Vyzrát na Fialu: Češi vzali pily a šli do lesů. Ale pozor

20.11.2023 8:32 | Analýza

Hrozba dalšího zdražování plynu a elektřiny v posledních měsících některé české domácnosti přinutila k poohlédnutí se po alternativních možnostech vytápění včetně návratu k vytápění dřevem. Většině paliv se však nyní kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku zdražování rovněž nevyhne a dřevo určené k vytápění prodraží zvýšení DPH z 15 na 21 procent. Mnozí lidé se však podle vyjádření mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové pro ParlamentníListy.cz stihli předzásobit dřívím na topení na letošní zimu už na jaře. I tento rok pak Češi opětovně více využívali možnost ušetřit tím, že si pokáceli a odvezli dřevo sami. Češi tedy vzali pily a jiné nářadí a šli do lesů. Ale pozor: Zcela legálně.

Vyzrát na Fialu: Češi vzali pily a šli do lesů. Ale pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15474 lidí
Mezitím co premiér Petr Fiala (ODS) ujišťuje, že si lidé v příštím roce za energie nikterak citelně nepřiplatí a koncové ceny energií podle něj stoupnou oproti letošku maximálně o jednotky procent, se ozývají mnozí analytici s dosti odlišnými tvrzeními a varují, že ceny energií v příštím roce narostou mnohem výrazněji.

Do cen elektřiny a plynu v Česku se příští rok promítne návrh Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který předpokládá zvýšení regulované složky ceny energií o desítky až stovky procent. Pro domácnosti úřad navrhuje meziroční růst regulované složky elektřiny o 71 procent, u plynu zhruba o 39 procent.

Takovéto navýšení cen se pak rozhodně nedá označit za marginální. Meziroční nárůst regulované složky ceny elektřiny pro domácnosti o 71 procent znamená zdražení v průměru asi o 1408 Kč za megawatthodinu (MWh) s DPH a meziroční nárůst regulované části ceny plynu asi o 39 procent by měl znamenat zdražení zhruba o 125 Kč za MWh, což mnohé spotřebitele znovu nutí pohlížet se po alternativách ve vytápění.

Nejvíc by si v příštím roce mohli připlatit lidé, kteří vytápějí elektřinou, jelikož budou kvůli rozhodnutí vlády od příštího roku muset opět platit poplatky za obnovitelné zdroje energie, tedy dotace provozovatelům solárních, větrných a vodních elektráren.

Prodraží se také vytápění dřevem

Aby se lidé vyhnuli zvýšení nákladů na bydlení o tisíce korun, vracejí se mnozí i k vytápění dřevem, což však naráží na další vládní krok, který zvedne ceny mnoha statků, palivové dříví nevyjímaje – vládní konsolidační balíček, zvedající množství daní.

Zatímco dosud totiž palivové dřevo spadalo do patnáctiprocentní sazby DPH, v rámci konsolidačního balíčku vláda rozhodla o zvýšení daňové zátěže až na nových jednadvacet procent. I lidem topícím dřevem tak hrozí výrazné zdražení vytápění.

Ozývají se názory, že může jít až o tisíce a navýšení daně o šest procent by podle vyjádření Vladimíra Stupavského z asociace Klastr Česká peleta pro ČTK zdražilo vytápění průměrného rodinného domu o několik tisíc korun ročně. „Každý soudný člověk si hned domyslí, kam to povede. Tedy bujení šedé ekonomiky a ve výsledku nižší výběr do státní kasy,“ uvedl.

Existuje způsob, jak ušetřit

I přes zdražování energií a paliv se však dá na topení ušetřit – nejvíce pokud si uděláte čas a vypravíte se do lesa s pilou sami.

Nabídku natěžit si vlastní dřevo nabízejí Lesy České republiky, a pokud máte možnost dřevo pokácet, naskládat a odvézt, můžete si obstarat až 35 m³ dřeva na osobu.

O možnost prodeje dřeva vytěženého v režimu „samovýroby“ je podle vyjádření mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové pro ParlamentníListy.cz aktuálně mezi lidmi nejvyšší zájem a od ledna do září mělo dojít v letošním roce k nárůstu prodaného dříví o čtrnáct procent (cca 270 tisíc m³). Zájemců o svépomocnou těžbu dřeva přitom již bylo loni dvakrát víc, než v předloňském roce. Takto zakoupené dříví pak podle Jouklové stojí asi 300 Kč za m³.

„Naše ceny palivového dříví jsou dlouhodobě nízké, v dubnu jsme ještě snížili ceny dříví v samovýrobě a od července dříví prodávané z našich skladů. Ceny se mohou mírně lokálně lišit, orientační ceník máme na webu a nepředpokládáme, že bychom ho do konce tohoto roku ještě upravovali,“ uvedla mluvčí Lesů ČR pro ParlamentníListy.cz s tím, že ve stejném období vzhledem k menšímu objemu kůrovcových těžeb Lesy ČR prodaly v rámci vlastního obchodu naopak přibližně o 30 % dříví méně (2 560 tisíc m³) než loni.



Nejlevnější je podle Jouklové jehličnaté dříví, souše a měkké listnáče, jako je třeba olše nebo vrba, nejdražší je pak tvrdé listnaté dříví, tedy dub, buk, jasan, akát a další, které jsou podstatně výhřevnější. „Snižování cen souvisí s nižší poptávkou danou zejména loňským předzásobením obyvatelstva v souvislosti s panikou v energetice a také velkým zájmem o dříví letos na jaře. To nechali lidé přes léto vyschnout a využijí ho během letošní zimy,“ upozornila mluvčí Lesů ČR, že se mnozí lidé na letošní zimu již připravovali s výrazným předstihem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 20.11.2023 8:59:08
Vláda si myslí kolik vybere peněz konsolidačním balíčkem ale myslím, že Češi budou platit jen to nezbytně nutné ale jinak budou šetřit kde se dá. Už dnes hodně lidí co má tepelná čerpadla topí jen dřevem v krbových kamnech mnoho lidí omezilo nákupy atd. Čím víc nám budou vše zdražovat tím víc lidé budou šetřit a státní kasa bude stále prázdná! Tahle vláda dělá vše úplně naopak než ostatní státy:-(

|  17 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…