Vinař souhlasí s Kalouskem. Všichni si poříďte opici za stejné prachy

09.05.2012 21:49

PŘÍBĚH Není vinařství jako vinařství. Některá vyrábějí vína pouze z tuzemských hroznů, jiná musí dovážet hrozny či mošty z ciziny. Vinařství Spielberg z Archlebova patří do první skupiny a jeho šéf Jaroslav Javornický má dost kacířské názory. Podporuje třeba ministra financí Miroslava Kalouska v tom, aby si občané pořídili opici z lihu, piva či vína za stejné peníze, protože stejně většina pije krabičáky. Zvyšování daní nicméně i podle něj bude likvidační.

Vinař souhlasí s Kalouskem. Všichni si poříďte opici za stejné prachy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vinař Jaroslav Javornický

Prostě mezi vinařstvími by se podle Jaroslava Javornického mělo rozlišovat. „Velká slabost českého a moravského vinařství je, že velké podniky staví na dovozech hroznů či moštů ze zahraničí, ale při tom ovládají Vinařský fond i Svaz vinařů. Proto mají vliv na rozdělování dotací a politiku státu. Teď to Kalousek využil pro sebe. Chce, aby si lidé pořídili opici za stejné peníze a jedno jestli z lihu, piva či vína, protože stejně kupují hlavně levné krabičáky. S tím nelze, než souhlasit, protože megakoncerny už nejsou o tuzemském vinařství,“ podotýká Javornický, jenž šéfuje středně velkému vinařství Spielberg.

Kalouskovy vize ano i ne

„Moravských a českých hroznů je málo. Navíc jsou zde limity pro výsadbu, které politici neuváženě podepsali a spotřeba vína na úkor lihovin a piva roste. Z toho jsou lobbisti pivovarníků i lihovarníků dost nervózní. Kalousek řekl, že dobré vinaře tím nezasáhne, protože z moravského hroznu se dělají vína stejně od sto korun výše. U nás stojí sedmička od stovky do dvou set šedesáti korun. Pokud jde o kvalitu, tak výroba vína stojí hlavně na vinici. Tam je nejvíc nákladů. Měla by se udělat tlustá čára mezi producenty, co dělají víno z hroznů z Čech a Moravy, a mezi těmi, co dovážejí víno či hrozny k dalšímu zpracování. To jsou přečerpávací stanice, stáčečky a ne vinařství. S tímto jeho názorem souhlasím,“ doplňuje.

Další příběhy čtěte ZDE

Naopak se spotřební daní na víno, kterou chce Miroslav Kalousek zatížit vinaře, nesouhlasí. „To bude ohromně likvidační. Tam je hranice jen deseti tisíc litrů. To Kalousek nečetl asi statistiky. Drobný a malý vinař produkuje dvacet až třicet tisíc litrů. Měl by to být ale producent z moravského hroznu. Nicméně i některé střední a malé podniky dováží z Maďarska a Balkánu mošty. Mutěnice či Velké Bílovice jsou toho plné. Jezdí tam Pražáci na otevřené sklepy, kde v roce 2010, přestože se neurodilo, nabízeli víno, které dovezli v cisternách z Maďarska. Prostě poctivost každého vinaře záleží na tom, jestli vyrábí z domácích hroznů anebo dělá dovozy. To by se mělo zohlednit,“ vysvětluje Javornický.


 

Podepíše se třem možným prezidentům

Na konferenci ve Zlíně, kde slušovický hospodář František Čuba mimo jiné přednesl svou vizi o tom, že by se zemědělci měli sdružit do koncernů, aby tak lépe obstáli v jednáních s mezinárodními sítěmi supermarketů, se vinař Jaroslav Javornický o téma dost zajímal. „Zemědělství dost ovlivňuje Brusel a Evropská unie. Myšlenky o velkých koncernech jsou dobré. Zemědělský průmysl by se takto měl zorganizovat. U vinařů by to však mělo probíhat opačně. Vinařstvím škodí koncentrace. Megapodniky totiž pověst vinařů kazí. Vinic mají jen málo a dováží hlavně ze zahraničí,“ sdělil.

Ve Zlíně podepsal petici pro prezidentské volby šéfce Suverenity Janě Bobošíkové. „Podepsal jsem to i Zemanovi a podepíšu i Fischerovi. Jsou to všichni slušní lidé se svými představami a je dobré, když se jejich plány střetnou v diskusi,“ argumentoval, ale otázce, koho z nich by rád viděl na Pražském hradě, se raději vyhnul. Jaroslav Javornický je majitelem vinařství Spielberg, které leží na Kyjovsku v obci Archlebov, jen pár minut jízdy z bitvy Tří císařů proslaveného Slavkova. Založil je v roce 2002. Vlastní vinice o rozloze pětašedesáti hektarů. Vinařství se jmenuje podle kopce mezi Žarošicemi a Archlebovem, kde se jeho vinohrady nachází. Dodává vína jen ze svých hroznů do gastronomických podniků, privátů ale i některých obchodních sítí.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…