Ekonomové varují: S pádem Řecka čekají potíže i banky a vlády jinde

15.05.2012 20:46

Na to, že Řecko v nejbližších týdnech, maximálně měsících, opustí eurozónu, už sázejí i mnozí čeští ekonomové. Přiznává to například i finanční analytik Next Finance Vladimír Pikora. Jeho manželka a zároveň také kolegyně Markéta Šichtařová pak předvídá, že odchod Řecka z eurozóny přinese v dalších měsících potíže bankám a vládám řady zemí. Česko by to ale mohlo zřejmě prý minout.

Ekonomové varují: S pádem Řecka čekají potíže i banky a vlády jinde
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

„Kdyby se dnes sázelo na to, zda Řecko opustí eurozónu, vsadil bych si. Ta už není nejistota. Řečtí politici se nejsou schopni na ničem dohodnout, země proto směřuje k dalším volbám, kde nejspíš převáží hlasy proti úsporným opatřením a tedy i proti euru. A svět je z neschopnosti najít konsensus zaskočen. My jsme v klidu, protože víme, že naši poslanci se taky shodnou pouze na tom, že neodhlasují zrušení akcí na doručitele. Co by pak s takovými svými akciemi asi dělali?“ uvádí ekonom Vladimír Pikora ve svém pondělním zamyšlení.

Markéta Šichtařová, ředitelka Next Finance, sice stále jiskru naděje pro Řecko vidí a pořád ještě uvádí, že stále ještě není odchod Řecka z eurozóny stoprocentní, nicméně ani ona již nepředstírá to, že vše balancuje řecká vláda i další země EU naprosto v klidu.

Den, kdy Řecko opustí eurozónu, musí přijít naráz - aby lidé nezmatkovali

„Den, kdy relativně k vypadnutí Řecka z eurozóny dojde, nemůže být avízován v předstihu. Lidé by začali panikařit a odvádět peníze do zahraničí. A tak, i když už se na internetu před několika týdny objevily zaručená data toho, kdy Řecko na této úrovni padne, je jisté, že nemohou být realizována. Dojít k tomu totiž bude muset v naprostém utajení jednoho rána – kdy se Řekové probudí do reality, že bude nutné mít v peněženkách zase jinou měnu,“ uvedla Šichtařová pro ParlamentníListy.cz.

A Vladimír Pikora doplňuje svoji možnou vizi scénáře.    

„Ano, otázkou už jen je, jak takové vystoupení Řecka z eurozóny proběhne. Bude spořádané nebo překotné? Pravděpodobnější je, že jednoho rána přijde z ničeho nic kolkování bankovek a uzavření finančních hranic. Řekové se totiž budou bát, že by mohl kapitál pláchnout, protože s přechodem na drachmu přijde dramatická devalvace. A se slabší drachmou nepůjde splácet zahraniční úvěry poskytnuté původně v eurech. Proto i ratingy věřitelů Řecka budou padat jak shnilé hrušky . A je jedno, zda ať už to budou státy nebo banky,“ říká Pikora.

Problémy zaznamenají další banky a vlády?

Markéta Šichtařová k tomu dodává, že v případě odchodu Řecka z eurozóny skutečně bude spuštěn v následujících týdnech a měsících jistý dominový efekt i v dalších zemích – právě kvůli provázanosti s bankovním sektorem. „Nejvíce ohrožený bude Kypr, Itálie, Španělsko, v další vlně to může být i Francie. S tím, jak budou mít problémy banky, budou mít problémy i místní vlády,“ myslí si finanční analytička. Jak však předesílá, Česko by se tyto potíže přímo dotknout neměly, důvod k panice proto není. A to dokonce ani v případě, že by Řecko opustilo eurozónu již během léta.

„Pokud by došlo i ke změně měny v době, kdy by tam byl někdo na dovolené či se tam chystal, obávat se Češi nemusí, že by na to nějak doplatili. Naopak. Budeme-li hypoteticky nazývat další měnu nová řecká drachma, mohlo by to být pro turisty dokonce na nějaký čas i výhodnější – vzhledem k euru by totiž oslabila. Našich firem by se to mohlo dotknout pouze dočasně, a to i tak pouze těch, které s Řeckem obchodují – což jsou spíše menší dovozci například oliv či nějakých ořechů,“ doplnila dále pro ParlamentníListy.cz Šichtařová.

Je to vážné...

Vladimír Pikora pak v této souvislosti ještě připomíná, že poněkud přízračně znějí slova francouzského centrálního bankéře, když tvrdí, že ať se v Řecku stane cokoli, pro francouzské banky to nebude problém.

„Centrální bankéř paniku šířit nesmí, nemůže říct nic jiného. Takže když se o tom mluví, je to vážné. A bohužel ani rázná kancléřka Angela Mertlová tentokrát Evropu nezachrání. Líže si nyní rány z prohraných voleb ve spolkové zemi, kde její strana dosáhla nejhoršího výsledku od války. Už ani Němci nechtějí úspory, ačkoli se jim daří ve srovnání se zbytkem Evropy skvěle. A bojí se i Londýn, že vystoupení Řecka z eurozóny otřese celou Evropou. Proto ve strachu opouští středoevropské trhy. A vzhledem k tomu, že tlak z Londýna je opravdu velký, jde koruna stále ke slabším hodnotám. A zřejmě tím oslabování koruny nekončí,“ konstatuje ekonom.

Z jeho vět se pak přece jen jistá rizika i pro naší zemi vnímat dají – přesto by prý neměla být nijak dramatická.

O pádu možném pádu bank (nejen) v Evropě občas hlasy zaznívají...

Již v loňském roce přitom v britských médiích proběhla informace o tom, že hlavní čísla z bankovních rozvah ukazují, že pád bank je nevyhnutelný. A jenom prý potvrzují nutnost vytvoření nového finančního systému.(zdroj: Iliad Telegraph). Zároveň bylo přidáno varování, že nebude-li podniknuto nic k nastartování nového finančního mechanismu, dá se očekávat dlouhý propad a stagnace, daleko horší než byla ta v roce 1930.

S tímto tvrzením se zcela ztotožnila i ekonomka Květa Pohlhammer Lauterbachová, předsedkyně Sdružení žen, bývalá členka KDU-ČSL.

"Ta situace je skutečně vážná. Na to, aby se ji podařilo zvrátit či usměrnit na co nejmenší možné následky, by to chtělo ale i větší odvahu politiků - těch našich i evropských. Velkým problémem totiž je, že se evropská politická elita nedokáže sjednotit - a to zbytek světa vnímá a dokáže toho s velkou pravděpodobností využít. Koneckonců - potíže, které sledujeme, mohou být jen důsledkem snah o zničení či oslabování eura," řekla tehdy ekonomka Lauterbachová ParlamentnímListům.cz.

A doplnila, že podle ní se objevují nejen ve světě, ale i v Evropě a potažmo také v Česku, ojediněle hlasy finančních analytiků hovořící o tom, že skutečně hrozí vážné ekonomické problémy v řadě míst světa. Nikdo jim prý ale nechce dopřát dostatečný prostor k poslouchání.

"Ti, co pak mluví často v médiích, přes všechny své nesporné kvality bývají zainteresovaní v různých bankách, finančních institucích - nemohou být tedy zcela objektivní, poněvadž jsou odkázání na loajalitu ke svým zaměstnavatelům, kteří je - dlužno dodat - velmi dobře platí," upozornila Květa Pohlhammer Lauterbachová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…