Za jídlo platíme stále víc. A podle ekonomky bude ještě hůř

24.07.2013 17:51

Ceny potravin v Česku stouply za poslední rok o 7 procent. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) je to dokonce nejvíc v celé Evropské unii. Hitparádu těch, co podražily oproti loňskému červenci, vedou brambory (zdražily o dvě třetiny), papriky (o 30 procent, tedy o třetinu), jablka (o 26 procent), mouka (o 23 procent) a mléko a mléčné výrobky.

Za jídlo platíme stále víc. A podle ekonomky bude ještě hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Výrazně levnější jsou ze spotřebního koše Českého statistického úřadu prakticky jen vejce.

Zatímco se logicky dalo očekávat, že půjdou ceny potravin nahoru hlavně kvůli zvýšené dani z přidané hodnoty, ozývají se i hlasy, že svůj značný podíl na tom nesou i samotní obchodníci.

„Na vyšších cenách potravin se podílí hned několik faktorů. Kromě vyšší DPH a vyšších cen zemědělských komodit se podílel i nárůst dovozu potravin ze zahraničí, nárůst cen energií, inflace a  zejména u kvalitnějších potravin vyšší marže prodejců,“ řekla mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová. O výši spotřebitelských cen totiž podle ní rozhodují výhradně obchodníci.

„Proto se domníváme, že zejména ti by měli ozřejmit, z jakého důvodu zvýšili cenu potravin pro spotřebitele,“ uvedla ještě.

Strmě stoupají ceny brambor, paprik a jablek, levnější je cukr

Jak je ale možné, že došlo k takovému až extrémnímu růstu cen? „Něco může být způsobeno posunem sklizně, například u  těch brambor, papriky a jablek. Ovšem zásadně vzrostly i ceny základních surovin – například mouky o 23 procent, mléka o 17 procent,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jaroslav Huk z agentury STEM. Hlouběji do peněženek je třeba sáhnout ale i u těstovin (+ 14 %) nebo másla (+ 18 %).  Přesto si pekaři a obchodní řetězce zatím stále drží ceny chleba (ty stouply jen o 3 procenta) a obyčejného pečiva (které dokonce kleslo až o 5 procent). Jak si všímá Jaroslav Huk, poměrně stabilní jsou za poslední rok ceny masa, mírně klesly ceny cukru.

Dramatického zdražování v tomto roce se bát nemusíme, říká ekonomka

Podle ekonomky a ředitelky Next Finance Markéty Šichtařové se i přes tyto znepokojující informace obávat nějakého dramatického nárůstu cen potravin nemusíme. „Mohou a zřejmě i budou stoupat mírně, ale skokové zdražení nás opravdu nečeká,“ domnívá se Šichtařová. A vysvětlila i to, proč se může zdát, že například za brambory dáváme letos o tolik více.

„Musí se tam brát v potaz to, že jde o sezonní potravinu, která je závislá na počasí a na tom, kdy dojde k její sklizni. Pokud se liší od předchozího roku, objeví se v jiném období na trhu, samozřejmě v tom měsíci, kdy se na trh dostane, jsou ale ceny vysoké a odrazí se to při meziročním srovnání mezi měsíci toho a onoho roku. Proto bych to nijak zásadně nevnímala.“

Nejdráže ve středních Čechách, nejlevněji v Moravskoslezském kraji

Při posuzování cen je třeba brát v potaz i to, v kterém regionu košík se zbožím plníme. Ceny se totiž v jednotlivých krajích liší, a to při větším nákupu až řádově ve stokorunách.

Vůbec nejdráž je ve středních Čechách, pak též v Pardubickém a Jihomoravském kraji. „Praha je možná překvapivě pod českým průměrem. Nejlevnější jsou potraviny v Moravskoslezském kraji, pak v Libereckém a Karlovarském,“ uvedl čísla ze statistiky Huk. Za povšimnutí stojí i to, že například kilo paprik stálo v Karlovarském kraji necelých 25 korun, v Ústeckém skoro 34 korun, kilo rostlinného másla bylo nejlevnější v Praze (82 korun), v Jihomoravském kraji stálo 111 korun.

Ceny rostly i jinde v Evropě, přesto v ČR nejvíc

Kromě České republiky zaznamenalo výrazný růst cen potravin také Maďarsko, kde se ceny zvýšily o 6,1 procenta, a Finsko (o 5,6 procenta). Na opačném konci pomyslného žebříčku skončilo Irsko s nárůstem cen o 0,5 procenta a Švédsko s Řeckem, kde jídlo podražilo shodně o 1,5 procenta. V porovnání s průměrem celé EU rostly ceny potravin a nealkoholických nápojů v Česku více než 2,5násobně.

Ze zprávy Ústavu zemědělské ekonomiky a informací ještě vyplynulo, že spotřebitelské ceny potravin rostly téměř dvojnásobnou rychlostí než ceny potravinářských výrobců.

Jak uvedla mluvčí Potravinářské komory Štolcová, na nárůstu cen u nás se určitým dílem odrazilo i zdražení dovážených potravin do Česka. 

Je to globální problém – růst cen potravin bude pokračovat

Podle expertů mohou ceny potravin stoupnout v příštím desetiletí o 10 až 40 procent celosvětově. Důvodem je rostoucí poptávka. I proto by se vlády zemí měly zaměřit na vyšší investice do zemědělské produkce. Uvedly to letos v červnu ve společné zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

„Ano, tak to opravdu lze očekávat. Ceny potravin budou stoupat globálně. Odrazit se na tom může i konec současné ekonomické krize,“ potvrdila Šichtařová na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…