Tvrdé vyúčtování za exministrem Drábkem. Podnikatel o předražování

01.11.2012 4:40

Odchodu Jaromíra Drábka z postu ministra práce a sociálních věcí nelitují vedle odborů a opozice ani podnikatelé. „Pan ministr Drábek byl bez pochyby jeden z nejpracovitějších ministrů, nicméně řadu činností MPSV neměl pod kontrolou a často se spoléhal na funkčnost svého úřadu,“ řekl ParlamentnímListům.cz viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky a generální ředitel BRANO Group Pavel Juříček.

Tvrdé vyúčtování za exministrem Drábkem. Podnikatel o předražování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Vytýká mu, že jeho kroky často nepřinášely klady, o kterých sám ministr mluvil. „Slučování úřadů práce mělo přinést úspory a zatím se tak nestalo. Navíc se úřady práce nyní soustřeďují už jen na administrování evidence nezaměstnaných a jejich aktivní politika zaměstnanosti se stala druhořadou,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Pavel Juříček to, co často kritizují i uchazeči o zaměstnání, že úřady práce zcela rezignovaly na svoji hlavní funkci.

Zavést neověřený systém bychom si v podnikatelské sféře nemohli dovolit

Dalším známým problémem je výplata sociálních dávek, která na počátku roku téměř zkolabovala. „Nyní je i předmětem trestního šetření. My jsme ale upozorňovali na složitost a komplikovanost systému, který nebyl ověřen, ani testován, a je tedy nesmysl překlápět jeden systém na druhý. To bychom si v podnikatelské sféře nikdo nemohli dovolit, zastavení funkčnosti našich firem by znamenalo cestu k bankrotu,“ upozorňuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Přitom Jaromír Drábek by podobná úskalí měl znát, sám podniká a léta stál v čele Hospodářské komory.

Princip Třikrát a dost prosadil Jaromír Drábek, ale vadí všem

Většinu změn v zákoníku práce dohodly podle Juříčka Svaz průmyslu, Českomoravská komora odborových svazů a Odborový svaz Kovo. „Nedá se tedy říci, že současný zákoník práce je nějak výjimečně nakloněn zaměstnavatelům vůči zaměstnancům, naopak naší snahou bylo, aby byl zákoník vyvážený a aby do něj ČSSD nezasahovala, pokud by v příštích volbách vyhrála,“ vysvětlil Pavel Juříček. A dodává, že princip „3x a dost“, který do zákoníku prosadil sám ministr Drábek, nevyhovuje zaměstnavatelům, ani zástupcům zaměstnanců. „Kritizují ho obě strany, jedná se především o odvětví jako zemědělství, stavebnictví a průmyslové podniky s většími zakázkovými výkyvy. I přes opakovaná jednání s ministrem zatím k úpravě v této oblasti nedošlo,“ potvrzuje neústupnost ze strany Jaromíra Drábka.

Třikrát a dost znamená, že pracovní smlouva na dobu určitou smí trvat maximálně tři roky a opakovat se může nejvýše dvakrát. Pak musí uplynout tři roky, aby se mohla mezi stejným pracovníkem a zaměstnavatelem uzavřít znovu. Toto opatření platí od letošního ledna.

Když němečtí dělníci odpočívají, čeští se vzdělávají, jinak nedostanou mzdu

Podnikatelé, kteří se v době hospodářského poklesu dostávali do problémů, protože neměli dostatek zakázek, volali po zavedení podobného opatření, jaké se osvědčilo v některých evropských zemích, například v sousedním Německu, kde mohli dělníci zůstávat v rámci zkrácení pracovního úvazku (kurzarbeitu) doma, protože na jejich mzdu firmě přispíval stát. Důvodem bylo zamezit propouštění.

I česká vláda se rozhodla pomoci firmám postiženým ekonomickou krizí zaměstnat lidi, i když je nebudou schopny naplno vytížit. Ale ve dnech, kdy nebudou mít práci, nemohou odpočívat nebo rýt zahrádku jako němečtí dělníci, ale musí se vzdělávat. Projekt bude v prvním roce stát 400 milionů korun, peníze do něj půjdou z evropských fondů. Podporu na odborný rozvoj zaměstnanců bude stát poskytovat šest měsíců s možností prodloužení na jeden rok. „Varianta českého kurzarbeitu s názvem Vzdělávejte se pro stabilitu vznikla jako kompromisní východisko ze situace, kdy česká vláda nechtěla tento podpůrný systém vložit do zákonné podoby,“ vysvětlil Juříček. Svaz průmyslu požadoval zavedení tohoto systému pro firmy a zaměstnance, aby nezmizeli kvalifikovaní a technicky zdatní pracovníci na volném trhu práce, již dva roky. „Parametry původně navrhovaného kurzarbeitu byly pro stát a rozpočet velmi úsporné, neopakoval se velkorysý kurzarbeit německého stylu. Stát by na tomto systému vydělal,“ kritizuje. Ale proti velkorysému německému modelu se ostře postavil ministr financí a Drábkův stranický kolega Miroslav Kalousek. Výsledkem tedy nakonec byla dohoda, že dojde na variantu Vzdělávejte se pro stabilitu. „Metodiku, kterou jsme spolu s Odborovým svazem Kovo vypracovali, Ministerstvo práce akceptovalo a mírně modifikovalo. Ale pokyn k uvolnění zablokované situace dal ministr Drábek,“ ocenil ho pro ParlamentníListy.cz viceprezident svazu.

Je potřeba dál pokračovat v potlačování práce na černo

Ministrovi podle zástupce zaměstnavatelů nelze také upřít aktivitu v potlačování práce na černo, s níž Svaz průmyslu souhlasí, ale pro zamezení nelegální práce je podle nich třeba udělat několik dalších kroků včetně zavedení registračních pokladen u malých obchodníků, zavedení black listu neseriózních firem a forem agenturního zaměstnání. „V začátcích snahy o omezení práce na černo byl postihován především švarcsystém, a nikoliv lidé, kteří pracovali na černo,“ kritizuje Juříček.

Svaz průmyslu měl pocit, že ministerstvo zbytečně utrácí peníze

Ministrovi Jaromíru Drábkovi podrazila křeslo především korupční aféra jeho prvního náměstka a dlouholetého blízkého spolupracovníka Vladimíra Šišky. „Pokud jde o podezření úředníků Ministerstva práce a sociálních věcí z korupce, můžeme říci, že jsme měli pocit, že ministerstvo zbytečně utrácí peníze na projekty, ale byli jsme ujišťováni, že všechny projekty mají návratnost. Nikdy nám to však nikdo nedoložil,“ potvrzuje podezření z netransparentnosti zástupce zaměstnavatelů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…