„To může rozložit stát“. Pavel podpoří akci za manželství gayů. Zní obavy

21.06.2023 17:47

Manželství a rodičovství pro homosexuální páry. Konferenci na toto téma bude za týden hostit český Senát. Účastníky a propagátory této zákonné změny, která budí vášnivé diskuse, podpoří sám prezident republiky. Petr Pavel by měl pronést úvodní zdravici. Nelíbí se to jak Alianci pro rodinu, tak i řadě senátorů vládní koalice. Senátor Zdeněk Hraba naopak věří, že prezidentovo zapojení může přispět k rozumné debatě a kompromisnímu řešení.

„To může rozložit stát“. Pavel podpoří akci za manželství gayů. Zní obavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel pronesl projev ve sněmovně. Poté se odebral zpátky pěšky na Hrad

Téma manželství pro homosexuální páry včetně možnosti vychovávat děti je v české společnosti i politice živé několik let. V poslední době o sobě dává vědět spolek „Jsme fér“, který sňatky za stejnopohlavní páry silně lobbuje. Označuje je přitom za „manželství pro všechny“. 

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

Návrh zákona, který by to změnil, leží ve Sněmovně celá léta. Mnohokrát se zdálo, že začne projednávání této revoluční změny, nikdy se dosud nenašla potřebná většina. Za minulé vlády ani za té současné. Jednotlivé kluby totiž nemají jednotné postoje. 

V minulosti byla snaha navrhnout kompromisní řešení a stejnopohlavním párům sňatky umožnit. Ovšem za předpokladu, že se tomu nebude říkat manželství. To se ale aktivistům, kteří za změnu lobbují, nelíbilo. Nyní chtějí schválení redefinice rodiny v českém právním řádu pomoci mezinárodní konferencí, která se za týden uskuteční v Senátu pod názvem „Manželství a rodičovství pro gay a lesbické páry“.

„Cílem mezinárodní konference je přispět do celospolečenské odborné i politické diskuse o manželství a rodičovství pro všechny páry, sdílet zkušenosti ze zahraničí a porovnat situaci v České republice a v zemích, kde již gayové a lesby mohou několik let i desetiletí vstupovat do manželství. Zaměřit se zejména chceme na nerovnou situaci dětí vyrůstajících ve stejnopohlavních rodinách, ale chceme také prodiskutovat a vysvětlit další výhrady a obavy, které v české veřejnost v souvislosti s manželstvím pro gaye a lesby zaznívají,“ uvádí organizátoři.

Půjde o velkou akci podporovanou doslova z nejvyšších míst naší země. Konferenci svým jménem zaštiťuje přímo šéf horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil z ODS, podporuje ji předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a oba tam též promluví. To není všechno. Účastníky konference pozdraví prezident republiky Petr Pavel, který se zúčastní formou videokonference. 

Podle místopředsedy Aliance pro rodinu Jana Gregora nepomůže přímá podpora ve formě zdravice takto zaměřené konferenci ze strany prezidenta ke stmelování společnosti. „Konference má již v názvu (rodičovství gay a lesbických párů) vepsáno, o co ve skutečnosti v debatě o manželství jde. Jde o právo na dítě bez ohledu na jeho zájmy. Uzákoněním stejnopohlavního manželství ztrácí osiřelé dítě možnost dosáhnout na heterosexuální manželský pár, protože ze strachu budou soudy ve sporných případech děti přidělovat homosexuálním párům. Zároveň se zvýší tlak na legalizaci náhradního mateřství – obchodu s dětmi a jediné cesty, jak mohou gay páry získat dítě mimo adopci. Na konferenci vystoupí i pan prezident, který konzistentně hájí zájmy sponzorů kampaně,“ míní. 

„Jen je otázka, jak podporou stejnopohlavního manželství extrémně štěpící českou společnost naplňuje svůj předvolební slib, že bude ČR spojovat. Na konferenci taktéž vystoupí i lidé z vědecké sféry, například Charlotte Pattersonová, kterou v ČR proslavila právě Aliance pro rodinu. Citovali jsme z úvodu její studie, kde hezky shrnovala poznatky vývojové psychologie (pozn. red., Aliance pro rodinu byla nařčena ze zneužití vědeckých poznatků, jelikož se totožný odkaz na studii objevil jak v důvodové zprávě ústavní definice manželství, tak ve zprávě Aliance pro rodinu adresované Ústavnímu soudu). Se závěry její studie jsme nikdy nepracovali, jelikož na základě nedostatečně průkazných dat došla k závěru, že výchova ve stejnopohlavních párech nemá na prospívání dětí žádný negativní vliv. Jsme tedy rádi, že organizátoři konference přivážejí exemplární příklad někoho z vědecké sféry, který servíruje výstupy s nízkou vypovídající hodnotou, ale nikde nečelí kritice. Jinak nás tedy naprosto pobuřuje podpora akce ze strany Evropské komise a Nizozemska. Manželství a rodičovství je ve výlučné kompetenci členských států. Místo aby Evropská komise řešila, jak mírnit společenskou a ekonomickou sebevraždu způsobenou Green Dealem, zákazem spalovacích motorů a nezvládnutou migrací, provádí kulturní imperialismus ve střední a východní Evropě a plete se do věcí, které jí nenáleží a diskredituje evropský projekt. A Nizozemsko by se mělo věnovat především samo sobě a klást si otázku, proč do ČR jezdí tolik Nizozemců, a taky jich tu dost žije, když jsme z jejich pohledu tak nepokroková země,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Jan Gregor.

Senátor Jiří Čunek z KDU-ČSL považuje tzv. manželství pro všechny za faktor, který může rozložit stát. „Pokud jde obecně o diskusi, tak je dobré mluvit o tématech, která zajímají společnost, ale já jsem přesvědčen, že toto je téma, které zajímá naprosto minimální počet občanů. Nechť se ta diskuse vede, ale přesto je manželství pro všechny nesmysl. Stejně tak je v tomto kontextu istanbulská úmluva nesmysl,“ říká. 

„Byl jsem na CNN Prima, kde Pirát říkal, že prostě nevidí rodinu jako já, tedy muž, žena a děti. Proto tvrdím, že když on to takto nevidí, podle mě se musejí zhoufovat občané, kteří to tak vidí. Jsem přesvědčen, že drtivá většina občanů tento pirátský názor nesdílí, jen jsou zmateni, protože se to halí do různých láskyplných pojmů, jejichž vyústěním je nicméně likvidace rodiny jako takové. Jestliže je rodina základní jednotkou společnosti, v což věřím, pak tyto návrhy rozkládají společnost. Třeba ta vámi zmiňovaná konference při dobré diskusi přijde na stejný názor, jako je ten můj,“ konstatoval Jiří Čunek pro ParlamentníListy.cz.

Účast prezidenta republiky, byť prostřednictvím videokonference, vysílá podle senátorky Jitky Chalánkové jasný vzkaz, kde Petr Pavel stojí. „Akcí tohoto typu je nebývale hodně. Podporuji zakotvení manželství muže a ženy do ústavy. Je evidentní, že je to nutné. Řekla bych, že bude alespoň jasné, jaké hodnoty bude pan prezident hájit. Je dobré, když bude čitelný,“ sdělila senátorka z klubu ODS a TOP 09.

Svůj postoj k manželstvím gay a lesbických párů a osvojování dětí vyjádřil též místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer z ODS. „Jak jsem sděloval v kampani, jsem proti tomu,“ řekl redakci.

Senátor Zdeněk Hraba (nezávislý v klubu ODS a TOP 09) míní, že účast prezidenta Petra Pavla může pomoci rozumné diskusi. „Jsem ten poslední, kdo by chtěl omezovat komukoliv možnost diskutovat. Co se týče záštity pana prezidenta, myslím, že právě prezident by v našem systému měl být jakýmsi moderátorem společenské diskuse. I když nesouhlasím s tím, že by mělo být zavedeno tzv. manželství pro všechny, tak podporuji zrovnoprávnění. Tedy rovná práva, ale odlišný název. Aktivistům se to sice nelíbí, ale věřím, že pro většinu lidí by to byl přijatelný kompromis. A jako kompromisní řešení totéž podpořil dříve i prezident Pavel,“ oceňuje senátor Hraba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo, Zapad je v rozkladu..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJaroslav Machacek , 21.06.2023 18:38:27
...aby byvala guma - velka sajba - otevrene podporovala manzelstvi buzerantu a lezeb je opravdu chucpe! Ale koho to prekvapi - tohle je to nejmensi!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…