Ze 79,90 Kč najednou 199 Kč. Jak nás oškubala svatomartinská husa

08.11.2023 9:40 | Analýza

Husy, které neodmyslitelně patří na svatomartinské menu, sice oproti loňsku v některých supermarketech lehce zlevnily, oproti předloňsku jsou však prodávány stále za těžce uvěřitelné ceny. Zatímco v roce 2021 šlo ještě kilo husy v Albertu pořídit za 79,90 Kč, dnes ji již budete mít ve stejném supermarketu za 199 Kč/kg v případě chlazené varianty a 159 Kč/kg dáte za mraženou. A to ještě z Maďarska. Podobné cenové rozdíly panují i v dalších supermarketech a kupříkladu v Globusu dáte za 4kilovou husu až o 280 korun více oproti listopadu 2021. Zemědělský a potravinářský analytik Petr Havel pro ParlamentníListy.cz shrnul, že je za tím hned trojice hlavních důvodů. Proč svatomartinská husa ,,oškubala" českého zákazníka?

Ze 79,90 Kč najednou 199 Kč. Jak nás oškubala svatomartinská husa
Foto: Radek Kotas
Popisek: Husy v supermarketu

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38490 lidí
Letošní svatomartinské menu sice nepodražilo natolik jako v loňském roce, ceny jsou však oproti těm před dvěma lety úplně jinde.

Slavnostní pokrm, který tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků či pečená husa se zelím, se v případě rodinného obědu v restauraci – vzhledem k cenám, které přesahují běžně i 500 korun za jednu porci – značně prodraží a mnozí lidé tak v posledních dvou letech dávají přednost domácí přípravě husy, což potvrzují i samotní restauratéři a majitel restaurace Pivovar Národní Jan Mužátko pro ČTK uvedl, že ještě před pandemií covidu-19 byly husí hody vyhledávanou akcí; poté, co husy zdražily, ale zájem polevil.

I v případě domácí přípravy chlazené či mražené husy však letos nejde o lacinou záležitost, o čemž se ParlametníListy.cz přesvědčily v samotných českých supermarketech.

Kilogram husy se letos pohybuje kolem 200 korun, a pokud budete chtít ušetřit, budete se muset smířit s tím, že půjde povětšinou o mraženou husu dovezenou z Maďarska.

V supermarketu Lidl již od pondělka prodávají chlazenou husu za 179,90 korun za kilogram, a pokud se v tomto supermarketu podíváte do chladicího boxu, najdete v něm jednotlivě balené kusy zabalené v igelitu s německými nápisy. Při bližším ohledání je však patrné, že k nám tyto husy neputovaly z Německa, ale z východu Maďarska od producenta z vesničky Nyírgelse v rumunsko-ukrajinském pomezí.



Většina kusů v regálu je větší a při ohledání obalu také zjistíme, že jsou uvedeny na obalech mnohem vyšší ceny, což je však dle dřívějšího vyjádření Lidlu chyba a platit by měla ta nižší.  

Kdo by chtěl menší porci, může zkusit koupit pouze husí stehna anebo husí prsa, což je v obou případech záležitost, která vaši peněženku „odlehčí“ o 359,90 Kč za každý kilogram. I u těchto výrobků je přímo na etiketách opětovně uvedena vyšší cena a měla by platit ta z cedulky u regálu.



I přestože jde podle Lidlu o chybu a platí nižší ceny než na etiketách a v tištěných letácích, nejde – v porovnání s rokem 2021 – o nikterak znatelný návrat k původní cenové hladině. Byť zlevnění oproti loňsku přišlo.

V loňském roce Lidl prodával za 229 korun, v roce 2021 však ještě stávala 109 korun za kilo. Letošní cena kilogramu husy v Lidlu (179,90 Kč) tak je stále o 71 korun vyšší oproti té před dvěma lety, což při koupi 5kilové porce již dělá 355 korun.

Cena v roce 2022:

Cena v roce 2021:

Podobné zdražení je také patrné v supermarketu Tesco, kde mražená husa stála v roce 2021 totožně 109 korun za kilogram.

Dnes již namísto předloňských 109 korun dáte za kilo mražené 190 korun a na výběr máte 3,6kilovou husu za 683 korun či 4,6kilovou za 875 korun. A pokud byste hledali českou, opět budete hledat marně, jelikož i v Tescu jde o husy dovezené z Maďarska.



