Bafuňář hnutí ANO má problém: Z jeho účtu létají desítky tisíc, prý si tak kupuje loajalitu

12.05.2016 14:51

EXKLUZIVNĚ Jména Jana Říčaře, Michala Pluta nebo Leoše Valigurského zřejmě širšímu publiku mnoho neřeknou. Dokonce ani někteří členové ANO v metropoli netuší, o koho se jedná. Ačkoli právě první zmíněný je místopředsedou krajské organizace. Té předsedá ministr a poslanec Martin Stropnický. Zbylá dvě jména jsou zastupitelé městské části Prahy 11. A právě zde je předsedou onen Jan Říčař. Co je na tom zajímavého? Zejména fakt, že z Říčařova účtu směřují na účet hnutí ANO tisíce a tisíce korun. Prý za to, aby i nadále zastával pozici předsedy Prahy 11.

Bafuňář hnutí ANO má problém: Z jeho účtu létají desítky tisíc, prý si tak kupuje loajalitu
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Jan Říčař

Pojďme postupně. Každý člen hnutí ANO, a samozřejmě i dalších stran, má povinnost hradit své členské příspěvky. Minimální částka je 500 korun, která se snižuje na dvě stovky, pokud je dotyčný důchodcem, ZTP anebo studentem. Pokud někdo neplatí, má smůlu. „Nezaplacením členského příspěvku ve stanoveném termínu členství zaniká,“ stojí na stránkách sociálních demokratů, stejně jako ODS a dalších. V případě Babišova hnutí je termínem poslední den měsíce března. Do té doby by tudíž všichni členové měli zaplatit alespoň 500 korun.

ParlamentníListy.cz při pátrání na transparentním účtu Babišova hnutí nalezly několik velmi zvláštních částek. A vzhledem k tichu, které kolem nich panuje, se pochyby ještě prohloubily. Jan Říčař, toho času zastupitel na Praze 11, zároveň neuvolněný člen rady, podnikatel a místopředseda krajské organizace, platí hned za několik dalších spolustraníků. A částky to nejsou právě nejnižší. A proč to dělá, vlastně nikdo neví. A když ví, bojí se o tom mluvit nahlas.

Prokazatelné platby za jiné členy:

První je tu jistý Oldřich Balík. Radní na Praze 11, o pomalu třicet let starší muž, než je Říčař, právě díky svému předsedovi nemusel z vlastní peněženky „darovat“ hnutí ANO ani korunu. Říčař za něj poslal 14 500 Kč, shodou okolností 30. března letošního roku. Dále je tu například Michal Pluta, zastupitel Prahy 11. Za něj Říčař poslal 500 korun, taktéž 30. března. Balíkovi pevná linka zvonila, ale celé odpoledne ji nezvedal. Pluta na svém mobilu nebyl k zastižení. Na SMS zprávy týkající se zvláštního donátorství nereagoval prakticky celý den ani Jan Říčař. Podobně jsme dopadli u Leoše Valigurského, zastupitele Prahy 11, člena ANO. Stejný scénář, 500 korun a konec března, kdy ANO obdrželo z Říčařova účtu příslušnou částku. Ondřej Prokop za jakési představenstvo, tvrdí Říčař v poznámce u částky, dostal od šéfa dárek 7900 korun. Petr Jirava, místostarosta Prahy 11, rovněž nemusel nic platit. Jan Říčař za něj poslal 20 tisíc korun.

Další peníze na další politiky:

Věra Jeřábková, zastupitelka Prahy 11 a členka tamní komise pro výchovu a vzdělávání, nemusela platit tisícovku. Zaplatil ji Říčař. Všechny tyto platby budí dojem nákupu loajality, což nám neoficiálně potvrdili hned dva členové ANO na Praze 11. Říčař prý dostal podmínku, že pokud chce zastávat svou pozici, musí se o tyto věci postarat. Platit za jiné členy se přitom nesmí, což ParlamentnímListům.cz potvrdila i mluvčí hnutí Lucie Kubovičová. „Ne, to nelze,“ sdělila stručně. Na další otázky, proč Říčař platí v termínu členských příspěvků za ostatní členy hnutí, navíc za ty, kteří jsou na radnici nad ním, a tudíž mohou mít výrazně vyšší příjmy, už neodpověděla. Stejně tak všichni oslovení zástupci Babišova hnutí. „Je to nákup za loajalitu,“ uvedl náš zdroj a pak už se odmlčel. Říčař má podle něj blízký vztah k Matěji Stropnickému, synovi ministra, poslance a předsedy ANO v Praze, a nechce přijít o možnost být znovu na kandidátce.

Celé Říčařovo chování budí rozpaky a má příchuť podvodu. Navíc je dost možné, že se dostává do rozporu se stanovami hnutí ANO v oblasti, kterou pravidelně Babiš kritizuje, a tou je nakupování vlivu. Předseda hnutí ANO pro ParlamentníListy.cz uvedl, že se celou věcí bude zabývat a nechá ji prověřit. Šéf pražské oblasti Martin Stropnický nereagoval. Sečteno a podtrženo, k prapodivnému chování se bál promluvit téměř každý, koho jsme za dva dny oslovili.

Doplňme ještě, že výše peněz, která z Říčařova účtu odešla, je různá v závislosti na funkci dotyčného politika. Jak v ANO, tak v dalších politických stranách obvykle funkcionáři platí „dary“ podle výše svého postavení. Obrazně řečeno, člen z malé vesnice neplatí tolik co radní a ten neplatí stejnou výši, jako například ministr. Proto za někoho Říčař odvedl jen 500 korun (člen) a jindy přes 10 tisíc (místostarosta).

Transparentní ANO se tak v tomto ohledu jeví dosti za tabákovou clonou.

Kdo je vlastně Jan Říčař, který snad nikdy do médií neposlal svou jedinou úvahu a názor? Otcem mladého (*1984) politika ANO a zakladatele firmy, která prodává vysavače Rainbow, je Zdeněk Říčař, který v roce 2013 daroval Babišovu hnutí prostřednictvím své společnosti rovný milion korun. Otec s matkou Danou kandidovali na konci kandidátky hnutí ANO v Praze 1 v posledních komunálních volbách. Do politiky podle svých slov vstoupil proto, že byl velice zklamaným voličem ODS a měl pocit, že už není koho volit. „Proto jsem si řekl, že zhodnotím své zkušenosti a na komunální úrovni zkusím pomoci hnutí, které si dalo za cíl dělat politiku jinak, než jsme byli zvyklí posledních 25 let,“ sdělil v minulosti Říčař ParlamentnímListům.cz.

Říčařovy spolustraníky však poněkud udivuje životní luxus, který dává mladý podnikatel na odiv. Zejména luxusní vozy. „Jezdím Bentley, Teslou, Octavií, Transporterem, metrem, autobusem. Souvisí to s tím, co je k dispozici, vyhovuje potřebám a zaručuje nejrychlejší přesun,“ dodal na přímou otázku. Je paradoxní, že předseda ANO Andrej Babiš právě vozidlo značky Bentley někdy označuje jako atribut daňových podvodníků, na které si chce posvítit. „Dneska na finanční úřad přijde borec, který pět let vykazuje ztrátu, přitom tam přijel v Bentley a řve tam na naše úředníky, co si to dovolují ho kontrolovat a ptát se, kde vzal peníze na to Bentley,“ rozjel se jednou v televizní debatě s Václavem Moravcem.

Zaplatil za všechny aneb jeden za sedm a sedm zadarmo:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…