Politická korupce zasáhla i západočeské lázně

21.05.2012 12:38

V západočeských lázních rozhodně nevládne žádná idylka. Vedle Karlových Varů totiž trvá dlouhodobě napjatá politická situace i ve Františkových Lázních. A toto menší město jako by kopírovalo to větší. Také zde se například členové ODS zbavili své vlastní starostky Lenky Malkovské. Jenže nahradit ji dalším stranickým kolegou, jak se to stalo před časem v Karlových Varech, se jim nepodařilo. A tak se zásluhou politických hrátek vrátil do křesla bývalý starosta Ivo Mlátilík, nyní v dresu NS-LEV 21, a ODS nečekaně skončila v opozici.

 Politická korupce zasáhla i západočeské lázně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 

Podle našich informací byla příčinou krize špatná komunikace mezi členy ODS, a tak se část zastupitelů za ODS začala sbližovat s Mlátilíkem. Ten je mediálně známý z různých kauz, po prohraných volbách například jako dosluhující starosta odmítl svolat zastupitelstvo, což křehké většině, sestavené z ODS a Alternativy, dosti komplikovalo život. Zastupitelé se totiž báli opustit město, aby se v  době jejich nepřítomnosti nemohlo konat důležité jednání. Exstarosta si byl dobře vědom faktu, že nová koalice má v jedenáctičlenném zastupitelstvu jen těsnou většinu a chytře toho využil.

“Mlátilík se zkoušel vrátit do křesla od samého začátku, cítil jsem v poslední době, že se něco děje. Dva  kolaboranti nás zradili. Někdo je motivoval. Podle mého názoru to je politická korupce, jsou tam pro byznys a ne pro lidi,“ řekl ParlamentnímListům.cz odvolaný náměstek František Šnajdauf (Alternativa).

Tvrdě proti hráčům


Mlátilík také proslul nesmiřitelným bojem proti hracím automatům, pod jeho vedením dokonce město slibovalo podnikatelům, že jim zaplatí, jestliže vypoví provozovatelům heren nájem.    Neváhal dokonce podat trestní oznámení na bývalého šéfa Sazky Hušáka za to, že mu i zastupitelům vyhrožoval kvůli zákazu videoterminálů ve městě. On sám je ovšem zdatným hráčem na politické scéně a návratem do křesla se mu podařilo téměř nemožné. A hned se zase dostal do centra pozornosti. Například tím, že se snaží dosadit do funkce jednatelky Františkolázeňské výtopny svoji neteř. On sám v tom žádný problém nevidí a s  cynickým klidem přiznává, že všichni advokáti ve Františkových lázních jsou jeho příbuzní nebo známí.

Zbývá nám jen tvrdá opoziční práce


Tak jako tak je Mlátilík každopádně považován za kontroverzní osobu, část obyvatel města jeho návrat vítá, část je zděšena. Vzniklá situace udělala velké vrásky na čele celé ODS v Karlovarském kraji. V návaznosti na radniční rošádu složil funkci předsedy místní ODS Roman Knedlík, který byl dosavadním místostarostou. Svoje jednání zdůvodnil v prohlášení pro tisk tím, že byl zatlačen  do kouta a volil menší zlo. Starostka Malkovská prý  ignorovala názor místní ODS. V této souvislosti je nutné připomenout, že do komunálních voleb kandidovala za ODS jako nezávislá. Knedlík také označil jednání svého stranického kolegy Milana Ščisláka, jenž se stal místo něj místostarostou, za „kudlu do zad“. Ščislákovo jednání se nelíbí ani  místní radě ODS, a proto jej vyzvala ke složení zastupitelského mandátu i k rezignaci na členství ve straně.


„Je to velmi nemilá situace ztratit radnici,“ uvedl pro Parlamentnílisty.cz Jan Mraček, člen výkonné rady ODS a předseda oblastního sdružení ODS v Chebu. „Nemáme moc možností, jak situaci zvrátit. Oba aktéři, dřívější zastupitelé za ODS, z ní totiž vystoupili. Tím náš počet zastupitelů klesl na tři a nám zůstává pouze možnost tvrdé opoziční práce.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …