Ať pokutu z EU platí ti, co dotace rozkradli, rozčiloval se na kraji zemanovec

26.03.2013 7:50

REPORTÁŽ Vzápětí poté, co se sešli zastupitelé Ústeckého kraje, aby rozhodli o úhradě tzv. plošné korekce Regionálního operačního programu Severozápad, jednalo na stejné téma i mimořádné zastupitelstvo Karlovarského kraje. Na rozdíl od kolegů z Ústí však nerozhodli vůbec a schválili přerušení jednání do doby, než budou realizována další jednání s vládou a ministerstvy.

Ať pokutu z EU platí ti, co dotace rozkradli, rozčiloval se na kraji zemanovec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozkutálí se evropské dotace?

Jak již ParlamentníListy.cz informovaly, Evropská komise vyměřila pokutu ROP Severozápad kvůli vážným chybám při čerpání tohoto dotačního programu. Regionální Výbor ani kraje přitom  údajně nemají od ministerstva podrobnosti k zaplacení pokuty. Pokud ale nezaplatí včas, program bude definitivně zastaven a kraje tak přijdou o dotace v celkové výši 8,5 miliard. To bude mít fatální dopad na města a obce v obou krajích a také na řadu podnikatelských subjektů. Těm dokonce hrozí krach.

Drastické dopady

Na karlovarském jednání vystoupili kromě  předsedy výboru Regionální rady ROP Severozápad Petra Navrátila (ČSSD) i zástupci ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj. Tlumočili snahu státu pomoci krajům situaci řešit, avšak pouze formou návratné půjčky. „Bez úhrady finanční korekce se nemůžeme posunout dále,“ konstatoval náměstek ministra financí Jan Gregor.  

Zatímco členové opozice Josef Hora (HNHRM) a Petr Kulhánek (KOA) apelovali na zastupitele, aby rozhodli odpovědně a definitivně nepohřbili dotace z EU, ti koaliční   argumentovali drastickými důsledky uhrazené korekce na rozpočet kraje. Již v příštím roce by zde mohlo chybět  více než 686 milionů korun.  Velké problémy tak mohou podle Jaroslava Borky (KSČM) vzniknout krajské nemocnici, poskytovatelům sociálních služeb, údržbě silnic, apod. Borka také trvá na tom, že na korekci by se měl podílet stát. Podle něj  kraj nenese odpovědnost za pochybení orgánů ROP Severozápad.

Rada kraje  proto uložila hejtmanovi Josefu Novotnému (ČSSD), aby jednal o dopadu korekce na všechny dotčené subjekty s premiérem Nečasem a ministrem financí a rozhodnutí zastupitelů bylo do té doby přerušeno. Takovou možnost podpořil i opoziční Petr Šindelář (ODS), ale naléhal na kolegy, aby schválili úhradu korekce a vyslali tak signál, že chtějí vzniklou situaci zodpovědně řešit.

Ať platí ti, co to rozkradli

Eva Valjentová  (KSČM) se jako jedna z mála přiznala, že  celá věc je  již  velmi složitá: „Já tomu vůbec nerozumím a mám strach hlasovat.“ Odkazovala přitom na právní analýzu, která zastupitele varuje před trestně právní odpovědností. 

Velmi emotivní bylo vystoupení bývalého radního za ČSSD Jaroslava Bradáče (SPOZ), který vystupoval jenom jako „občan“. Reagoval na prohlášení ministra Kalouska, že se raději zastřelí, než aby MF platilo za ty, co dotace rozkradli. „Občané nic nerozkradli. Ať platí ti, co to rozkradli. Není možné, aby pořád občané platili za to, že někdo krade,“ rozčiloval se.

Šílená provázanost?

Opoziční zastupitel a také člen Výboru  Regionální rady ROP Severozápad Jiří Kotek (Alternativa)  uvedl, že ČSSD a KSČM mají za čerpání dotací v rámci  ROP Severozápad plnou odpovědnost a upozornil na „šílenou provázanost“ politiků, podnikatelů, policie a justice v Karlovarském kraji. Předložil návrh na usnesení, v němž požadoval, aby zastupitelstvo uložilo radě kraje zajistit náhradu škody, vzniklé korekcí na osobách odpovědných a spoluodpovědných za vzniklou situaci.

Zároveň chtěl, aby zastupitelstvo  poukázalo na špatnou situaci v resortu policie a doporučilo ministerstvu vnitra zrušit expozituru protikorupční policie v Karlovarském kraji z důvodu, že v období korupčních žní nedokázala rozestřít jedinou korupční kauzu v Karlovarském kraji a  vyzvalo také nejvyššího státního zástupce, aby provedl jednoznačná personální opatření ve struktuře Státního zastupitelství v Karlovarském kraji, která by ustavila do funkcí státní zástupce, schopné řešit problematiku korupce v regionu.

Jeho návrh však nebyl přijat a většina  nakonec schválila vyčkávací taktiku, která spočívá v přerušení jednání a definitivním rozhodnutí zastupitelstva až po dalším vyjednávání s ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …