Tvrdá data. Za 87 Kč eidam dodán, za 198 prodán. Mléko: Z 10 Kč je 22,60. Brambory, maso...

20.10.2023 8:14 | Analýza

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda nalezla se zemědělci, potravináři a řetězci společnou řeč a lidé v Česku se tak mohou těšit na to, že „ceny potravin budou nadále klesat“. Přesto se však – nejen v opozici, ale i z koalice – ozývají pochybnosti nad tím, zda obchody budou své ceny chtít výrazněji mírnit a ukazuje se na značné rozdíly mezi cenami zemědělců a producentů a těmi v supermarketech. Tvrdá data ČSÚ mluví jasně: Sýr eidam dodán prodejcům za 87 Kč, zákazníkovi prodán za 198 Kč. Mléko dodané za necelých 10 Kč je na pultech za 22,60 Kč...

Tvrdá data. Za 87 Kč eidam dodán, za 198 prodán. Mléko: Z 10 Kč je 22,60. Brambory, maso...
Foto: Repro Facebook
Popisek: Přeplněný supermarket

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
Ceny potravin v českých supermarketech se v posledních dvou letech prudce zvedly, a přestože již začínají potraviny v několika posledních měsících zlevňovat, lidé si v obchodech žádného výrazného zlevňování nevšímají a i premiér Petr Fiala (ODS) uvádí, že je tempo poklesu cen příliš nízké. „Ceny potravin musejí být nižší,“ sdělil ministerský předseda začátkem září poté, co ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) jednal se zástupci osmi největších obchodních řetězců a zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Dle Fialy tehdy vláda nalezla se zemědělci, potravináři a řetězci společnou řeč. „Dostalo se nám ujištění, že ceny potravin budou nadále klesat a že se pozitivně projeví to konkrétní opatření, které vláda udělala, které máme v ozdravném balíčku a to je to, že jsme potraviny přesunuli do snížené DPH. Dostalo se nám ujištění, že to bude mít konkrétní dopad na ceny potravin, na to, za co si lidé budou kupovat potraviny v obchodech,“ sdělil Fiala.

I přes toto ujištění však i někteří koaliční politici mají pochybnosti o ochotě obchodníků zlevňovat. Jen několik dnů po prohlášení Výborného a Fialy se v Událostech, komentářích poslanec a lidovecký expředseda Pavel Bělobrádek s europoslancem za ANO Martinem Hlaváčkem shodli, že pokles cen drhne právě u obchodníků. „Hlavní problém je v prodeji. Ne na všech položkách, ale když se bavíte se zemědělci, za kolik prodávají a kolik je finální cena…“ naznačil Bělobrádek.

Hlaváček následně obchodní řetězce v Česku označil za oligopol. „Máme tady 33 tisíc zemědělců, 8500 potravinářských podniků a pak máme pět až šest obchodních řetězců, které prodají přes 90 procent potravin. Je evidentní, že obchodníci jsou v oligopolním postavení,“ uvedl.

Že se obchodníkům nechce tolik do zlevňování, dokazují také data Českého statistického úřadu (ČSÚ), dle kterých zemědělci zlevňují mnohem výrazněji než samotné potraviny v obchodech a meziročně zlevnili své produkty v září až o 13,4 procenta. Potraviny však i přesto spotřebitelům meziročně zdražily v září o šest procent.

A jak to vypadá s cenami u jednotlivých nejzákladnějších potravin? Rozdíly mezi cenami zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a nakonec spotřebitelskými cenami včetně DPH, které vidíme v obchodech, jsou dle statistik častokrát více než znatelné.

Také hovězí maso zadní bez kosti zpracovatelé prodají za 188 korun, v obchodě pak lidé zaplatí za kilo již necelých 269 korun. Vepřovou kýtu bez kosti zpracovatelé prodávali v září za necelou stovku za kilo, v obchodech jste za ni ale zaplatili přes 133 korun.

Kuřata zemědělci prodávali za 30,39 za kilo, po zpracování výrobci stála zmražená přes 55 korun a v obchodě už cenovka činila více než 71 korun za kilo celého kuřete.

Zajímavé jsou také ceny mléka, jehož litr zemědělci prodají za 9,91 Kč a po zpracování polotučné mléko producenti do obchodů prodají za 15,39. Na zákazníky však v obchodech čekalo za průměrných 22,62 Kč.

Máslo producenti prodali za 136,39 Kč, spotřebitelé zaplatili 154,31. A u eidamu? Raději se ani neptejte. Za kilo eidamu mají jeho výrobci 87 korun, vy za něj v obchodě dáte necelých 198 korun. To je navíc o pět korun více než v předchozím měsíci.

Potravina, u níž jsou již oproti předchozímu měsíci menší rozdíly, a obchodníci ji skutečně zlevnili, jsou vejce. Zemědělci je v srpnu i v září prodávali za 2,62 Kč za kus, obchodníci v srpnu za 4,14 Kč a v září vejce zlevnili na 3,73 Kč.

U pšeničné mouky byla cena, za niž její kilo prodali výrobci 12,64 za kilogram. V obchodě hladká mouka stála 17,58 korun, což je přesně o korunu méně jak v předchozím měsíci.

Brambory zemědělci prodávali za 9,98 za kilo, ale v obchodech byly průměrně za 21,15 Kč. Produkt, který naopak zdražili výrazněji zemědělci a obchodníci zlevnili, jsou pak jablka a aspoň u nich se o něco zkrouhly výrazné rozdíly v cenách potravin. Zemědělci je prodávali za 16,16 Kč za kg (v srpnu to bylo 10,32 Kč) a obchodníci za 33,48 Kč, přičemž ještě v srpnu v obchodě stály 39,48 Kč za kilogram.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No a zrovna, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlfonz77 , 20.10.2023 13:36:42
brambory mužete vynasobit 2x, protože pulku vyhodíte...

|  6 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…