Oranžový starosta: Drábkovi úředníci jsou tupci. Nezodpoví nejprimitivnější dotaz

07.04.2012 10:54

ROZHOVOR Karel Sibinský (ČSSD) starostuje už druhé volební období v největším ostravském obvodě, který tvoří až třetinu obyvatel celé Ostravy.

Oranžový starosta: Drábkovi úředníci jsou tupci. Nezodpoví nejprimitivnější dotaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Nelíbí se mu, že začíná převládat názor, že pracovat se nevyplácí. Politika ministerstva práce a sociálních věcí vede podle něj pouze k další destrukci celého systému. Obává se, že hotelové domy na území obvodu jsou tikající bombou. Není tam bezpečno, koncentrují se tam drogy, krádeže a násilná trestná činnost.

Pane starosto, vedete největší ostravský obvod. Co je pro Ostravu-Jih specifické?

Pro Ostravu-Jih je specifické hlavně to, že se skládá podobně jako velká Ostrava z menších satelitů, které vznikaly tak, jak se rozvíjel průmysl a hornictví ve městě. Nemá žádné přirozené centrum, ačkoliv se v poslední době snažíme, aby nějaká vznikla (například oblast od HD Hlubina až po takzvaný Špalíček). Sídliště byla situována tak, aby měli pracující v dolech kde přespat, nakoupit, aby v nich byly školy a školky. Společenský život se ale měl odehrávat někde jinde. Extrémním příkladem "hromadné noclehárny" bylo sídliště Dubina. Z druhé strany je ale viditelná snaha o kultivaci prostředí zachováním kulturních domů, kina, obrovské množství zeleně, snaha o udržení mladých lidí zlepšováním životních podmínek například v oblasti volnočasových aktivit, otevíráním fakult vysokých škol a podobně.

Nejlidnatějším sídlištěm Ostravy je zřejmě Dubina, kde jsou zároveň nejlevnější byty. Nehrozí tam větší sociální nepokoje než jinde?

Skutečně Dubina je potencionálně velice nebezpečným prostorem s ohledem na zhoršující se sociální a ekonomickou situaci nízkopříjmových skupin obyvatelstva. Je to oblast, ve které se nejvíce projevují vlivy poměrně vysoké nezaměstnanosti. Pokud by se sociální situace nadále zhoršovala, mělo by to značný dopad například v oblasti placení nájemného. Máme signály o tom, že pokud existují nějaké významnější skupiny sociálně nepřizpůsobivých občanů, koncentrují se nám buď v hotelových domech, nebo na sídlišti Dubina. Situace je závažnější o to více, že byty a domy, které jsou potencionálně nejohroženější, nejsou v našem vlastnictví. Takže nemáme žádné nástroje jak na situaci bezprostředně reagovat. Obávám se, že vlastníci (například RPG) situaci zatím trochu podceňují. Zisk z nájmu je pro ně důležitější jako skladba nájemníků. Může se stát, že až polovina občanů bydlících na Dubině bude závislých na sociálních dávkách a příspěvku na bydlení.

Inflace je prý mnohem větší, než se předpokládalo, občané mají daleko méně peněz na běžné živobytí, projevuje se to už nějak?

Samozřejmě že tím, jak rostou náklady na bydlení, energie, potraviny, služby atd., dochází k dalšímu zvyšování chudoby občanů. Začíná převládat názor, že pracovat se nevyplácí. Ti, kteří pracují, posílají děti do školy a starají se o rodinu, jsou na tom čím dál hůře. Naopak ti, kteří parazitují na sociálním systému, těm se neustále všechno kompenzuje, dorovnává, promíjí. Nemusí platit spoustu poplatků, spoustu služeb mají zadarmo, mohou páchat drobnou kriminalitu a krádeže, protože jim není co zabavit, zákon je na ně krátký. Tento stav demotivuje ty, kteří ještě mají snahu pracovat. Úmyslně v této chvíli nezmiňuji seniory, protože tato kategorie občanů, zvláště pokud zůstanou osamoceni a závislí na jednom důchodu je ohrožena již existenčně.

V Karviné pomáhá udržovat pořádek speciální policejní jednotka, stažená ze Šluknovska. Myslíte si, že něco takového budete potřebovat i ve vašem obvodě?

