Babišova bomba, která všechny naštvala: Tušíme, co přijde, až ve věci Čapí hnízdo promluví pozvaný detektiv

11.01.2018 14:20

Příští týden bude klíčový proto, zda budou vydáni k policejnímu vyšetřování šéf hnutí ANO Andrej Babiš a jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek kvůli dotační kauze Čapí hnízdo. Na mandátovém a imunitním výboru se odehraje velmi neobyčejná věc. Před poslanci vystoupí bývalý šéf někdejší ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek. Teprve po jeho vystoupení se na plné obrátky rozjede mašinerie, na jejímž konci bude buďto zbavení, nebo nezbavení poslanecké imunity Babiše a Faltýnka. Vystoupení Jiřího Komárka bude pro tento děj velmi klíčové.

Babišova bomba, která všechny naštvala: Tušíme, co přijde, až ve věci Čapí hnízdo promluví pozvaný detektiv
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Čapí hnízdo

Proč si poslanci SPD a hnutí ANO vydupali zcela nestandardní slyšení na výboru exdetektiva Komárka? Komárek byl na sklonku roku souzen a odsouzen k podmínce za informace o takzvaném brutálním úniku od policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Jak se ukázalo, jeho informace nebyly zrovna „okované“. V rámci procesu ovšem Komárek vystoupil s šokující informací. O osud vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila se podle jednoho svědectví prý nápadně zajímal advokát David Michal z kanceláře MSB Legal, spojované s lobbistou Ivo Rittigem.

Když loni v květnu probíhala razie v kauze Bereta včetně zatýkání elitních policistů, David Michal podle Komárka zjišťoval, jestli neodvedli i Nevtípila. „Když se dovídá, že pan Nevtípil není mezi zadrženými, tak to do telefonu komentuje slovy: ,Tak ten Nevťa (myšleno Nevtípil) zadržen nebyl‘,“ řekl soudu Komárek. Podle něj Michal ještě dodal: „To jsem si tedy oddech. Ten byl pro nás klíčový v době, kdy probíhalo Čapí hnízdo.“ „Vyšetřování Čapího hnízda začalo v roce 2015. Komárek vychází z odposlechů v kanceláři Davida Michala,“ napsaly k tomu Lidové noviny, patřící do impéria Andreje Babiše.

Nedůvěřuje inspekci

Dnes zaměstnanec Finanční správy, spadající pod Ministerstvo financí řízené Alenou Schillerovou za ANO, Jiří Komárek nemá k extrémně tvrdým veřejným prohlášení daleko. Problém ovšem bývá s validitou vyřčených informací. Za výstup s „brutálním únikem informací z vyšetřování od policejního prezidenta“ odešel od soudu s nepravomocnou podmínkou. Proti trestu se odvolal.

Při výslechu na Generální inspekci vloni v červnu Komárek policejní špičky a vedení Ministerstva vnitra vůbec nešetřil. Začal s tím, že inspekci absolutně nedůvěřuje, přešel k tvrzení, že je v Česku ohrožena bezpečnost a že ze strany vedení policie a politiků je policie mrzačena. A zopakoval i tvrzení o podezření o únicích informací od policejních špiček. Podstatnou část své výpovědi věnoval kauze Vidkun, v níž jsou obviněni olomoučtí policisté a podnikatel a přítel exministra vnitra za ODS Ivana Langra, Ivan Kyselý. Jiří Komárek byl tím, kdo vyšetřování kauzy Vidkun rozjížděl, sepsal několik takzvaných úředních záznamů, aby na základě tajného informátora došel k tomu, že olomoučtí kriminalisté manipulují spisy. A zacílil i na Langera. Jenže, jak se při výsleších kauzy Vidkun v posledních měsících ukazuje, informace, na jejichž základě byly povoleny odposlechy a sledování, nesedí. Respektive Komárkovy úřední záznamy rozcupovala řada svědků.

Nepřehlédněte
 
ParlamentníListy.cz byly z bezpečnostních kruhů upozorněny, že se Jiří Komárek i po odchodu z policie nadále stýká se svými kolegy, kteří u sboru zůstali. Tyto schůzky prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů s tím, že Komárek mohl dostávat pro svůj proces interní podklady z policejního vyšetřování, které by mohl použít na svoji obhajobu. „Jedna schůzka z podzimu 2016 v Ostravě, na které se Jiří Komárek sešel se třemi kolegy, detektivy Janem Lisickým, Janem Pavlem a Vlastimilem Swierczinou, byla dokonce zadokumentována minimálně fotograficky,“ řekl ParlamentnímListům.cz člověk, který o ní získal informace. Tento poznatek pak dostává širší rozměr ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že Komárkův podřízený Jan Lisický vyslýchal v rámci kauzy Bereta mimo jiné šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína. Lisický za zásluhy při vyšetřování kauzy Bereta, ale i dalšího známého případu Vidkun, povýšil. Stal se šéfem odboru obecné kriminality policie Olomouckého kraje.

Problém je i s Komárkovým vyjádřením o vyšetřovateli kauzy Čapí hnízdo. Komárek by se za normálních okolností nemohl k těmto informacím vůbec dostat. Jenže hlavním vyšetřovatelem Berety je jeho někdejší podřízený Jan Lisický. Komárkovy informace, vyřčené u soudu, se už znelíbily pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové a je otázkou času, kdy se do Komárka podruhé zakousne generální inspekce. Tentokrát už ale nemusí jít jen o něj. Komárek se totiž se svými bývalými kolegy od policie scházel vícekrát a inspekce o tom za a) má povědomí a za b) se o tyto schůzky zajímá.

Jiří Komárek by měl být kvůli vystoupení na jednání mandátového a imunitního výboru zbaven mlčenlivosti. Poslancům velmi pravděpodobně sdělí podobné informace jako u soudu. Také nejspíš padne, že k nim nemá důkazy. Pokud by je měl a podělil se o ně s poslanci, vystavil by policisty, vyšetřující případ Bereta, automaticky práci generální inspekce.

Spor o to, zda Jiří Komárek do Poslanecké sněmovny přijde, odložil dokonce ve středu hlasování o důvěře vládě Andreje Babiše. „Je to usnesení, které nemá precedens, prošlo to nejtěsnější většinou hlasů. Výbor není ani orgán činný v trestním řízení, ani soud, dokonce ani vyšetřovací komise,“ rozohnil se po jednání výboru jeho člen, šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

ANO a SPD mají ve výboru dohromady deset členů z devatenácti, ANO osm a SPD dva. „Z našeho pohledu to má pomoci diskreditovat vyšetřovatele,“ uvedl k pozvání Komárka člen mandátového a imunitního výboru Lukáš Bartoň z Pirátů. Co může vyvolané slyšení Jiřího Komárka před členy mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny přinést za výsledky? V podstatě jen jeden jediný. Poslanci hnutí ANO, SPD a možná i další prohlásí, že vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo je nedůvěryhodný a doporučí svým klubům hlasovat proti vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Pokud by nebyli oba vrcholní politici vydáni k trestnímu stíhání, vyšetřování by tím pro ně skončilo. Ne tak ale pro další obviněné, manželku Moniku, dceru a syna Andreje Babiše a další lidi ze struktur Babišova holdingu, kteří jsou kvůli údajnému dotačnímu podvodu obviněni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Gerhard Nowak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …