„Každý si něco sám uklohní.“ Bída na Máchově jezeře. Zlatý covid

20.06.2023 4:44 | Reportáž

DOVOLENÁ V ČESKU Obytné vozy, karavany, turisté na kolech. Turisté jsou na Máchově jezeře poblíž České Lípy spokojeni, majitelé restaurací méně. Hosté si prý raději sami „uklohní“ vlastní jídlo a do hospody jen nakouknou. Přitom se lze naobědvat do 200 Kč. Restauratér oslovený ParlamentnímiListy.cz dokonce přiznal, že za covidu, kdy nic nedělal, na tom byl lépe. Sice „s odřenými zády“, ale ano.

„Každý si něco sám uklohní.“ Bída na Máchově jezeře. Zlatý covid
Foto: Archiv PL
Popisek: Máchovo jezero - ilustrační foto

Ceny tady nejsou horentní. Najíte se do dvou set korun i s polévkou, pivo a kafe za padesátku rovněž pořídíte. Kraj se ale stává spíše průchozím a ti, kteří zde pobývají právě v „bydlících“, jsou už dnes díky solárním panelům naprosto soběstační.

Potulní kočovníci

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí
„Tady si každý něco uklohní,“ konstatuje mladý muž z obsluhy v jedné z četných restaurací. „Už to ani nemusí být na ohni – to potom až večer při grilovačkách, které jsou taky hlavně privátní a rodinné, takže nikdo nikam nechodí. Jsou vlastně jen u svého auta. Vaří se i v karavanech, takže že by tady byly zástupy lidí, to tedy zapomeňte.“

Kolaři profrčí krajinou a dají si tak jedno dvě pivka nebo zmrzku. Výletníci v postarších autech oprášili dobu řízků, salámů a paštik a do restaurace tak maximálně nahlédnou. Na polévku za 40 nebo 50 korun tihle turisté nejdou, to si dají v hrnku „šálkovou“ nebo takzvaně vietnamskou a k tomu kus chleba. Lukulské orgie se jak vidno nekonají.

Každý se tedy snaží, jak může, aby něco vydělal. Cukráren, kaváren a zmrzlinových stánků je víc než hospod. Ostatně celkový trend v posledních letech hlásí ústup od piva a příklon k vínům, klausovskému ouzu nebo ke kafíčku s dortíčkem. To, že tato kombinace stojí minimálně jako polovina oběda, se už poněkud pozapomíná.

Společenský pat?

K „Mácháči“ je prý dobré zajet, když je podvečer nebo brzo ráno, a najít si pro karavan nějaké zákoutí. Proč? To neuhádnete: Aby vás náhodou neobjevili známí či nedej bůh příbuzní, kteří tu údajně projíždějí, ale většinou se tady také zastaví na pár dní. Prostě spatřit někoho u Máchova jezera není zrovna cool. In je tudy projet střelhbitě na drahém kole, kdy vlastně sledujete jen cestu před vámi a na nějaká ta panoramata nemáte ani pomyšlení. Mladí i starší jedou ostošest, mnohdy páry, které v latexových cyklooblečcích připomínají spíše nafouklé plovací záchranné kruhy nebo matrace. Jezdí všichni, a jak místní říkají, čím dál víc drze a bez skrupulí. „Uhni,“ slyšíte často, a to jsem zaslechl i já, i když jsem opravdu nestál uprostřed silnice, ale způsobně na jejím okraji, což prý také není dobře. Kam jít, vám ale neřeknou..

Doba velkých nájezdů Němců je pryč a Nizozemců je letos zatím pomálu, ale možná že ti bludní, putující Evropou a hledající něco jiného než rovinu, sem ještě zabloudí.

Dříve a dnes

„Služby, servis, čisto, to tady docela je,“ říká jeden starší pár, který se drží za ruce a jde opatrně na okraji vozovky, aby je – jak víme – nesmetli cyklisté nebo je alespoň neoznačili za „chodící krokující chudáky“. „I kultura v pátek a o víkendu tady je, ale to se sem pak nahrnou mladí, ožerou se a v neděli, patřičně spálení od slunce a vypití, odjíždějí domů nebo zase někam jinam. Že by tady zůstali, to asi ne.“ A návštěvníci, kteří byli prý z Českých Budějovic, vzpomínají na mládí dál: „Kulturní akce tady byly na každém pobytu, v každém táboře nebo rekreačce. Dnes, kdo nemá kolo, je společensky vyřízen. Anebo jezdí sem a tam po okolí autem. Také je tu co vidět – Doksy, Mimoň, Česká Lípa. Ale dřív jsme se spíše drželi na jednom místě – a o nic jsme nepřišli, naopak, jako rodina jsme se pak rozrostli,“ pomrkává tajnůstkářsky paní Věra.


