„Ukrajinci lžou, tolik toho nemáme.“ Rusové chystají úder? Jdou zvěsti

18.07.2023 8:31 | Analýza

Ukrajinští představitelé prohlašují, že u Kupjansku má Rusko shromážděno na 100 000 vojáků, 900 tanků, 555 kusů dělostřelectva a 370 salvových raketometů. Cíl? Podle ukrajinské strany má ofenziva přinutit Ukrajinu převelet jednotky z jihu. Z ruské strany se však ozývá něco jiného.

„Ukrajinci lžou, tolik toho nemáme.“ Rusové chystají úder? Jdou zvěsti
Foto: Repro Twitter
Popisek: Situace na linii Svatove-Kreminna 17. července

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41189 lidí
Charkovská ofenziva byla nepochybně jedním z momentů, které si Ukrajinci mohli připsat jako jasné vítězství. Na podzim roku 2022 se ukrajinské síly daly do pohybu a zatlačily ty ruské až na linii Svatove–Kreminna. Líté boje se vedly o město Lyman, kde ruským silám hrozilo obklíčení, ze kterého se jim nakonec podařilo uniknout. Ukrajinské síly se snažily proniknout za linii, nicméně ruskou obranu se jim překonat nepodařilo.

V poslední době však zisky z této operace mizí a Rusové Ukrajince ze získaných území opět vytlačují. Jejich ofenzivu potvrzují jak ruské, tak ukrajinské zdroje. Oleksandr Syrsky, velitel pozemních vojsk Ukrajiny uvedl, že u Kupjansku a Lymanu je tolik vojáků jako při sovětské invazi Afghánistánu, tedy více než 100 000. K tomu mají Rusové mít 900 tanků, 555 kusů dělostřelectva a 370 salvových raketometů. Kromě toho Rusové v oblasti údajně používají i letecké síly, tedy letadla a vrtulníky.

Jako jejich cíl vidí porazit ukrajinské síly v regionu Kupjansku a pokračovat dále do nitra Ukrajiny. Podle ukrajinských představitelů má tato ofenziva přinutit Ukrajinu, aby přesunula síly z jihu země, kde probíhá jejich protiofenziva. Analytik zodpovědný za účet OSINTdefender dodává, že o soustředění těchto sil se šuškalo už dlouho, ale je to poprvé, co ukrajinští představitelé přiznávají, že k němu skutečně došlo. Přesto jsou tyto zprávy zatím nepotvrzené.

Jeden ze západních expatů k tomu dodal, že v Afghánistánu tato čísla Rusům nepomohla a džihádisté jim „nakopali prdel“. „Nenechte se těmito čísly otrávit, jsou to jenom Rusové,“ říká.

Z ruské strany se zase ozývá, že ukrajinská propaganda tak velká čísla používá jen proto, že v těchto oblastech Rusové postupují jen s několika motorizovanými brigádami a parašutisty z VDV. I podle dalších účtů jsou tato čísla přehnaná, nicméně je pravda, že v oblasti jsou Ukrajinci přečísleni.

A podle účtu Defense Politics Asia tato čísla nejsou ničím neobvyklým a přibližně sto tisíc vojáků má Rusko na všech frontách, tedy na severu u Kupjansku, na východě u Bachmutu a Doněcku a na jihu u Záporoží a Chersonu. „Není to nic výjimečného. Výjimečné je jen, že to Ukrajina přiznává,“ komentuje.

Podle ruského analytického kanálu Rybar včera Rusové zaútočili na ukrajinské síly na opačném břehu řeky Žerebec. Také se jim podařilo získat dvě pevnosti u Novovodajného. Ukrajinské síly prý do oblasti povolaly dvě skupiny 25. výsadkové brigády na protiútok a baterii houfnic M777 do Makajevky. Okolo Balka Žuravky probíhají poziční boje, rezervy v Terném jsou prý v pohotovosti. Po útocích v oblasti Torského ruské síly přešly do defenzivy a Ukrajinci podnikají průzkumné útoky, aby zjistili, kam má střílet dělostřelectvo.

V oblasti Kupjansku se ruské síly snaží dobýt vesnici Novoselovskoje. Nicméně, ta se nachází v nížině, tudíž k její kontrole je potřeba dobýt kopec na jih od vesnice. Ukrajina do oblasti posílá posily a vojáci dle Rybara nemají obrněnce, tudíž boj spočívá na bedrech pěchoty a dělostřelectva. V oblasti Kupjansku prý dále probíhají poziční boje, ale nic významného.

Kromě toho, v noci podle videí došlo k zásahům v Oděse, zřejmě jako odplata za útok na Kerčský most, ale také jako znemožnění exportu ukrajinského obilí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A nejvíce lže jejich premiér Petr Fiala !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRB , 18.07.2023 8:48:47

|  20 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…