Konečně důkaz, že vláda rozvrací stát: Česko spadlo pod Kazachstán

01.06.2012 17:19

Vládní škrty se konečně začínají projevovat. V tomto duchu komentují levicoví stínoví ministři financí čtvrteční zveřejnění žebříčku konkurenceschopnosti jednotlivých zemí. Každoročně jej švýcarský institut IMD nastavuje jako zrcadlo 59 zemím světa. Pro Česko nedopadlo hodnocení nejlépe, propadlo se o tři místa.

Konečně důkaz, že vláda rozvrací stát: Česko spadlo pod Kazachstán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Na tvářích českých ekonomů taková zpráva vyvolává chmury, vždyť Česká republika se propadla již potřetí v řadě. Co by levicoví stínoví ministři financí s tímto tristním stavem udělali, kdyby pro ně jejich strana získala resort skutečný a oni zasedli na uvolněné křeslo po Miroslavu Kalouskovi? Na to se ParlamentníListy.cz zeptaly Jiřího Dolejše z KSČM a Jana Mládka z ČSSD. Podle současných průzkumů volebních preferencí by jeden z nich mohl v roli ministra financí v příští vládě zasednout.

ČSSD: Srovnat úředníky a znovu vybudovat stát

"Hlavní příčinou, na které se shodnu i s lidmi z NERVu, je naprosto nefunkční stát. Pokud se máme stát opět konkurenceschopní, musíme jej opět vybudovat. Pokud někdo z vládní koalice hovoří o nutnosti zeštíhlování a zlevňování, jsou to obyčejné kecy. Fakticky totiž tato vláda stát totálně rozvrací," řekl ParlamentnímListům.cz stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

Prvním krokem k obnovení fungování země je podle něj bezpodmínečné přijetí zákona o státní službě, abychom přestali být jedinou zemí, která tuto potřebnou normu nemá. Dále je podle Mládka nutné obnovit fungování agentury CzechInvest v původním rozsahu. "Ne pokračovat v jeho rozvracení, jak se nyní úspěšně děje," konstatuje ekonom. Brzdou konkurenceschopnosti české ekonomiky je prý také systematické ničení domácího trhu. "Ale to, co odrazuje investory a nutí firmy odsud odcházet, je skutečně nefungující stát a absence zákona o státní službě," tvrdí Mládek.

KSČM: Stop ideologizaci trhu

Jeho komunistický protějšek Jiří Dolejš říká, že ztráta konkurenceschopnosti je zapříčiněna mírným nezájmem vlády o tuto oblast. Zejména mu chybí podpora exportní schopnosti českých podniků. "To prostě nebylo na pořadu dne a jediným, co se pořád omílalo, bylo seškrtání rozpočtu do nějaké vyrovnanější podoby," uvedl Dolejš. Zaměřit se na deficit veřejných financí je podle Dolejše zodpovědné, ale opomenutí rozvojových opatření je chybou, která se Česku se všemi důsledky vrátí.

Stínový ministr KSČM ovšem upozorňuje, že čísla IMD je třeba brát racionálně. "Ono také dost záleží na ukazatelích, které jsou pro vytvoření nějakého žebříčku konkurenceschopnosti brány v potaz. Konkurenceschopnost může být cenová, nákladová, kvalitativní nebo také o tom, že máme vybudované odbbytové cesty na různé trhy," upozorňuje Dolejš. Další chybou pravicových vlád je podle něj přílišný důraz na cenovou konkurenceschopnost, tedy nízké domácí náklady a patřičnou měnovou politiku. "Tato forma konkurenceschopnosti ale nesmí být tím hlavním, primárně se musíme zaměřit na vyhledávání mezer na trhu pro naše kvalitní zboží. S tím souvisí i strukturální politika, jsme malá země a nemůžeme být dobří ve všem. Řekněme že tradiční české komodity už mají natolik silnou a levnou konkurenci ve světě, že nejsou s to se prosadit," vysvětlil Dolejš.

Problém absence kvalitních prorůstových opatření podle Dolejše nespočívá v nedostatku peněz státu na jejich realizaci. "Když je málo peněz, je důležité si říci, zda je umísťujeme správně. A to neděláme. Nejde říkat, že trh vše vyřeší, protože jeho velkou součástí je takový ten kvazi-trh s veřejnými penězi a ten to tedy nevyřeší opravdu nijak. Jako stínový ministr KSČM bych rozhodně zaměřil trh na Čínu, Brazílii, Indii, tam je možný odbyt. Německo a trhy EU nás nezachrání a ideologizace trhu je naprostá hloupost. Můžeme si stokrát říkat, že je Rusko nedemokratické, ale Rusko začíná mít zase volné zdroje. Doma se pak musí zpřístupnit úvěry pro firmy u komerčních bank a celkově zatraktivnit podnikatelské prostředí," apeluje Dolejš.

Ve věci nutnosti zákona o státní službě s kolegou Mládkem souhlasí. "Úředník musí mít jasně daná pravidla, jak nakládat se svěřenými prostředky. Zároveň ale potřebuje jistotu, že nebude vymeten při každých vlobách někým, kdo si dosadí své lidi. Pak bude český úředník kvalitní a bude tvrdě pracovat. To k vytvoření stabilního prostředí výrazně přispěje," dodal Jiří Dolejš.

Česku se na základě údajů IMD notně vzdaluje sen o členství v první dvacítce zemí s nejlepší konkurenceschopností. Propadá se již třetí rok. Někteří experti tvrdí, že za špatná čísla může i tzv. blbá nálada ve společnosti. Investoři v Česku kritizují hlavně špatné podnikatelské prostředí, lidé na manažerských pozicích pak ne zrovna dobře hodnotí české zaměstnance. Všeobecně si nelichotivé hodnocení vysloužila i oběma ekonomy zmíněná nízká kvalita státní správy, nestabilita politiky a chaotické škrty Nečasova kabinetu.

Česká republika se v letošním žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu International Institute for Management Development (IMD) propadla o tři místa. Posunula se za Kazachstán na 33. pozici z 59 států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…