Světoznámý ekonom o přehršli nepotřebných postaviček, definici šílenství i cestě ven

04.05.2013 5:00

Vyspělé ekonomiky USA, západní Evropy a Japonska si zvykají na nový životní režim. Ukázalo se totiž, že žádná „cyklická“ krize se nekoná, žádný návrat k výchozí normále nebude. Opožděně a pomalu toto uvědomění proniká i do ČR. Pověstný vlak dějin jsme nechali zase ujet a budeme se snažit opět naskakovat za jízdy… To jsou nepříliš veselá slova světoznámého ekonoma a profesora Milana Zeleného. Co s tím?

Světoznámý ekonom o přehršli nepotřebných postaviček, definici šílenství i cestě ven
Foto: Oficiální stránky Milana Zeleného
Popisek: Profesor Milan Zelený

Ve svém nedávném blogu na Aktuálně.cz, tento renomovaný ekonom uvedl, že dochází k akceleraci dlouhodobé transformace, v které se formuje a stabilizuje „nová normála“ hospodářského, společenského i politického života. Varoval pak dále i před tím, že situaci stále podceňujeme a nechceme si její vážnost připustit.

„S neutuchající vervou se věnujeme různým kauzám, osobnostem a žabomyším politickým válkám, při ignorování závažných strukturálních a systémových problémů v ekonomice i společnosti – s až odpornou činorodostí tak přerovnáváme opalovací lehátka na palubě Titaniku…“ uvedl doslova Milan Zelený. A tím rozhodně s tvrdými slovy, která asi nikomu nemohou znít příjemně, neskončil.

Bublanina připomínající pšouky Mattoniho kyselky?

Upozornil totiž také na to, že namísto fakt, pravdy, logiky a zdravého rozumu, konzumujeme emoční inteligenci optimismu a pesimismu, jakož i manifestní lži o světle na konci tunelu. „Jenže ta světla patří protijedoucímu expresu transformace, který nestaví na každé stanici. Dělící čára mezi pesimismem a pravdou je dnes nejméně tak tenká, jako dělící čára mezi optimismem a lží. Vytrvale opakujeme stejná opatření, fiskální i monetární, v blahé naději, že konečně dostaneme odlišný výsledek. Tak už máme úrokové míry na nule, růst pod nulou, nezaměstnanost na historických maximech, zadlužení bez naděje na splacení, spekulace na steroidech, a burzovní i komoditní bublaninu, připomínající pšouky Mattoniho kyselky. A tudíž chystáme i další, větší a stále stejné keynesiánské a monetaristické intervence… Albert Einstein podobné chování charakterizoval jako definici šílenství,“ posteskl si Zelený.

A nejen pro čtenáře ParlamentníchListů.cz zaapeloval na to, že je potřeba se podílet na prosazování změn. Třeba i proto, aby se podařila porazit nezaměstnanost.

Nepotřebných změn a nepotřebných postaviček ještě asi přijde přehršel

„My se musíme měnit se světem. Jinak platí slova českého básníka: Kdo chvíli stál, již stojí opodál. Naše 21. století přímo zamítá - a často i trestá - myšlení a činy z 20. století. V tomto směru není protřelý a zkušený politik zárukou potřebné změny, určitě ne hospodářské. Nepotřebných a povrchních změn lze jistě očekávat více než přehršli, stejně jako rašení nových a stejně nepotřebných postaviček třeba kolem nového prezidenta,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Milan Zelený.

A varoval i před tím, co Česko podle něj může přivést na zcestí. „I takzvaná obamovská ekonomika zavede Českou republiku na rozcestí. Trápit nás bude oxymoron tzv. „státních investic“: jelikož stát přece neinvestuje, nemá žádné své peníze. Má se hlavně starat o bezpečnost občanů a země  - hlavně o bezpečnost před okradením, otrávením a obelháním. Prosté odčerpání vysokých částek z ekonomiky a jejich následné navrácení, rozkradených, rozplýtvaných a zadlužených, je ještě nekvalifikuje jako investice. Shrnuto: V čem má prsty stát, je pak často drahé a nefunguje,“ upozorňuje dál ekonom, který žil dlouhá léta ve Spojených státech.

I z těchto důvodů podle Zeleného vyplývá, proč se i v nejbližší budoucnosti české politice budou kvalitní a znalí lidé vyhýbat. „Ostatní budou nosit doživotní nálepky a cejchy různých politických stran, namísto svých vlastních profesí a stavů,“ vysvětlil Zelený.

Jaké změny nastolit, aby se porazila vysoká nezaměstnanost?

V lednu zaznamenala Česká republika historicky nejvyšší nezaměstnanost. To vyvolalo obrovskou vlnu otázek. Profesor Milan Zelený však připomíná že je třeba mít na paměti fakt, že rostoucí nezaměstnanost láme historické rekordy nejen u nás, ale i v ostatních zemích EU, stejně jako za mořem ve Spojených státech, kde je nezaměstnaných 47 procent obyvatelstva.

„Česká republika je prostou a neautonomní součástí širšího regionu německého. Hospodářská autonomie národního kapitalismu první republiky vymizela nadobro. Vlna nezaměstnanosti nás postihla sice později, díky setrvačnosti v dodavatelských řetězcích, ale stojíme dnes na pouhém začátku. Předejít se tomu nedalo; přesněji, současná garnitura politiků a jejich 'ekonomů' neměla šanci předejít čemukoliv,“ konstatoval poměrně lakonicky Zelený.

Podle něj existuje ale několik kroků, které by vést k „léčbě“ tohoto jevu mohly. „Prvním předpokladem úspěšné léčby je správná diagnóza. Určení správné diagnózy je závislé na dvou faktorech: umět a nelhat. Pakliže nevím, co způsobuje dlouhodobou nezaměstnanost, tj.: neumím předpovědět NIC, pak je správné to přiznat a poslat pacienta k expertnímu posouzení, tedy přestat do toho mluvit. Jestliže znám správnou diagnózu, ale zamlčím ji, protože neznám nebo nepřijmu potřebnou léčbu, tak lžu voličům-pacientům do očí a samozřejmě celou situaci zhoršuji – pro ně, i když ne nutně pro sebe,“ vysvětlil.

Pamatujme: Tank natřený narůžovo zůstává tankem

V této souvislosti přidal i určité podobenství: O tanku,který ačkoli bude natřený narůžovo, vždy zůstane tankem (tedy nástrojem k zabíjení a boji). „Neumím posoudit, zda jde o neznalost nebo lhaní a pravděpodobně jde o obojí, protože indikátory ekonomické transformace a růstu dlouhodobé nezaměstnanosti jsou všeobecně dostupné. V USA procento dlouhodobé nezaměstnanosti (čímž se počítá období delší než šest měsíců) roste výrazně již od r. 2001. Tedy dlouho před touto krizí. Uvedení do normálního stavu nelze očekávat, protože transformace sebou definičně přináší 'novou normálu' a kolem té se právě v Evropě bezcílně pohybujeme, či snad motáme,“ myslí si Milan Zelený.

V České republice i v Evropské unii chybí tak podle něj schopnost probíhající transformaci pochopit a rozpoznat (nebo přiznat). Pak se jí ovšem nelze ani přizpůsobit, a už vůbec ne využít nabízených příležitostí. „Tato 3P nám zcela chybí. To by byl krok vpřed, ale namísto toho jsme svědky vykročení zpět a sebeodsouzeni k 'honzovskému' návratu. Bohužel nejen v ekonomice, ale i ve vzdělávání, kultuře a morálce. To vám je divný svět,“ posteskl si pro ParlamentníListy.cz Zelený.

Které další jevy s sebou nezaměstnanost přinese?

Jak dál ekonom připomněl, doprovodných jevů transformace je bohužel víc, než by si běžný „staronormál“ mohl pod stromeček přát. Proto je pro mnohé často lépe zavřít oči, strčit hlavu do písku, naslouchat konejšivým lžím, anebo si prostě zalézt za pec.

„Nezaměstnanost není jen následkem transformace, ale zároveň i příčinou řady sílících, doprovodných jevů. Každý je může popsat i prožít: životní úroveň, zadlužování státu, odliv účtů, vzdělávací systém, mladí lidé bez práce, bloudící po Evropě, extremismus, zločinnost, stres, atp. Osobně jsem zaznamenal, že pocit je dnes důležitější než znalost, logika a fakta: obzvláště na nejvyšších úrovních byrokracie EU. Lidé jsou v ulicích, ale s klesajícím vlivem i dopadem,“ upozornil na zajímavý fakt Zelený.

EU-kultura podpory přinesla nejen Česku, ale všem, co jsou součástí Unie, nové možnosti míry čerpání potenciálu. Zelený však varuje, že vše je namísto podnikání. „Jedinci, podniky a národy na podpoře však nemají v 21. století šanci. V ČR jsem stále častěji žádán, abych něco odškolil nebo odpřednášel (brrr). Média už nehledají pravdu; stačí jim pouhé názory a pocity lidí mediálně známých. Každý má jistě svůj seznam podobných jevů. Pravdu si dnes musíme hledat sami, stejně jako vlastní cestu ke své budoucnosti. Nová normála se ale již definitivně prosazuje, a rozhodně ne pomalu či neznatelně, v životech společností všech vyspělejších zemí,“ podotkl ekonom.

A závěrem shrnul vše čínským příslovím: „Letnímu vánku o bouři, studniční žábě o moři a polovzdělanci o tom, co nikdy ve škole neslyšel, nevyprávěj.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…