Pokud budeme posuzovat Šluknovsko ve vztahu Romové versus majorita, pak si velmi hlídáme, aby nám v našem obvodě podobný problém nenastal. O tom, jak to vypadá s policií, si nemá cenu nic nalhávat, ta je v situaci, kdy se jenom modlíme, aby nebylo hůře. Velice kvalitní práci i v oblasti monitoringu provádí městská policie. Musím připustit, že bez ní by byla bezpečnostní situace v obvodě kritická. Pokud bych se měl vrátit ke Šluknovsku, snažíme se, aby nám nevznikaly další ubytovny, které by nabízely ubytovací možnosti Romům migrujícím přes naši republiku dále do Evropy. Musím otevřeně říct, že v tomto nám pomáhají místní Romové-starousedlíci, kteří si uvědomují, že v případě problémů jsou pak všichni vhozeni do jednoho pytle. Tato relativně poklidná atmosféra ale může velice rychle pominout. Příkladem jsou právě hotelové domy (například Hlubina), kde skutečně není bezpečno, kde se koncentrují drogy, krádeže, násilná trestná činnost.

Víte, kolik máte bezdomovců a kde se zdržují? Umíte jim pomoci?

Víme o 180 bezdomovcích, v případě potřeby s nimi udržujeme kontakt. Až na výjimky oni respektují naše požadavky, my se snažíme, pokud vyloženě neobtěžují, tolerovat jejich životní styl. Letošní zima byla důkazem toho, jak je prováděna velice kvalitní sociální práce. Nicméně sociální inkluze je doménou hlavně odborného útvaru na sociálním odboru ostravského magistrátu.

Sledujete vývoj nezaměstnanosti obyvatel obvodu? Máte šanci s tím něco dělat?

Sledujeme. Nicméně pokud se nezmění sociální politika státu, v průmyslových zónách v Hrabové a jinde bude pracovat více Poláků a Slováku jak Ostraváku, pak je naše sledování stejně k ničemu. Pokud se Accelor Mittal rozhodne uzavřít kterýkoliv ze svých provozů, víme ze statistiky, že polovina propuštěných je z našeho městského obvodu. Bohužel, politika ministerstva práce a sociálních věcí vede pouze k další destrukci celého systému.

Jak využíváte institut veřejné služby?

Institut veřejné služby a veřejně prospěšných prací jsme vždy využívali, což bylo viditelné. Všichni pracovníci měli svůj rajón, který udržovali a byli za něj zodpovědní. Bohužel, to co jsme léta budovali a prokazatelně fungovalo, bylo v loňském roce novelou zákona rozbito. Takže teď se snažíme s úřadem práce najít nějaké oboustranně použitelné řešení.

Pokud bych měl zhodnotit model platný od 1. ledna 2012, pak musím konstatovat, že se jedná o deset kroků zpět. Dále se k tomu nechci vyjadřovat, protože když vedeme na toto téma jakoukoliv diskusi s ministerskými úředníky (například: co to je odpracovat do 20 hodin týdně), mám pocit naprosté marnosti. Nejsou schopni odpovědět ani na nejprimitivnější otázku.

Co je největší předností obvodu Ostravy Jih?

Přírodní prostředí se spoustou zeleně, velmi dobré dopravní spojení s celou Ostravou, vynikající obchodní prostředí.

Jak jste na tom s počtem obyvatel, stoupá? Nebo klesá?

Počet obyvatel klesá. Za posledních deset let nám ubylo asi 8000 obyvatel. Zajímavé je, že se ale nezvyšuje věkový průměr obyvatel. Možná je zajímavý i údaj, že za poslední dva roky dvě třetiny občanů, kteří se odstěhovali, byli lidé, kteří pobírali některou ze sociálních dávek. Tento údaj nicméně nelze oficielně ověřit.

Máte na území obvodu prázdné neobsazené byty? Jsou u vás byty RPG?

Ano, máme informace o tom, že na našem obvodě je několik stovek neobsazených bytů. Buď se jedná o byty zakoupené spekulanty za účelem vysokého pronájmu, nebo naopak o nově postavené byty, kde soukromý investor podcenil kupní sílu obyvatel. Obecní byty, kterých máme asi 5000, jsou obsazeny všechny. Situaci u RPG znám zprostředkovaně a nechtěl bych se pouštět do spekulací.

