Ekonom Kohout: Babiš udělal strašnou chybu. České ovce, volíte grázly a pak naříkáte

02.04.2014 7:41

Většina voličů podle známého ekonoma Pavla Kohouta zatím stále ještě slepě věří „tradičním“ politickým stranám. „Je to smutné a poněkud šokující, když uvážíme, jaké škody všechny tyto strany společně způsobily. Bohužel, z mnoha voličů se staly ovce, které sice bečí nad masivními krádežemi a zneužíváním státního rozpočtu, ale když nastane volební den, volí většinou znova a znova ty samé grázly,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz autor knihy Úsvit – Kritika politického systému a návrh nové Ústavy pro Českou republiku, která inspirovala politika Tomia Okamuru.

Ekonom Kohout: Babiš udělal strašnou chybu. České ovce, volíte grázly a pak naříkáte
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonom Pavel Kohout

Anketa

Kterého z nominovaných moderátorů máte nejraději? Všichni soutěží v anketě TýTý 2013.

hlasovalo: 3534 lidí

Jak hodnotíte snahy ministra financí Andreje Babiše najít peníze na splnění volebních slibů a požadavků ministrů jednotlivých resortů – práce a sociálních věcí, zdravotnictví, školství…?

Ministr Babiš udělal základní strategickou chybu hned na začátku. Nechal si od Jana Mládka a dalších socialistů vnutit styl rozpravy ve směru „je třeba se zamyslet, kde vezmeme prostředky.“ Správně měl Mládkovi, Sobotkovi a dalším utopistům, kteří věří, že ekonomické zákonitosti se dají překonat vůlí a budovatelským nadšením, suše sdělit asi toto: „Pánové, konec legrace. Utrácíme více, než kolik česká ekonomika unese. Slovensko utrácí o čtyři procentní body HDP méně a funguje lépe. Ode dneška se šetří, nikoli kalouskovsky, ale rozumně. Smiřte se s tím. Jinak je po koalici.“

Babiš to neudělal a ponese za to jednou následky. Volební úspěch ANO 2011 byl způsoben tím, že voliči brali toto hnutí jako náhražku pravice. Když TOP 09 a ODS selhaly, pravicoví voliči se z velké části uchýlili k Babišovu hnutí. Pokud ale časem zjistí, že jim ANO navzdory slibům zvyšuje daně, jak to dělal Kalousek, ortel v příštích volbách bude drtivý.

Vedení ANO 2011 bohužel stále ještě nedochází, že voliči po něm chtějí pravicovou politiku. Žádné nesmyslné báchorky o dvou pevně rozkročených nohách, ale nízké a stabilní daně, omezení byrokracie, zkrátka normální stát a žádnou socialistickou šikanu.

Co říkáte většímu „zhodnocení“ státních peněz, které ležely na účtech České národní banky? Někdo poukazuje na to, že vyšší úroky znamenají i vyšší riziko.

Nevím, musel bych vidět detaily. Hypotézy bez faktů nejsou užitečné.

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

Přispějí k boji proti daňovým únikům cesty jako centrální registr účtů nebo česká Kobra? Nebo byste doporučil jiné kroky než restrikci?

Ať daně nejsou tak nesmyslně vysoké. Nízké daňové sazby se nevyplácí obcházet. Švýcarsko na tomto přístupu funguje už dlouho. Jako jediná kontinentální země snižuje svůj státní dluh i navzdory finanční krizi.

Povede zastropování výdajových paušálů dvěma miliony korun k vyššímu výběru daně z příjmů od živnostníků?

Velmi pochybuji.

Vláda plánuje zavedení třetí sazby daně z přidané hodnoty na léky a knihy. Co to podle vás přinese?

Můj názor je víceméně neutrální, kromě DPH na knihy. Knihy by měly být úplně vyňaty z DPH, podobně jak je tomu ve Velké Británii. Jde o vzdělanost a kulturu národa. Účetnické poučky zde musejí jít stranou.

Jaký vliv bude mít na evropskou a českou ekonomiku ukrajinská krize? Nepřikloní se Rusko ekonomicky spíš k Číně?

Ukrajinská krize patrně neovlivní evropskou ani českou ekonomiku. Evropa dobře ví, že si nemůže nic zásadního dovolit, takže sankce zůstanou symbolické. Rusko se tradičně chová podle principu krátkodobé výhodnosti. Tato země dlouhodobě není řízena dobrými stratégy. Kdyby ano, Rusko by už dávno bylo nesrovnatelně silnější, než je.

Jste jako ekonom zastáncem hospodářských sankcí vůči Rusku?

Ne v této situaci. Západ již s Krymem nic neudělá, to je ukončená bitva. Jeho obyvatelé si ostatně nestěžují, tak co vlastně řešit? Má Západ – tedy i my – riskovat obchodní válku s Ruskem? Ale ne. Ukrajina ani Krym za nic takového nestojí. Západ ostatně také ne.

Jiná situace by byla, kdyby Rusko reálně ohrožovalo území členských států NATO. V tomto případě by neexistoval prostor pro kompromis. Západ by se musel bránit všemi prostředky a dát Rusku najevo, že tentokrát je problém na úplně jiné úrovni.

Přispěje napjatá situace mezi Ruskem a Západem k rychlejšímu přijetí smlouvy o volném obchodu mezi Evropou a USA?

Možná, ale tato smlouva už měla být hotová dávno.

Co si o dopadech této smlouvy myslíte? Někdo varuje, že pomůže k většímu vlivu nadnárodních korporací.

Usnadní ale i pozici malých firem, pokud mají nějaký obchod s USA. Cokoli pomáhá mezinárodnímu obchodu, může pomoci i malým firmám – pokud je neničí jejich vlastní vlády. Pokud jde o vliv korporací, bývá přeceňován. Ve skutečnosti je to stát, jsou to politici, kteří vládnou. Bohužel ve špatném systému se k moci zpravidla dostávají špatní politici.

Zlepšuje se po velkých problémech v minulosti ekonomická situace v eurozóně? A jaká je její prognóza?

Ano a ne. Eurozóně vysadil hlavní tažný motor, kterým bylo zadlužení u bank. Od zavedení eura do konce roku 2009 rostl objem úvěrů domácnostem v eurozóně robustním tempem 6,5 procenta ročně. Evropské domácnosti se zadlužovaly a poháněly HDP. Když pak po finanční krizi motor vysadil, poslední tři roky je tempo růstu nulové. Tomu odpovídá i nevalný růst většiny ekonomik eurozóny. Ekonomika Evropské unie je postavena na dluhu, bez jeho dalšího růstu neroste.

Na druhé straně, akutní fáze krize skončila. Podniky se méně bojí investovat a někdy i opatrně nabírají nové zaměstnance. Daří se Německu, což je unikátní ekonomika, která má aktivní obchodní bilanci dokonce i s Čínou. Prognózu bych charakterizoval jedním slovem: opatrná.

V souvislosti s evropskými volbami ODS vytáhla znovu otázku přijetí eura v České republice, i když to není aktuální záležitost a navíc ji nebude řešit evropský, ale český parlament. Měla by se snažit ČR vyvázat ze závazku přijmout euro, jak prosazují občanští demokraté?

Ještě začátkem loňského listopadu bych byl rezolutně pro udržení koruny, ale po dobrodružství s devizovou intervencí jsem v tomto směru ztratil jistotu.

Jak poznamená EU finanční pomoc Ukrajině? A bude schopna poskytnout ji v takové výši, jak by Ukrajina potřebovala?

Ukrajina by především potřebovala částečný státní bankrot. Podobný, jakým prošlo Řecko nebo Island. V případě Řecka částečně pomohl, v případě Islandu pomohl podstatně. Bankrot neznamená pohromu pro stát, kterého se týká: Znamená pohromu pro věřitele, kteří byli tak pošetilí, že kupovali jeho dluhopisy. Což si věřitelé občas zaslouží – dostat za vyučenou, aby příště byli opatrnější. Bankroty mohou přinést ozdravení do ekonomiky.

Ukrajině ovšem EU a Mezinárodní měnový fond nic podobného nedovolí. A signály, že modelem pro ukrajinské hospodářské reformy by mělo být Řecko (ovšem bez částečného oddlužení) nejsou povzbudivé. Ukrajince čekají možná horší časy, než si sami myslí.

Ještě jiná věc je, že evropské státy si na půjčku Ukrajině budou samy půjčovat. Ale to dnes nikoho nepřekvapí.

Politické hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury se přihlásilo k některým vašim myšlenkám a některé se marně snažilo už i prosadit v Parlamentu. Jste zklamán, že se to nedaří?

Nečekal jsem nikdy, že by se podařilo změnit český politický systém takto brzy. Většina voličů zatím stále ještě slepě věří „tradičním“ politickým stranám. Je to smutné a poněkud šokující, když uvážíme, jaké škody všechny tyto strany společně způsobily. Bohužel, z mnoha voličů se staly ovce, které sice bečí nad masivními krádežemi a zneužíváním státního rozpočtu, ale když nastane volební den, volí většinou znova a znova ty samé grázly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…