Klausův poradce: ODS prostě skončí. Zbankrotuje

09.04.2012 6:55

JINÝMA OČIMA Poradce prezidenta republiky Václava Klause a místopředseda pravicové Strany svobodných občanů Jiří Payne myslí, že předčasné volby nejsou dobrým řešením, protože toho moc nezmění a nevyřeší. ODS je podle na nejlepší cestě k zániku a není šance to změnit. Petr Nečas je v ní osamělý.

Klausův poradce: ODS prostě skončí. Zbankrotuje
Foto: Martin Kovář
Popisek: ODS ještě s Nečasem v čele

„Pokud bychom věděli, že náš politický systém je v takovém stravu, že předčasné volby něco posunou dál, tak by bylo určitě skvělé je mít. Ale realita je taková, že by přinesly pouze jiný odstín stejné šedi, ve které žijeme, a nic by nezměnily. Začátek by musel být u toho, že by se zcela změnily politické strany a jejich vnitrostranická demokracie,“ řekl ParlamentnímListům.cz Klausův poradce.

Polský příklad: ODS totálně zanikne

Zakladatel ODS Payne, který z ní později odešel a spoluzakládal pravicovou euroskeptickou Stranu svobodných občanů míní, že ODS je v krizi, ze které se nedostane, a bude to s ní čím dál tím horší.

„Z Polska známe mnoho příkladů stran, které byly podobně zakotvené a podobně veliké jako ODS. Pak zcela zmizely z politického spektra. V Polsku to nastalo dokonce několikrát. Já se domnívám, že ODS je v současné době žhavým kandidátem na totální zánik, prostě zcela zmizí z povrchu a z politické scény. Těžko říci, jestli je to dobře, nebo ne, ale je to předvídatelný scénář, ze kterého už dnes neexistuje návratová strategie. I kdyby dnes ODS okamžitě vystoupila z vlády, už se z toho nedostane,“ předpovídá Payne.

A vysvětluje, proč je tomu tak: „ODS totálně prohrála poslední sněmovní volby. Získala polovinu hlasů, než bývala zvyklá. Na místo toho, aby se v té straně konalo nápravné zemětřesení, které by přineslo obrodu a které by muselo trvat čtyři nebo osm let, aby se z toho ta strana dostala, tak na místo toho strana, která totálně prohrála volby, vládne a je vedoucí stranou vládní koalice. To je situace, která v historii nemá moc obdoby. Z toho se nedá vzpamatovat. Na místo toho, aby nově zvolený předseda po takové prohře veškerý svůj čas věnoval nápravě strany, tak on řídí vládu. To je slepá ulička, ze které není východisko. Ta strana nezanikne na to, že by neměla lidi, ale na to, že její výsledky se budou v každých dalších volbách dělit dvěma a ta strana jednoho dne zjistí, že není schopna ufinancovat svůj vlastní provoz a vyhlásí bankrot.“

ODS ztratila své ideje a chová se levicově

ODS podle Jiřího Payna zcela ztratila své ideje a politickou filozofii. „Stejně jako o státech platí, že existují a padají s těmi ideály, na kterých byly založeny, tak to platí i o politických stranách. Pokud politická strana ztratí svou filozofii, pak nemá žádný důvod k existenci. To se ODS stalo. Ona už neví, kam patří v politickém spektru,“ míní Payne.

Podle něho ODS dělá kroky, o nichž by pravicová strana neměla ani na chvíli uvažovat: „To, že Nečasova vláda schvaluje zákony o vyvlastňování, jakékoli, to je pro pravicovou stranu totální popření principu pravicové politiky. Pak tu je zvyšování daní i další věci.“

Bývalý člen ODS Payne míní, že v ODS je hodně slušných lidí. Ti ale nemají šanci změnit směr, protože nemají většinu.

„I kdyby přišel geniální lídr, světec, který sestoupí s nebe, aby zachránil ODS, tak by se musel stát nejprve místopředsedou, pak by musel další čtyři roky na svou stranu získávat regiony. Když by získal na svou stranu dvě třetiny regionů, tak by mohl kandidovat na předsedu s opravdovou podporou, ne s tím, že se si zvolení někde vyhandluje, ale s opravdovou podporou a autoritou. Jeho prvním krokem jako předsedy by musela být totální revize struktur ODS. Například okresní struktura ODS je naprostý anachronismus, neboť na okresech již žádná samospráva není a teorie politických stran říká, že zbytečné vytvářet strukturu, která není ekvivalentem nějakého stupně samosprávy,“ říká Payne.

