Už to smrdí. Půl vyhodíte. Albert, Globus, Lidl a co v ČR i Poláci přehlédli

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
04.12.2023 9:07 | Reportáž

Vepřová pečeně za 210 Kč v ČR, v Polsku za 79 Kč. Kuřecí prsa za 230 Kč, v sousední zemi jen za přibližně 96 Kč. O srovnání cen z polských novin jsme už informovali. Nyní se ParlamentníListy.cz vydaly zkontrolovat ceny do řetězců Albert, Globus a Lidl. Zaostřily na zmíněné kuřecí a vepřové maso. U kuřecích prsních řízků cena bez akce seděla se zjištěním, které učinili Poláci. Přítomná zákaznice přitom naříkala, že balené kuřecí mívá divný „odér“, čili smrdí. Například vepřový bok s kostí jsme objevili v ceně 130 Kč, nicméně půl balení vyhodíte kvůli kosti, logicky. Ceny bez akce a v akci se diametrálně liší.

Už to smrdí. Půl vyhodíte. Albert, Globus, Lidl a co v ČR i Poláci přehlédli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maso, ilustrační foto

Plná parkoviště českých nakupujících dlouho překvapovala některé obyvatele v sousedním Polsku a mnohým vrtalo hlavou, proč Češi jezdí za nákupy do sousední země často i stovky kilometrů. Nechápavé pohledy místních však nedávno ukončil článek polského serveru Fakt.pl, který poukázal, že rozdíly mezi cenami v Česku a Polsku dosahují takových hodnot, že Češi nejezdí za hranice, aby ušetřili kdejakou korunu, ale i při nákupu pár potravin jde o stokoruny, přičemž největší rozdíly panují zejména u masa. Server zjistil, že se vepřová pečeně za 210 Kč – v Polsku dá koupit za 79 Kč a kuřecí prsa za 230 Kč u nás jsou v sousední zemi jen za přibližně 96 Kč.

Navštívili jsme proto tři markety v Česku, abychom se podívali, za kolik se v nich dají běžně pořídit masné výrobky a nestačili jsme se divit… Cenový rozptyl v akcích a pak v běžných cenách je ohromující. Kde je tedy pravda? Někde uprostřed, nebo ve dvoutřetinové sumě?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V EU jsme, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 04.12.2023 9:33:01
díky této vládě nejhorší ve všem. Není jediného oboru, kde bychom byli alespoň na předposledním místě. Ale na banány se nestojí fronta, že Pekarová. To bylo vážně úžasné tričko.

|  27 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…