Výběr pouze ze zmražených maďarských hus máte také v Kauflandu, zde však jsou již i za 160 korun za kilogram, a pokud budete mít štěstí menší husu tak již dokážete sehnat i za cenu pod 500 korun, což by byla v pražských restauracích částka, kterou byste dali za svatomartinské menu pro jednoho.



I zde však platí, že ještě před dvěma lety byste takovouto husu raději nechali ležet v regálu, jelikož i v Kauflandu tehdy stávala 109 korun za kilogram a byť již jde o menší rozdíl, u čtyřkilové porce zaplatíte oproti podzimu 2021 o dvě stovky více.



Také v Globusu jsou znatelně vyšší ceny oproti předloňským svatomartinským hodům. Aktuálně tam totiž pořídíte husu za 169,90 Kč/kg, což je hned o 70 korun více, jelikož v listopadu 2021 stávalo kilo husy v tomto supermarketu 99,90 Kč.



V Penny Marketu pak aktuálně stojí kilo husy až 189,90 Kč za kilogram a levněji tak nepořídíte ani zde.



A pokud jste loňské svatomartinské hodování vynechali a půjdete nakoupit husu do Albertu, pak vám její zdražení doslova vyrazí dech. Albert totiž ještě předminulý rok prodával husu za 79,90 Kč/kg.



A dnes? Aktuálně již je za 159 Kč/kg u mražené, avšak v letáku nalezneme propagovanou především chlazenou – s cenovkou 199 Kč/kg. Nejde přitom o vyšší cenu z důvodu české produkce, jelikož jde opět o husu z Maďarska. Rozdíl oproti předloňskému nákupu může u husy činit i 120 korun u každého kilogramu, a zatímco v listopadu 2021 byste za 4kilovou husu dali 320 korun, letos již dáte 796 korun.



Rozdíly v aktuálních cenách a těmi před dvěma lety mají mít příčinu hned v několika faktorech, z nichž některé mohou odpovědět i na otázku, proč se v regálech českých supermarketů nesetkáme s husami z České republiky, nýbrž z Maďarska.

Zemědělský a potravinářský analytik Petr Havel pro ParlamentníListy.cz uvedl, že příčiny růstu cen máme hledat v tom, že se zvýšily náklady na jejich chov a zároveň se snížila i produkce hus v Česku.

Čeští chovatelé letos podle vyjádření Českomoravské drůbežářské unie vykrmili 125 000 hus, což je o 26 procent méně než loni. Podniky se potýkají s vysokými náklady hlavně na krmné směsi, sdělila unie pro ČTK.

„Vykrmit husu není jednoduché a následně se dá prodat prakticky pouze dvakrát za sezónu – na podzim a o Velikonocích. Právě zvýšené náklady se nyní rozpočítávají na nižší množství hus a právě to zvyšuje cenu,“ shrnul ParlamentnímListům.cz Havel důvody poklesu chovu hus v Česku s tím, že u zvyšujících se nákladů v potravinářství aktuálně hrají hlavní roli energie a ceny krmných směsí.

V příštím roce by podle Havla ceny krmných směsí mohly poklesnout, jelikož se budou vyrábět už ze zlevněných surovin z letošní sklizně. „Ale ty husy, které jsou aktuálně na trhu, byly ještě krmeny směsmi ze vstupních surovin s vysokými cenami,“ uvádí Havel.

Obchodníci dle něj také ceny hus letos zvyšovali, ale podotýká, že se může stát, že si u malého chovatele českou husu koupíte i za větší peníze než v samotném supermarketu, jelikož hlavní důvody pro růst cen jsou již zmíněné vysoké náklady na energie a krmné směsi a roli hraje také postupně klesající produkce hus v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Eb, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepikapi , 08.11.2023 11:53:02
Inu,husa za nic nemůže,hlavně nemůže za výmluvy .....,kteří snad ví jak vypadá mražená,pozor-s maďarsko/ukrajinským štítkem bydliště,ale o živé huse ví kulové,naštěstí jsme doma kdysi,kdy ještě nevládla česku blbost a zlodějna,měli husy doma a slátaniny typu "krmné směsi",používané v každé třetí větě,prostě nemají váhu,nemají nic-stejně tak velké nic bude mít za chvíli Česko s touto vládou,těmito lháři a smyšlenkáři,kteří místo toho aby se soustředili na zlepšení,pouze blafují,přepočítavají a konstatují,žít bez husy není obtíž a hnus,vím to,neměl jsem ji 30 let,žít vedle magora je postatně horší,vím i tohle,páč není možné se jej zbavit.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…