To se nesmí stát. Němci, to ne! Dopady na ČR: Škodovka, železárny... Pravda o miliardách

13.10.2022 4:44 | Kauza

Bomba v českém průmyslu už tiká. Největší počet energeticky náročných firem a zároveň nejvyšší ceny elektřiny a plynu mohou být pro české firmy smrtonosnou kombinací. ParlamentnímListům.cz to řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Doufá, že se Německo neuchýlí k podpoře svých firem mimo rámec pravidel EU, čemuž by české firmy neměly šanci konkurovat. Jde o úvahy, že německá vláda pro průmysl zastropuje ceny plynu na 1,70 Kč za kilowatthodinu. Podle bývalého šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka by mělo jít o budíček pro českou vládu, která by měla reagovat. Jinak prý hrozí krach českého průmyslu a rozpad ekonomiky ČR.

To se nesmí stát. Němci, to ne! Dopady na ČR: Škodovka, železárny... Pravda o miliardách
Foto: Repro Twitter
Popisek: Setkání Olafa Scholze a Petra Fialy

Německo podle všeho připravuje zastropování cen plynu, které se bude týkat i průmyslových podniků. Na základě plánu tamní expertní komise by měly podniky do 70 % výše spotřeby platit pouhých 0,07 eura za kilowatthodinu. Nejpodstatnější je, že by se tento cenový strop měl týkat všech, tedy i velkých podniků. V České republice sice vláda ceny plynu zastropovala na 3 Kč bez dalších poplatků, ale pouze pro domácnosti a malé a střední firmy. Velkoodběratelé, kam patří především velké průmyslové a výrobní podniky, do české vládní pomoci nijak zahrnuty nejsou. 

Co by to pro české průmyslníky znamenalo, kdyby Němci tento záměr zrealizovali? Jak zareaguje česká vláda? Hrozí našemu průmyslu ještě větší krize, než se očekávalo? To jsou otázky, které ParlamentníListy.cz položily expertům z oblasti energetiky, byznysu či zemědělství. 

Uvažovaný německý plán na pomoc velkému průmyslu v energetické krizi by podle experta v oblasti energetiky Pavla Janečka měl být posledním budíčkem pro vládu Petra Fialy, aby situaci v naší zemi začala adekvátně a účinně řešit. 

„Je potřeba se podívat, jak Evropa v řešení energetické krize postupuje a jak s jejím prohlubováním jednotlivé státy reagují každý zvlášť. Zcela jsme již opustili myšlenku, kterou jde Pyrenejský poloostrov, to znamená opustit cenu plynu při cenotvorbě elektrické energie. Úplně jsme to nechali být, že si to prostě oni takhle udělají a že my to dělat nebudeme. Nastupují další záležitosti se zastropováním prakticky úplně všeho, nejenom energií. Podívejte se na Francii, kde mají inflaci daleko nižší než my, pod pět procent,“ zdůrazňuje Janeček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…