bojí, na malé firmy si troufá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Ministr financí Miroslav Kalousek ve svém úvodním slově připomněl slib vlády, že pokud scénář bude horší než stagnace, že bude muset přistoupit ke změnám rozpočtové legislativy již pro rok 2012. Na to podle něj nedošlo, protože růst, byť minimální umožnil vládě neměnit podmínky pro letošní rok.

„Nicméně pro léta 2013 a 2014 samozřejmě fiskální strategie postupného snižování deficitů a stabilizace veřejných rozpočtů není myslitelná bez změn rozpočtové legislativy jak na výdajové, tak bohužel na příjmové straně,“ konstatoval Miroslav Kalousek.

Zůstanou dvě sazby DPH, ale v obou budeme platit více

„Hlavním dopadem tohoto zákona bude samozřejmě zvýšení DPH, a to jak ve snížené, tak i v základní sazbě,“ říká stínový ministr financí za KSČM Jiří Dolejš. Dodal, že se podle vlády jedná na přechodné opatření na tři roky a pak by se měla DPH sjednotit na 17,5 procentech. „Je to prostě jen jiný způsob, jak zvýšit daň,“ konstatuje. Výnos za tuto daň do státní kasy by měl být 56 miliard korun. „No a to nám bude chybět v peněženkách,“ dodává Dolejš pro ParlamentníListy.cz.

Vláda původně tvrdila, že chce jednu sazbu ve výši 17,5 procenta už od roku 2013. Podle stávajícího modelu, by se snížená sazba, která letos stoupla z 10 procent na 14, zvýšila na 15, nebo na 17,5 procenta. Základní sazba, která byla původně na 19 procentech a stoupla letos na 20 procent, měla podle plánu klesnout rovněž na oněch 17,5 procenta. „Místo toho, se tato základní sazba zvýší na 21 procent,“ komentuje kroky vlády Jiří Dolejš. Jinými slovy budou sice podle něj zachované dvě sazby (15 % a 21 %), ale obě se zvýší, takže budeme platit více.

Vyvoláváte daňový chaos a nejistotu, tvrdí oranžový Sobotka

„Vy jste přece řekli, dokonce jste tady prosadili zákon, kde říkáte, že příští rok v naší zemi bude jedna sazba DPH ve výši 17,5 procenta. Ten zákon ještě platí. Já mám pocit, že je ještě stále platí, že jste ho nezrušili. 17,5 procenta. Tady jste si to vybojovali proti sociální demokracii. My jsme říkali, je to nesmysl, jedna sazba je hloupost, nedělejte to,“ připomněl pravici předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Teď tady navrhujete, že to nebude už 17,5 %, ale budou to zase 2 sazby, 15 a, tuším, 21 %. No řekněte mi, co je na tom koncepčního,“ rozčiloval se Sobotka. Podle něj je to jen chaos, improvizace a  nejistota pro všechny.

„A jistota pro podnikatele je, že pokud bude vládnout levice, tak daňové zatížení se zvýší o 120 - 160 miliard ročně,“ kontroval Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.

U dětských plínek zaplatíme DPH 21 procent

Zvýšená daň podle opozice zkomplikuje život nejen občanům, tedy kupujícím, ale také zejména malým výrobcům. „Když mají občané hluboko do kapsy, nakupují méně a výroba začíná stagnovat,“ varuje Dolejš. Upozornil také, že zvýšenou DPH budou platit obce i města, státní fondy, veřejné zdravotní pojišťovny. Problémem podle něj je také převedení některých zdravotních prostředků do základní sazby. „Klasická ukázka, dětské pleny půjdou ze 14 na 21 procent,“ říká pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Ceny se zvyšují snadno, do snižování se ani obchodníkům ani výrobcům prý nechce

Podle stínového ministra financí je sice tento krok vratný s příchodem jiné vlády, u nepřímých daní je to ale problém. „Mírné snížení daně se nemusí promítnout v ceně, protože se na ní výrobci, ale hlavně obchodníci „zabydlí“ a dolů se jim chtít nebude,“ říká Dolejš. Musel by to být velký skok dolů, navíc doprovázený konkurenčním tlakem. Nahoru to jde prý dobře, dolů špatně. „Zvednout ceny je jednoduché, ale stlačit je dolů po snížení nepřímých daní je velmi obtížné,“ dodává.

Dalším krokem vlády, v rámci projednávaných opatření, je snížení odpisových paušálu pro OSVČ. „Původně to chtěli ořezat opravdu hodně,“ říká Dolejš. Podle něj vláda přece jen ustoupila a původní záměr snížila, takže „ořezání paušálů se dotkne firem s vyšším obratem. „Je to sice rozumný ústup, ale stejně to na malé firmy dopadne tvrdě, kroutí hlavou stínový ministr. „Zvednout daně velkým korporacím se bojí, ale odbourat úlevy malým podnikům a podnikatelům, na to jim odvaha nechybí,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…