Co děláte proto, aby se lidé nestěhovali jinam?

Aby se lidé nestěhovali jinam, můžeme dělat to, že tady budou mít práci, školky, školy, příjemné prostředí k bydlení, možnost kulturního a společenského vyžití, sportovní hřiště a podobně. Snažíme se. Ten, kdo to chce vnímat, to vidí. Co by jinde dali za dvě kulturní střediska. Máme snad poslední kamenné kino v Ostravě, koupaliště, které se slibovalo 60 roků, Bělský les, máme dostatek míst ve školkách, což je naprostá rarita, kluby seniorů, pro věřící byl postaven kostel. Bohužel, vše se ale odvíjí od toho, jestli bude v Ostravě dostatek práce. Pokud ne, pak není prognóza moc optimistická.

Staví se ještě na území obvodu nové byty či RD?

Staví, například na ulici Provaznická, chystá se výstavba dalších tří domů, každý s kapacitou cca 20 bytových jednotek. Předpokládáme každý rok jeden dům. Vše se ale odvíjí od dotačních titulů a taktéž od toho, zda se nalezne vhodný investor, se kterým bychom projekt realizovali. V každém případě se ale jedná spíše o mírně nadstandardní bydlení. O tom, kde se budou stavět rodinné domky, rozhodne nový územní plán města Ostravy.

Co se vám během vašeho působení na radnici povedlo?

Na tyto otázky nerad odpovídám, zavánějí sebechválou. Nicméně jednu věc zmíním. Za dobu mého působení na radnici jsme dostavěli všechny "památníky" zděděné a rozestavěné, dlouho roky hyzdící náš obvod. Určitě si vzpomenete například na 20 roků rozestavěný podchod u Lemarku, Finanční úřad, Möbellix, školku na ulici Chalabaly a mnoho dalších. To, co se postavilo za posledních 15 roků, může každý vidět sám. Pokud mám ale zmínit alespoň jednu věc, pak je to Vodní areál, ten jsem si opravdu vymyslel a vytrucoval já sám.

Co se naopak nepovedlo a proč?

Nepovedlo se vyřešit potíže spojené s parkováním. S tímto problémem se potýkají všechna města, ale situace v sídlištní zástavbě je opravdu dramatická. Pokud se nenajde rychlé řešení, zkolabuje nám celý dopravní systém. Bohužel bez toho, že se bude hledat celoměstské řešení, nemá žádná lokální koncepce šanci uspět. Snažím se o tom přesvědčit vedení města, je mi nasloucháno, ale včera již bylo pozdě.

Na co byste k vám pozval občany ČR nebo cizince?

Nejsem si jist, zda bych chtěl kohokoliv pozvat na něco konkrétního zrovna v našem obvodě. Ostrava totiž za poslední léta tolik zkrásněla, má toho tolik na chlubení, že sám nevím, čím bych začal. Možná jenom tak na závěr. V rámci příhraniční spolupráce udržujeme kontakty několika evropskými městy. Když je hezké počasí, než se vydáme do centra, absolvujeme okružní jízdu naším obvodem. Všichni účastníci jsou šokováni tím, co vidí, obrovským množstvím zeleně, barev, čistotou, úpravou zelených ploch. Všichni nám sdělují, že čekali něco úplně jiného, zaprášené sídliště s šedými paneláky, rozbitými chodníky. Opak je pravdou a toto hodnocení vás vždycky přesvědčí o tom, že to co děláte, není zbytečné.

Kdo je Karel Sibinský

Narodil se v roce 1950 v Šenově u Ostravy. Vystudoval střední průmyslovou školu strojní, Státní energetický institut a absolvoval Ostravskou universitu. Dvacet let pracoval ve zdravotnictví ve všech pracovních pozicích od dělnických až po hlavního energetika KÚNZ, zástupce ředitele SZŠ Ostrava, zástupce ředitele MSOJ. Deset let působil ve funkci místostarosty největšího ostravského obvodu Ostrava-Jih, nyní je už druhé volební období starostou.Je 37 roků ženatý, má jedno dítě a jednu roční vnučku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…