Přísná ekonomka vyjmenovala vše, čím Nečas s Kalouskem ublížili ekonomice

15.05.2013 19:36

Předběžné údaje Českého statistického úřadu ukazují na nejdelší recesi, která postihla naši ekonomiku za celou dobu existence země. V reakci na to vyčetly odbory kabinetu Petra Nečase, že promarnil čas na přijetí protikrizových opatření. Analytička Markéta Šichtařová však upozorňuje, že představy o tom, že vláda může krizi zabránit, jsou nesmyslné.

Přísná ekonomka vyjmenovala vše, čím Nečas s Kalouskem ublížili ekonomice
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Nejdelší recese za celou dobu existence země postihla nyní českou ekonomiku. Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu klesá už šest čtvrtletí v řadě. V prvním kvartále letošního roku klesl hrubý domácí produkt podle předběžných údajů ČSÚ mezičtvrtletně o 0,8 procenta a meziročně o 1,9 procenta. Důvodem prohlubujícího se poklesu byly mimo jiné snižující se zahraniční poptávka a nerovnoměrný výběr daní.

Naše ekonomika tak nedokázala kopírovat vývoj té německé, i když i její čísla zůstala za očekáváním. „Dnešek je dalším připomenutím toho, že reálná konvergence Česka vůči Německu se zasekla. Německá ekonomika v prvním kvartále rostla o 0,1 procenta mezikvartálně, což je horší, než jsme očekávali, zatímco v Česku HDP překvapivě prudce propadlo mezikvartálně o 0,8 procenta,“ upozorňuje Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Vůbec nic nenaznačuje, že by se situace měla zlepšovat

„Očekáváme, že česká ekonomika zůstane v recesi, a také náš odhad za celý rok 2013 je o dvě desetiny procenta pesimističtější, než je oficiální odhad. Proto pro nás tato čísla nijak překvapivá nejsou, na rozdíl od finančního trhu, který byl optimističtější,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová, ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance, s tím, že je namístě se ptát, co zavdávalo finančnímu trhu nárok na to, být tak optimistický.

Vždyť zatím to jediné, co v Evropě naznačovalo v poslední době nějaký nárok na optimismus, byla zlepšující se čísla z Německa podepřená spotřebitelskou důvěrou. „Ale to je za celý evropský kontinent úplně všechno. Jinak ostatní čísla jsou dost mizerná a ukazují pokračující recesi. U nás vyšší daně, rostoucí míra nezaměstnanosti, mizerná data z průmyslu, ze stavebnictví, mizerné maloobchodní tržby, takže vůbec nic nenaznačuje, že by se situace měla zlepšovat,“ konstatuje Markéta Šichtařová.

Odbory vládu varovaly před návratem dalšího kola krize

„Recese české ekonomiky se zatím neubírá ke konci, ale spíše kulminuje. Od domácí poptávky můžeme čekat maximálně zmírnění propadu, a tak o dalších výsledcích našeho hospodářství se rozhoduje především na zahraničních trzích. Čeká se stále na impuls, který by naši ekonomiku odrazil ode dna, ten ovšem stále nepřichází. Poslední čísla jen prodlouží období nepříznivých očekávání spotřebitelů utrácet a neochoty podnikatelů investovat,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz předběžné údaje Českého statistického úřadu Petr Dufek, analytik ČSOB.

Na nepříznivá čísla okamžitě zareagovala Českomoravská konfederace odborových svazů. „Celý minulý rok a také v letošním roce ČMKOS varovala vládu před návratem dalšího kola krize. Vyzývala ji k přijetí okamžitých prorůstových opatření a v několika krocích předložila i své analýzy, prognózy a doporučení. Všechno úsilí bylo však marné. Přitom varovné signály hovořící o dalším poklesu české ekonomiky v roce 2013 byly patrny již na podzim minulého roku,“ uvádí ČMKOS ve svém prohlášení.

Nečasův kabinet situaci zhoršil, ale zlepšit ji nemohl

Připomíná, že tehdy odhadla pokles ekonomiky pro rok 2013 v rozsahu 1,5 procenta a byla za to málem odsouzena za šíření poplašné zprávy. Na rozdíl od jiných institucí nemusí nyní na tomto svém odhadu nic měnit. „Opět jako při krizi v letech 2008 a 2009 se promarnilo a promarňuje to nejcennější – čas pro přijetí smysluplných protikrizových opatření. Údaje za první čtvrtletí 2013 totiž jasně signalizují, že krize prvotně způsobená přehnanou restrikcí vlády se vlivem vnějších faktorů dále prohlubuje a že jsme fakticky teprve na jejím začátku,“ konstatuje důrazně ČMKOS.

Nad požadavkem odborů se analytička Markéta Šichtařová jen usmívá. „Vláda měla jedinou šanci, co udělat, a sice to nezhoršovat. Souhlasím s tím, že to zhoršovala, že dělala ty věci horší, než by byly bez jejího zásahu. Konkrétně jí vytýkám zvyšování DPH na začátku roku, a to nejenom letošního, ale i loňského, tedy zvyšování daní během posledních dvou let. To všechno bylo špatně,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz šéfka Next Finance Markéta Šichtařová s tím, že ale zlepšit Nečasova vláda nic nemohla.

Zavedení šrotovného se nám vrátilo jako bumerang

„Potom bychom si museli položit otázku, co dělají vlády na celém světě od roku 2008, odkdy tady permanentně máme buď krizi, nebo nemastný neslaný růst, který růstem ani není. To tedy všechny ty vlády promarňují čas v boji proti krizi? To asi těžko. Všechny se snaží něco dělat, ale ono to nějak nejde, pořád tu krizi tady máme, čím to asi bude? Odpověď je nasnadě. Je to tím, že tyhle představy, že vláda může zabránit krizi, jsou nesmyslné,“ vysvětluje analytička, že co kapitalismus kapitalismem je, tak existují hospodářské krize a nikdo nevymyslel, jak je porazit.

„Pokud bychom se snažili s tím něco dělat, jako jsme se snažili v roce 2009, kdy jsme zaváděli šrotovné, tak se ukázalo, že to bylo horší než lepší. A celé to slavné šrotovné se nám potom vrátilo jako bumerang v roce 2011 a 2012, kdy naopak propadla produkce aut tak prudce, že zhoršila následnou krizi a obrátilo se to proti nám. Takže hlavně se, proboha, nesnažit s tím něco rádoby dělat, to nefunguje. Ale můžeme se snažit to nezhoršovat tím, že by se zvyšovaly daně,“ dodává Markéta Šichtařová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…