Šéf odborů Středula euroskeptikům: Jste proti EU, ale peníze z ní vám nesmrdí. Unie brání naše práva

28.05.2014 8:14

Novopečený předseda odborů Josef Středula nechápe, že se do Evropského parlamentu dostali lidé, kteří jsou proti Evropské unii. „Tady něco nehraje, peníze jim voní, ale Evropská unie jim nevoní,“ kritizuje šéf Českomoravské konfederace odborových svazů. Vytýká politikům, počínaje exprezidentem Václavem Klausem, že vyvolávali atmosféru proti Evropské unii.

Šéf odborů Středula euroskeptikům: Jste proti EU, ale peníze z ní vám nesmrdí. Unie brání naše práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Anketa

Kterého z těchto zvolených europoslanců byste nejraději vyloučili z EP?

hlasovalo: 15011 lidí

„Evropská unie je správný projekt, který míří k sociální odpovědnosti, k solidaritě, to je velmi potřebné pro celou Evropu, i pro ty země, které jsou v tuto chvíli ještě mimo Evropskou unii,“ prohlásil Josef Středula v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Vyzvali jste před volbami občany k účasti ve volbách do Evropského parlamentu, označili jste je za důležité. Voliči vás ale příliš nevyslyšeli. Co říkáte té historicky nejnižší volební účasti v České republice?

Myslím, že nízká účast není spojena s neúspěšnosti naší výzvy, je spojena s tím, že česká politická scéna považuje dlouhodobě za naprosto „správné“ říkat, jak je Evropská unie špatná, nepotřebná, nebo ji zneužívat, jako to bylo za bývalého prezidenta Klause nebo za vlády pravicových politiků. Pro mne je naprosto zarážející, že se do Evropského parlamentu dostali lidé, kteří jsou proti Evropské unii. Tady něco nehraje, peníze jim voní, ale Evropská unie jim nevoní. Evropská unie je z mého pohledu Evropou naší, to není nic nadneseného. A myslím, že je velká chyba, když se tu projevuje dlouhodobá nesmyslná cesta mnoha českých pravicových politiků proti Evropské unii. To je cesta, která do budoucna vede do naprosto neuvěřitelných a špatných konců pro české občany.

Odbory ale také Evropskou unii trochu kritizují. Jako důvod k tomu, aby občané přišli k eurovolbám, jste uvedli, že se v nich „doslova bude rozhodovat o tom, zda směřování EU zůstane nadále v rukách těch, kteří postupně likvidují evropský sociální model“. To je kdo?

Tady se nejedná o kritiku existence Evropské unie. To je kritika těch, kteří Evropskou unii v této chvíli řídí. To je totéž, jako když jsme kritizovali vládu Mirka Topolánka nebo Petra Nečase pro reálnou neschopnost řídit stát. Také jsme nekritizovali Českou republiku, ale kritizovali jsme aktuální politiky. V tomto případě těmi aktuálními politiky jsou ti, kteří vedli cestu k těm naprosto neuvěřitelným škrtům, a dneska máme v Evropě armádu více než pětadvaceti milionů nezaměstnaných včetně České republiky. Z tohoto pohledu nejde kritika proti Evropské unii, ale proti některým krokům, které byly přijaty. Ale myslím, že koncept Evropské unie je naprosto v pořádku a je na nás, jaká ta Evropská unie bude.

Vy jste současně v této výzvě tvrdili, že Evropská unie nedokáže čelit tlakům nadnárodních společností, které už dnes mohou vydírat své subdodavatele a celé státy. A že je potřebné, aby v Evropském parlamentu posílily sociálně demokraticky orientované strany, protože je to podle vás jediná šance, jak lze zabránit úplné demontáži evropského sociálního modelu.  Co tedy říkáte tomu, že v Evropském parlamentu přibude euroskeptiků, i když tam zatím nebudou mít většinu?

Je paradoxní, že euroskeptikům, kteří jsou proti Evropské unii, ne proti evropským politikům, peníze, které dostanou za mandát, jenž získali, vůbec nesmrdí. Je to velmi zvláštní. Já bych v tom případě očekával, že ti, kteří jsou proti Evropské unii a dostanou se do Evropského parlamentu, řeknou, že vlastně peníze pro svou činnost nepotřebují, protože je jim EU nepotřebná. Ale myslím, že to se nestane ani u jediného z těch euroskeptiků.

Co se týká otázky různých typů společností, které operují třeba v České republice, jedná se o velmi sofistikovaný fenomén takzvaných transferových cen, kdy některé společnosti převádějí své zisky naprosto neodůvodněně mimo Českou republiku v míře, která je v některých členských zemích nemožná. A to chceme napravit, aby se to vůči České republice nedělo, aby větší podíl bohatství, který se na našem území vytvoří, také zůstal českým občanům.

Když občané v řadě zemí Evropy volili euroskeptiky, neznamená to, že jsou s nějakými kroky evropských politiků také nespokojeni, že Evropská unie nedostatečně reaguje na některé klíčové problémy, jako je imigrace, vysoká nezaměstnanost, zejména v některých regionech, zadlužování některých zemí?

To ale není program euroskeptiků. Ten vůbec nebyl založen na těchto bodech, ten byl založen na principiálním euroskepticismu, jako je třeba u některých zvolených českých europoslanců tvrzení, že Evropskou unii nepotřebujeme. To je podobné, jako když někdo nechce žít v České republice, ale přesto bude kandidovat do českého Parlamentu. Myslím, že je to úplně postavené mimo reálné uvažování. Je podle mne zvláštní, že tito lidé dostávají ve volbách podporu. Ale jsou tady bohužel čeští politici, v jejichž době - i když jsme byli členskou zemí  EU - nebyla na jejich úřadě vyvěšena vlajka Evropské unie. To už není ani švejkovství, to je způsob, jak mezi lidmi vyvolávat atmosféru, která neodpovídá reálné skutečnosti. My jsme euroskeptičtí, protože je tu vyvolávána tato atmosféra, ale Evropská unie je projekt, díky němuž tady máme opravdu relativní klid, můžeme jezdit přes hranice, nemáme tady žádné zdi, které tu v minulosti politici vytvořili. Já myslím, že Evropská unie je správný projekt, který míří k sociální odpovědnosti, k solidaritě, a to je velmi potřebné pro celou Evropu, i pro ty země, které jsou v tuto chvíli ještě mimo Evropskou unii.

Já jsem neměla na mysli Českou republiku, tady nakonec příliš euroskeptiků mandát nezískalo, ale situaci v některých členských zemích. Třeba ve Francii, kde vyhrála nacionalistická Národní fronta Marine Le Pen, ve Velké Británii, kde zvítězila populistická strana UKIP Nigela Farage, nebo Dánsku, kde také vyhrála strana zaměřená proti EU. Podpora euroskeptických stran vzrostla i ve Švédsku, Finsku a Rakousku. Jak si to vysvětlujete, tam přece nepůsobil Václav Klaus ani jiní naši euroskeptici?

Myslím, že každého by se dotkla situace, kdy by nějaká země sousedící s Českou republikou prohlásila, že bude mít poloviční nebo čtvrtinové mzdy proti České republice, a najednou by od nás odešla všechna práce do této nízkonákladové země. A Češi by řekli: Evropská unie, dělejte s tím něco, to není přece v pořádku, máme vysokou nezaměstnanost. To by se nás najednou Evropská unie týkala? To je zvláštní. Evropská unie nemůže fungovat tak, že si jenom budu vybírat témata, která mne zajímají, která jsou mi blízká, ale musím přece řešit otázku i jiných zemí. Když se ptáte, jak to vypadá s volbami do Evropského parlamentu ve Velké Británii, Francii nebo Holandsku, já neznám situaci v těchto zemích, abych ji mohl posuzovat. Znám situaci v České republice a z tohoto pohledu si dovolím tvrdit, že chyby se tu staly dlouhodobě a euroskepticismus je založený na nesmyslech nebo třeba na tom, když chtěl bývalý prezident Klaus zneužít Lisabonské smlouvy k tomu, aby na české občany byla vztažena výjimka z evropských sociálních práv. To jsou podle mne tak vážné věci, že by to nikoho nemělo nechat chladným. I proto se podivuji, že reprezentanti euroskeptické politické strany získali dva mandáty, protože minimálně jeden z nich se holedbá tím, že Evropskou unii považuje za špatný projekt. Tak proč kandidoval a proč bude teď zasedat v Evropském parlamentu?

Odbory označily volby do Evropského parlamentu za důležité, ale občané jejich význam asi nechápou, nebo jim je to jedno. Budete něco v budoucnu dělat pro to, aby si lidé uvědomili jejich význam, aby pochopili smysl Evropské unie i výhody, které jim podle vás přináší, aby příště byla jejich účast v eurovolbách větší?

Bylo by určitě velmi nestandardní, kdyby smysl Evropské unie vysvětloval někdo jiný než vláda země, která je členem Evropské unie. Náš tlak tedy bude zcela jistě působit na českou vládu, aby dala dostatečně najevo, kde a jak je Evropská unie pro Českou republiku nejen prospěšná, ale také důležitá. My určitě ten tlak vyvíjet budeme. A pokud jde o naše členy, to my dlouhodobě děláme. My dáváme jednoznačně najevo, že Evropská unie je pro nás potřebná, jsme členy evropské odborové konfederace, i z tohoto pohledu se snažíme ovlivnit dění v EU. Ale bez Evropského parlamentu, který to vyslechne, to opravdu nejde.