Nečas je silná osobnost, ale je osamělý

Podle něho by byla nutná dále totální změna stanov, zavedení vnitřní demokracie, zavedení kontrolních prvků, aby byly ve straně zpětné vazby. „Upřímně řečeno, strana která ztratila schopnost mít vnitřní svobodnou soutěž kandidátů a myšlenek a místo toho se tam dějí ty zákulisní čachry s tím, že se přijímají mrtvé duše a někdo někoho tak přehlasuje, místo toho, aby vyhrál silou svých myšlenek a silou své osobnosti, tak není nápravy. Takový proces očisty a změn stanov by trval 15 let, ale tolik času ODS nemá,“ dodal Payne. 

O samotném předsedovi ODS Petru Nečasovi má Payne ale dobré mínění. „Je to velmi silná osobnost. Na českou politiku až neobvyklá. On sám svým zásadám docela věří. Z mého pohledu je ale osamělým hráčem. Nemá za sebou v ODS nějaký proud. Asi jinou možnost než vstoupit do vlády neměl. Snaží se řídit vládu, jak umí. ODS to ale odnese tak, že už se z toho nevzpamatuje. To si troufám prorokovat,“ říká Payne o Nečasovi.

Vláda reformy nekoná

Vládu ale silně kritizuje. „Když slyším, že se prý jedná o reformní vládu, tak skoro žádné reformy nevidím. Když jsem si prostudoval některé ty kapitoly, například zdravotnictví. Žádná reforma se nekoná, pouze kosmetické úpravy. My bychom potřebovaly systémové reformy, ale o nich není diskuse ani náznakem. V podstatě se žádná reforma nekoná. Může to být i kvůli zhoršení ekonomické situace, ale reformy nebyly ani ve vládním prohlášení na začátku. Od začátku tam ty reformní myšlenky nebyly. Pokud ODS funguje tak, že tam nevyhrávají ty schopnější, lidé s myšlenkami, ale zákulisní dohody, tak je jasné, že tam není nikdo , kdo by reformy vymýšlel a prosazoval. ODS takové lidi nemá,“ myslí si Payne.

Payne si myslí, že podobné nemoci jako ODS trápí i například ČSSD: ztráta politické filozofie a nefunkční struktura. „Když jsem býval v ODS, tak jsem trávil tři až čtyři dny v týdnu na schůzích. To je neuvěřitelné plýtvání, protože po čtyřhodinové schůzi se lidé rozcházejí, a nebylo přijato žádné usnesení. Čili počet politických rozhodnutí v poměru na jednotku času se blíží k nule. Teď už mohu mluvit se zkušeností toho, že jsem ve straně, která se rozhoduje velmi efektivně a na schůzích stráví minimálně času a je čas k opravdové diskusi. Veškeré hlasování přesunujeme na internet. Schůze trvají hodinu a všichni vědí, co se rozhodlo. Efektivita struktur ODS je zoufalá. V devadesátých letech šlo takto existovat, ale dnes už to nejde,“ vysvětluje Payne.

Měly by příjít nové generace politiků a stran

Podle něho omyl, že už na idejích nezáleží, způsobuje to, že strany živoří a zanikají. „Myslím si, že musí přijít úplně nová generace politických stran, které budou asi muset vznikat na  zelené louce, protože se mi ze zkušenosti zdá, že přijímání bývalých členů a struktur jiných stran spíše dělá problémy, než aby pomohlo. Pokud by zde měla být nějaká pravicová strana, musí být nově založena, sama si vychovat své lidi a politiky, kteří tomu musí věnovat čtyři, šest, osm let, ne žádné rychlokvašky. Síla politické strany je v tom, že musí mít aspoň tisíc či dvě politicky vzdělaných lidí, kteří jsou kovaní ve stranické filozofii a věřit jim. Proces uzrání takových lidí prostě trvá,“ říka Payne.

Payne míní, že politické strany obecně se dostaly do kritické situace, proto je zpochybňována vlastní demokracie v republice, protože to nefunguje. Aby vyrostla nová strana, tak tomu je podle něj nutné několik let a je pro ni zdravé, aby několik let neměla politické zastoupení a o své místo bojovala, vybudovala struktury a vnitřní soutěž. Myslí si, že strany typu TOP 09 a Věci veřejné skončí stejně rychle jako rychle vznikly.

Jiří Payne je bývalým poslancem ODS, nyní místopředsedou Strany svobodných občanů. V roce 1991 se podílel na založení ODS, byl v přípravném výboru strany, v roce 1997 byl zvolen do její Výkonné rady. V období let 1992-2002 byl poslancem. V letech 1996-1997 vykonával funkci náměstka ministra obrany. Od roku 2004 je externím poradcem prezidenta Václava Klause.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…