Na hraně i za hranou

Občas se tu mihnou náctiletí influenceři, kteří hledají atraktivní chvilkovou zábavu, aby se podělili se svými sledovateli a obdivovateli v sociálních médiích a kanálech, aby vymysleli tu největší blbost, jež bude mít takovou sledovanost, že to omladině vynese na reklamě pěkných pár korunek. V tom se fantazie nekladou, a co je za hranou vkusu i bezpečnosti, je prý vítáno. Občas s těmi kamerkami na přilbách a helmách vypadají jako kapitán Nemo nebo Návštěvníci.

Příležitostí, kam se podívat, je tady spousta. Ale zase – svačiny s sebou! Nečekejte horentní sumy. Ostatně v nedaleké České Lípě se dá nakoupit do „foroty“. Jak ale přežijí místní podnikatelé v gastronomii, to je věc jiná. Po koronaviru je to situace lepší – nu bodejť by nebyla, alespoň tak – jenže čas jde dál, ceny vstupů a nákladů rostou.

Drsná doba aneb Zlaté devadesátky

„Nevím, jak to utáhneme za rok. Jedině přes léto se tu dá něco vydělat, jenže když musíte držet ceny víc než na uzdě a vstupy vám letí nahoru, není to nic optimistického,“ říká další podnikatel v pohostinství, který v žádném případě nechce být jmenován. „Za covidu jste si alespoň mohli sáhnout na pár peněz, a když jste nic nedělali a provoz jen udržovali, tak se to s odřenými zády dalo. Jenže nyní, když je cena všeho alespoň o sto procent nahoru, je to o holé živobytí. Nebudeme brát brigádníky, omezíme provoz, a to je spirála vedoucí ke konci. Když se nemůžete rozvíjet, nakupovat, zkoušet.“ Prý zlaté devadesátky, které sice byly divoké, ale uvolněné. A také naštvanost nebyla. „Dnes si nadávají i za to, že na ně svítí slunce nebo že někdo někoho pocákal, když plaval. Děs,“ svěřuje se nám. Proto prý každý spíš hledá nějaký  kout, kde bude sám se svým karavanem.

Chtělo se mi napsat stanem, ale to už je, zdá se, passé. Chatky jsou vzaty na milost a zájem o ně stále je. Ale stanovat? To prý tak jedině pod Mount Everestem, jak mi sdělila trojice týpků, jejichž věkový součet se blížil k mému ročníku narození.

Nevíme o vás, proto nejezdíme

Propagace regionu je prý úděsná. Kdyby nebylo kraje, tak státní instituce zapomínají na vše kromě Prahy a možná Českého Krumlova či Lednicko-valtického areálu. Jak se shodují někteří ubytovatelé, chtělo by to zacílit na střední a nižší klientelu v západní i střední Evropě. Bohužel nová generace tady o této lokalitě snad ví jen z doslechu, že tu kdysi někde pobývala sovětská vojska. To je ale poněkud zavádějící informace, ale prý se dobře ventiluje. Neobyčejná krajina a okolní kopce, Bezděz nevyjímaje, jsou k zastavení. Jenže asi jen zapůsobí lehké sešlápnutí brzdy, když ten cizinec jede dál, do matičky Prahy nebo na Konopiště.

„Jsem překvapen, jak je tu hezky,“ říká jeden motorkář z Německa. „Ceny slušné, lidi fajn, spousty dobrého piva a spousta nabídek na ubytování. Kdybychom to věděli dříve, naplánovali bychom si tu aspoň pár dní. Ale teď už zase frčíme dál,“ přátelsky kyne ze sedla svého snad půltunového harleye. A skupina asi patnácti lidí za uši rvoucího startování jede dál. Snad se sem někdy, za pár let, oni nebo jejich příbuzní nebo potomci vrátí. Možná. Ale spíše ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Václav Fiala

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A klasicky,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 20.06.2023 8:46:01
Může za to 1, Babiš,,2,Putin,,3, Inflace,,4, Válka na UA,, Prostě samé lži,, Babiš je rok a půl mimo,Putin nás má u zadku,Inflace se podporuje, Válka nikdy nebyla vyhlášena,,Viník je fialová vláda,,

|  15 |  0

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…