Tvrdý ekonom souhlasí se Zemanem: Boháči, ukažte, jak jste vydělali miliony

13.03.2013 21:56

ROZHOVOR Prezidentu Zemanovi rozumí. Jeho opakovaný požadavek na zavedení zákona o prokázání původu příjmu a majetku, aby se eliminovali nepoctivci a korupčníci, podporuje. Nicméně podle ekonoma Vladimíra Pikory bude muset skupina odborníků, jakou je třeba NERV, nastavit zcela jasná pravidla hry.

Tvrdý ekonom souhlasí se Zemanem: Boháči, ukažte, jak jste vydělali miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proběhl křest knihy ekonomů Vladimíra Pikory a Markéty Šichtařové Nahá Pravda

Hlavní ekonom nezávislé poradenské společnosti Next Finance Vladimír Pikora opravdu pokládá hlavu na špalek. Reálně, protože aktivně poukazuje na současné problémy, ale i kašírovaně. A to na titulu bestselleru Všechno je jinak aneb Co nám neřekli o důchodu, euru a budoucnosti, který napsal se svou ženou Markétou Šichtařovou. Právě ta se mu na první fotce knihy, která už má pokračování, chystá setnout hlavu. ParlamentníListy.cz se ho zeptaly na zákon o prokázání původu příjmu a majetku, který by podle prezidenta Miloše Zemana zatnul tipec korupčníkům a mafiánům.

Funguje takováto legislativní norma i v jiných zemích a jak se tam osvědčila?

Popravdě řečeno nevím, neměl jsem nikdy důvod po tom pátrat. Chtělo by to tedy udělat nějakou analýzu a zjistit, jak to ve světě vlastně funguje. Nejsem daňař. A dokud zde nevznikne poptávka udělat podobnou analýzu, tak se s tím asi nikdo moc zabývat nebude. Taková analýza navíc není sranda na deset minut, ale dlouhodobá práce. Zatím není nikdo, kdo by to zaplatil. Myslím si, že je to jedna ze záležitostí, kterou by měly dělat takové spolky jako je třeba Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Co si o tomto opakovaném požadavku Miloše Zemana myslíte?

Rozumím mu. Taky jsem naštvaný, že vidím tváře lidí, u nichž pochybuji, že se mohli dostat k penězům legálně. Většina lidí by nejspíš ocenila, kdyby věděla, že řada podnikatelů si své peníze opravdu vydělala. Je to ok. Navíc by to pročistilo náladu v zemi. Tady je velmi špatná nálada. Dá se říci, že mnoho lidí se domnívá, že legálně se k penězům nedá dostat.

Zeman hovoří o prokazování u lidí, kteří mají majetek nad určitou hranici. Do jaké míry bude složité tuhle hranici určovat?

To bude velmi obtížné a je právě zapotřebí, aby vše provládní ekonomové prozkoumali. Jaké jsou možnosti ve světě a jak se to kde řeší. Těžko se bude dokazovat nějaká hranice, třeba deseti milionů. Vždyť ty má dnes kdekdo, pokud si uvědomíme, že je má každý, kdo třeba vlastní v Praze dům. Deset milionů je tedy pro Prahu celkem nízká částka. Tak by do toho mohlo spadnout mnoho lidí, co sice mají nemovitost za deset milionů, ale vedle toho už nic a možná mají problém i dojít si na nákup. Dům totiž zdědili, a pokud se nechtějí stěhovat, tak disponují jen nepatrnými prostředky. To půjde těžko. Bylo by možná zajímavější dívat se na příjmy nad deset milionů během posledního roku. To je o něčem jiném a má to smysl.

Nemohlo by se do budoucna stát, že od nás budou kvůli tomu utíkat bohatí lidé jako Gérard Depardieu do Ruska či Alan Delon do Švýcarska?

Tam záleží na zdanění. Pokud bude rozumně nastavené, nikdo utíkat nebude. Pokud bude nehorázné, tak ano. Vždyť šílené zdanění není v ničím zájmu. To, co udělala Francie, byl jednoznačně špatný krok a myslím si, že toho bude litovat. Kdyby k tomu ale došlo, tak lidé pravděpodobně donutí příští vládu, aby daně vrátila do přijatelného stavu.

Zákon v podání Miloše Zemana ale přímo evokuje, že ti, kdo nebudou moci příjmy a majetek prokázat, se obléknou do vězeňských tepláků. Je to v pořádku?

To je taky varianta. Vyřeší se to za nás. Tito lidé odsud utečou a my nebudeme mít problémy s přeplněnými věznicemi. Rozumím tomu. Když bude tlak na odhalení toho, jak se dostali k penězům, tak raději zmizí. Nicméně ta migrace byla již dávno zahájena. Celá řada boháčů už tady moc nepobývá, daně neplatí a snaží se přesouvat své aktivity do zahraničí. Nijak se toho nebojím.

Nepostihne to nakonec v tomto kontextu celou českou ekonomiku a nebude to mít negativní vliv na HDP?

Nemyslím si. Podle mě by to dokonce mohlo mít pozitivní dopad na HDP, protože tito lidé, přesněji zbohatlí podvodníci, tady kazí podnikatelské prostředí a náladu. Kvůli nim si obyčejní lidé myslí, že se vše dá uplatit, že vše je relativní, že pravidla jsou jen pro někoho. Ve chvíli, když se to tady vyčistí, pravidla budou pro všechny a daně budou muset taky platit všichni, tak se zlepší společenské klima. To naopak k růstu HDP pomáhá.

Nemyslíte si, že v naší státní správě by se to mohlo stát i předmětem mocenského či politického boje, nedej bože rozšíření prostoru pro korupci?

Předmětem mocenského a ekonomického boje jsou všechny zákony. Je to normální, naprosto běžné a určitě bude v pozadí stát strašně moc lobbistů, kteří budou hledat cestičky, aby vznikl, byl platný, ale těm věcem, kterých se má týkat, aby se vyhnul. Určitě bude tlak na to, aby se vytvořila klička k tomu, aby korupce vzkvétala. Otázkou je, jestli se takovému tlaku odolá nebo ne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…