Elitní ekonom o nezaměstnanosti a hrozbě zaostalosti našeho hospodářství

18.02.2014 7:52

V české ekonomice fungují určité mechanismy, které brání snížení nezaměstnanosti a dosažení rovnovážného stavu, píše v reakci na aktuální statistiky k počtu lidí bez práce elitní ekonom a ředitel pro strategii ve společnosti Partners Pavel Kohout ve svém komentáři pro Lidové noviny. Jedním z těch nejdůležitějších je vysoká cena práce.

Elitní ekonom o nezaměstnanosti a hrozbě zaostalosti našeho hospodářství
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

„Ekonomika, kde nezaměstnanost dlouhodobě kolísá kolem deseti procent, přičemž trvale nižších hodnot je schopna dosáhnout jen změnou výpočetní metodiky, není úplně zdravá. Jinými slovy, v ekonomice fungují určité mechanismy, které jí brání v dosažení rovnovážného stavu s nižší nezaměstnaností," píše Kohout pro LN.

Takovým mechanismem jsou podle ekonoma v prvé řadě mzdové náklady, které jsou určeny součtem daní, odvodů a čisté mzdy. Vyšší cena práce má za následek nižší poptávku po pracovní síle, tedy vyšší nezaměstnanost. „Je to triviální ekonomický vztah, který nikdo nemůže zpochybňovat. Kromě politiků obhajujících vysoké daně," konstatuje Kohout v komentáři. Jinými slovy: Nezaměstnanost v Česku je chronicky vysoká především proto, že pracovní síla je drahá, tvrdí Kohout. Drahá je podle něj zejména kvůli vysokým daním, kam patří odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Česká ekonomika je podkapitalizovaná. Čína a Indie jí šlape na paty

Ekonom ale také vysvětluje, proč v Česku nemůžeme mít západní platy za práci, která svou kvalitou a kvantitou západnímu standardu odpovídá. Každá ekonomika funguje podle Kohouta na základě rovnováhy, která se ustanoví mezi faktory, jakými jsou cena pracovní síly, domácí a zahraniční poptávka nebo kapitál. „Kdybychom se uměle pokusili zasáhnout do tržní rovnováhy, mohli bychom ji poškodit, možná i přesunout do méně optimálního rovnovážného stavu," píše ekonom.

Ekonomická rovnováha funguje tak, že existence početné třídy manažerů a kapitalistů s vysokými až extrémně vysokými příjmy živí řádově ještě početnější třídu pracovníků, kteří vyrábějí a poskytují výrobky a služby.

Závěr je tedy podle ekonoma ten, že práci se nejlépe daří tam, kde zároveň sídlí kapitál a kapitalisté. „Česká ekonomika je bohužel podkapitalizovaná. Bez posílení domácího kapitálu zůstaneme věčně konvergující montážní zemí, které bude šlapat na paty Čína a Indie," upozorňuje závěrem Pavel Kohout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…