Odbory v minulosti kritizovaly bývalé středopravé vlády, jak jste dnes spokojeni se současnou vládou ČSSD, ANO a lidovců a s jejím přístupem k sociálním tématům? Bylo rozhodnuto o zvýšení minimální mzdy, plánuje se zvýšení platů ve veřejné sféře, mírně klesá nezaměstnanost.

Jsou věci, které se dají dílčím způsobem vyhodnotit jako dobré. Třeba otázka navýšení minimální mzdy nebo vedení sociálního dialogu. Ale jsou věci, u kterých si nemyslíme, že jsou úplně v pořádku. Třeba diskuze kolem přípravy státního rozpočtu nevypadají tak, abychom si mysleli, že v České republice bude v roce 2015 lépe. Protože my požadujeme, aby byly vytvořeny takové projekty, které pomohou české ekonomice, ale zatím po nich jen voláme. Nemyslíme si, že by byly připraveny natolik, aby mohly rozvoji ekonomiky pomoci. To je jedna z věcí. Dneska jsme například měli jednání s ministrem kultury, kde jsme ho velmi silným způsobem upozornili na to, že lidé pracující v kultuře jsou spolu se zaměstnanci pracujícími v sociální sféře a nepedagogickými zaměstnanci v podstatě jedni z nejchudších. Ti opravdu živoří, mají mzdy, že to vyvolává otazníky, jak jsou schopni vyžít z měsíce na měsíc za tak nízké platy. Z tohoto pohledu je toho hodně, co současná vláda musí řešit. My se nesnažíme natírat věci narůžovo jen proto, že tato vláda podporuje sociální dialog. Budeme stejně kritičtí vůči krokům, které budou dělat, když nebudou dobré, jako tomu bylo u minulých vlád. Jde mi o to, aby byly brány v úvahu názory lidí, aby byli politici dostatečně uctiví k lidem, kteří platí daně. A aby lidé, kteří platí poctivě, neměli strach před těmi nepoctivci. Pak pro mne není žádný problém, nerozděluji ministry podle toho, jestli jsou z ČSSD nebo TOP 09. Když je ministr špatný, zaslouží si kritiku bez ohledu na triko partaje, které zrovna nosí.

Abyste si to nerozházel se sociálními demokraty, kdybyste měl namířeno do politiky za sociální demokracii, až vám skončí mandát v odborech, jako všichni tři vaši předchůdci – Richard Falbr, Milan Štěch a Jaroslav Zavadil.

Já už v politice jsem. Já nemám před sebou něco, co zní tak: Když budeš dobře pracovat, staneš se ministrem. To nepřichází v úvahu. Ale samozřejmě mám před sebou ještě nějakých patnáct, dvacet let aktivního života, takže samozřejmě nemohu říci, co budu dělat v takovém časovém úseku, to nemůže říci dopředu nikdo. Ale v tuto chvíli nic takového nechystám, neplánuji, chci odvést práci pro odbory a pro odboráře se stoprocentním nasazením. A když se mi to podaří, budu rád.

Prohlášení VI. sjezdu ČMKOS k volbám do Evropského parlamentu 23. – 24. května 2014 

Pro budoucí postavení českých zaměstnanců jsou velmi důležité květnové volby do Evropského parlamentu. Doslova se v nich bude rozhodovat o tom, zda směřování EU zůstane nadále v rukách těch, kteří postupně likvidují evropský sociální model. Ten model, který řadu desetiletí pomáhal Evropě překonávat nejrůznější krize a byl zárukou vysoké životní úrovně Evropanů.  

Nyní jsme svědky postupného procesu sociální dezintegrace Evropy. Bohatnoucí horní příjmové skupiny se oddělují od zbytku společnosti, na dno padají stále početnější skupiny obyvatelstva. Dvacetimilionová nezaměstnanost v EU se stává podhoubím pro šíření neplnohodnotných, prekérních forem práce. EU se dostatečně nebrání tlakům nadnárodních společností, které už dnes mohou vydírat své subdodavatele a celé státy. Je potřebné, aby v Evropském parlamentu posílily sociálně demokraticky orientované strany. To je jediná šance, jak lze zabránit úplné demontáži evropského sociálního modelu.  

VI. sjezd ČMKOS proto vyzývá své členy a zaměstnance, aby šli 23. – 24. května volit své zástupce do Evropského parlamentu a využili tak příležitost ovlivnit budoucí podobu Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…