,,Ten byl až drzý.” Loučení s vyslancem Ukrajiny. Proč byl stažen

13.07.2022 4:44 | Kauza

Standardní rotace velvyslanců? Anebo má odchod mediálního oblíbence Jevhenije Perebyjnise jiný důvod? Ukrajinský velvyslanec v Česku byl nečekaně odvolán, zatímco jeho země je ve válečném stavu. ParlamentníListy.cz v minulých dnech mluvily s několika významnými českými diplomaty, kteří se snažili nečekaný Perebyjnisův konec v Praze vysvětlit. Důvodem prý může být i snaha o kamufláž úplně jiného problému.

,,Ten byl až drzý.” Loučení s vyslancem Ukrajiny. Proč byl stažen
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis

Ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis končí. Média během víkendu informovala o rozhodnutí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který kromě Perebyjnise odvolal také své velvyslance v Německu, Maďarsku, Norsku a Indii. Důvody oznámeny nebyly. Perebyjnis v České republice na vrcholné diplomatické pozici působil od ledna 2017.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí


Některá média spekulovala, co za koncem několika ukrajinských velvyslanců může být a v případě Perebyjnise se většinou spokojila s tím, co oznámil on sám. Tedy že běžné období pro působení velvyslance v dané zemi jsou čtyři roky a on sám v Praze pobývá už pět a půl roku. Pravděpodobnost takové verze ale zdroje PL z diplomacie do značné míry rozporují.

„Panuje podezření, že se tím oznámeným koncem několika velvyslanců snaží Kyjev zakamuflovat poněkud vynucený odchod Andrije Melnyka z Berlína. Tam byl sice tento ukrajinský velvyslanec od roku 2015, ale Němci ho měli plné zuby. Napadal tamního prezidenta, kancléře, choval se dost autoritativně a arogantně. Všeobecně lze říct, že šlo o ukázku toho, jak by se diplomat vůči přijímající zemi nikdy chovat neměl. Nikdo z našich diplomatů by si podobné chování nikdy nedovolil. Takže Kyjev musel Melnyka stáhnout domů a z řady zdrojů jsem slyšel verzi, že to bylo provedeno v rámci větší akce, aby to Ukrajinci zakamuflovali a nevypadalo to, že ustupují Němcům a Polákům, kteří na jeho odvolání silně tlačili,” konstatuje v rozmluvě s naší redakcí významný český diplomat z Černínského paláce.



Podle jeho slov jde o klasický postup. „Kdybychom my potřebovali někoho zvenku stáhnout domů pro skandální chování takových rozměrů a nechtěli zároveň přiznat, že to děláme z toho důvodu, budeme postupovat úplně stejně. Na konec Melnyka obrovsky tlačilo Polsko, protože jeho výroky o Banderovi se jim příčí. Není třeba vzpomínat, kolik Poláků a jak brutálním způsobem banderovci zabili. Takže možné vysvětlení konce Perebyjnise je právě tohle. Odvolat dalších několik včetně v Praze mediálně populárního velvyslance a zakrýt, co je pravým důvodem. Zda to tak ale skutečně bylo, to se stejně nikdy z Kyjeva nedozvíme,” podotýká diplomat.

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí
„Faktem je, že pan Perebyjnis byl výrazná osobnost. Mnohdy až příliš výrazná a někdy to vypadalo, že zapomíná, kým vlastně je. Narážím na jeho často velice aktivistický přístup a kritiku českých vnitropolitických záležitostí. V minulosti se tvrdě pouštěl do vrcholných politických představitelů a nečinilo mu problém být při jednáních mimořádně drzý, což není úloha diplomata. Nemyslím ale, že by to bylo důvodem jeho konce. Spíš jde opravdu o snahu zamaskovat konec jeho berlínského kolegy, jehož působení bylo kvůli kritice neudržitelné,” dodává významný pracovník Ministerstva zahraničních věcí.

Jeden z českých velvyslanců v zahraniční pro PL zpochybňuje vysvětlení, že důvodem konce ukrajinského velvyslance v Česku bylo to, že přesluhoval nad klasické čtyři roky.

„Teoreticky je samozřejmě možné úplně všechno a neznám, zda má ukrajinská diplomacie nějaké specifické postupy, ale nedovedu si představit, že země ve válečném stavu odvolá svého velvyslance, který si získal v politických a hlavně mediálních kruzích takovou oblibu a kromě toho vybral hodně přes miliardu korun na podporu své země. Na tradiční rotaci je čas do doby míru. Například v případě našich velvyslanců mělo několik z nich končit v průběhu letošního roku, ale byl jim pobyt prodloužen, protože v době našeho předsednictví v EU nikdo nechtěl, aby se velvyslanci na důležitých místech teprve rozkoukávali a se všemi seznamovali. A to jde o ,pouhé' předsednictví, Ukrajina válčí a bojuje o existenci,” vysvětlil nám český diplomat.

Připomeňme, že mezi poslední výrazně prezentované výroky, kterých se Jevhen Perebyjnis dopustil, byl protest proti zařazení ruského filmu „Kapitán Volkonogov uprchl” na karlovarský filmový festival. Perebyjnis vyzýval ke stažení filmu z programu s tím, že je nehumánní promítat ruský snímek v době války na Ukrajině. Vedení festivalu odmítlo, aby ukrajinský velvyslanec do jejich programu zasahoval, film nechali v nabídce a podle Lidových novin na festivalu sklidil výrazný úspěch a patřil k nejsilnějším snímkům celé karlovarské filmové přehlídky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …