Bary i záchodky na tržnici. Takhle jdou celníci po jedovatých lihovinách

19.09.2012 8:38

Do zátahu na podezřelý alkohol se v „metylalkoholové aféře“ v Ústeckém kraji zapojili celníci, policisté i pracovníci živnostenských úřadů. Ti sice kontrolují, ale nic nezmůžou. Lustrační akce se daří nejvíce asi celníkům. Pochybný alkohol objevili například v Mostě. Vyplatí se přitom šmírovat i záchodky na tržnicích.

Bary i záchodky na tržnici. Takhle jdou celníci po jedovatých lihovinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

V souvislosti s kauzou prodeje alkoholických nápojů, které obsahují nepovolené množství metylalkoholu, nelení ani úředníci a kontrolní orgány na severu Čech. Dva šestilitrové kanystry s pochybnými lihovinami zabavili celníci v jedné z mosteckých heren. Ze skladu sebrali i barel o 25 litrech. Podezření na nezdaněný alkohol pojali i na tržnici „Pema“ v katastru obce Petrovice. Na toaletách mezi stánky nalezli 21 jednolitrových lahví. Šlo o osm lahví rumu a 13 lahví vodky. Ve všech případech celníci pochybné lihoviny zajistili a  odebrané vzorky zaslali k analýze do celně technické laboratoře.

Podobně se jim přitom poštěstilo narazit na možné nepravosti například i v jablonecké večerce. Nejedná se přitom o ojedinělé případy. Od začátku roku do poloviny září provedli celníci stovky kontrol zaměřených na řádné zdanění a značení lihovin u více než sedmi set subjektů. „U 78 z nich bylo výsledkem kontrol pozitivní zjištění. Zajistili přitom více než tři tisíce litrů alkoholu,“ upřesnil Rostislav Halíček, z Celního ředitelství Ústí nad Labem.

Úředníci: Kontrolujeme, ale nic nezmůžeme

Do boje s metylalkoholem vyrazili například i úředníci mosteckého živnostenského úřadu. Moc ale nezmůžou. „Bohužel kompetence živnostenského úřadu nás k razantnějšímu zásahu neopravňují,“ uvedla Miroslava Knížová,  vedoucí oddělení kontroly a správního řízení. Přesto jejich nasazení v terénu prý není zbytečné. „Cílem naší kontroly je eliminovat prodej problémového alkoholu, informovat podnikatelskou veřejnost o povinnostech, které při prodeji alkoholických nápojů mají,“ dodala pro objasnění.

Její podřízení monitorují označení lihovin typu destilát a tuzemák s obsahem alkoholu nad 30 objemových procent alkoholu. Konkrétně vyžadují také prokázání způsobu nabytí problémového zboží – po prodejcích požadují předložení nabývacích dokladů a podobně.

Poldové nerezignují a dál hledají

Policisté v Ústeckém kraji mají za sebou už kolem sedmi tisíc kontrol prodeje alkoholu a dále v nich pokračují.  Od pátečních večerních hodin, kdy ministr zdravotnictví vyhlásil mimořádné opatření, začali policisté okamžitě kontrolovat provozovny, stánky, obchody a další místa. „Policisté provedli v kraji 6252 kontroly. Od počátku opatření již policisté zkontrolovali přes 7 100 prodejců a provozovatelů,“ sdělila Šárka Poláčková, mluvčí krajské policie v Ústeckém kraji. Muži v uniformě i nadále pokračují v kontrole dodržování zákazu prodeje alkoholických nápojů s více než dvacetiprocentním obsahem alkoholu. A to i přesto, že zatím na žádné alarmující pochybení nenarazili.

Zkontroluj si sám

Prvotní kontrolu si může udělat každý zákazník sám. Podle zákona musí být líh ve spotřebitelském balení označen kontrolní páskou (kolkem), ať ten vyrobený v České republice, nebo dovezený. Kontrolní páska je ceninou, která obsahuje ochranné prvky a musí obsahovat údaje o objemu lihu ve spotřebitelském balení, zařazení do úrovně obsahu etanolu a číslo. Kontrolní páska musí být umístěna na spotřebitelském balení lihu tak, aby při otevření spotřebitelského balení lihu došlo k přetržení nebo poškození této pásky.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …