Bém se ohradil proti článku v MfD. A chce se soudit, nedostane-li důkazy

02.05.2012 19:47

Na pražském magistrátu podle MfD prý přišli na desítky podezřelých změn územního plánu, které se schvalovaly za éry bývalého primátora Pavla Béma. Od roku 2005 se na magistrátu tak údajně schválilo až 200 klientelistických změn, které měly vyhovět vybraným developerům či realitním magnátům, odhadují úředníci, kteří nyní starý systém prověřují. Exprimátor Bém to však tvrdě odmítá.

Bém se ohradil proti článku v MfD. A chce se soudit, nedostane-li důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

ParlamentnímListům.cz proto poslal ve středu odpoledne své vyjádření, kterým se snaží vysvětlit to, jak se věci měly.

„Mladá fronta Dnes se ve svých článcích „200 kostlivců. Jak si kmotři dělili Prahu“ a „Padrino a jeho kmotříčci“ dopouští velice závažného, ničím nepodloženého obvinění z nezákonného rozhodovaní o změnách územního plánu. Podle tvrzení MfD na magistrátu „byly nalezeny modré desky“, jež obsahovaly více než dvě stovky násilím a proti vůli odborníků prosazených klientelistických rozhodnutí. Deník se již tradičně odvolává „na zdroj z okolí“ a ve svých materiálech nedokazuje vůbec nic, až na svou standardní neprofesionalitu, pomocí které se snaží dosáhnout senzačních a skandálních odhalení. Nesmírně rád bych ony tajemné desky viděl. Pokud někdo skutečně objevil - a mám o tom velmi silné pochybnosti - nějaké podklady dokazující protiprávní jednání, je zajímavé, že se neobrátil na Policii ČR, ale na noviny, o kterých je známo, že si těžkou hlavu s důvěryhodností a objektivitou svých textů nedělá. Rádoby pohoršené komentáře politického zelenáče z TOP 09, pana náměstka Hudečka, který za rok a půl své opoziční i koaliční práce v hlavním městě dosud dokázal jen střílet jedno populistické obvinění za druhým, nepodloženou kritiku, či dramatické sliby, jak se starými nepořádky zatočí, jsou jen k smíchu,“ uvedl Pavel Bém.

A dodal, že pan Hudeček by měl místo devótního pochvalování si, jak mu Mladá fronta Dnes pomohla otevřít oči, začít opravdu něco dělat a snažit se pro územní plán Prahy něco udělat.

„Ani další plody fízlovských odposlechů a jejich zveřejnění neusvědčuje z žádných kvetoucích „korupčních sadů“. Pouze snad z hlouposti „žvanění“ dvou lidí v telefonu. Kdybychom si poslechli soukromé rozhovory pana Hudečka, pana Kmenty či kohokoli jiného, asi bychom je z hlouposti snadno mohli obvinit také. Podstatná jsou rozhodnutí. A ta buď jsou, nebo nejsou činěna v souladu se zákonem,“ vysvětluje dále exprimátor a současný poslanec ODS Pavel Bém.

Podle něj podobná obvinění, která již bez nejmenších pochybností považuje za účelová a programově likvidační, jsou za hranicí mého poměrně vysokého „prahu bolestivosti“.

Ukažte modré desky

„Žádám MfD a pana náměstka Hudečka, aby příslušné „modré desky“ usvědčující z údajně nezákonného rozhodování ukázali. Musím zdůraznit, že územní plán i pořizování jeho změn se odehrává v souladu se zákonem i díky projednávání na úrovni věcné se zástupci odborné i laické veřejnosti, následně schvalováním v příslušných Výborech Zastupitelstva HMP, Radou HMP a konečně Zastupitelstvem HMP samotným. Jde o mimořádně transparentní proces, kterého se účastní odborná i široká laická veřejnost.  Pokud pan náměstek Hudeček své průhledně líbivé výroky a obvinění neprokáže, jsem připraven podat na něj trestní oznámení za šíření pomluvy,“ razantně uvádí Bém.

Vyjádření je reakcí na článek, v kterém prý zdroje z magistrátu sdělily MfD, že se tam ve skříni našel tajný soupis změn, které se měly na příkaz vrcholných politiků magistrátu zapracovat do nového konceptu územního plánu, jenž by měl začít platit od roku 2015.

"Byl to štos papírů v modrých deskách. A byly tam navrhované změny, které byly protiprávní. Odborné úseky magistrátu s nimi nesouhlasily, ale nadřízení u nich vždycky svévolně napsali rukou 'korekce stanoviska' a doporučili to ke schválení. Takových návrhů tam bylo 250," řekl v článku údajně zdroj z magistrátu.

A doplnil prý, že těch změn, které se schválily, přestože proti nim byly různé odborné výhrady, je opravdu spousta.

„Má jít o desítky podobných případů," potvrdil deníku náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček (TOP­09), který za oblast územního plánu zodpovídá. Právě on nařídil její hloubkovou kontrolu. Ukázalo se tak prý, že některé změny územního plánu vycházely vstříc vybraným podnikatelům, ačkoli s nimi nesouhlasili příslušní úředníci, nebo dokonce magistrátní odbory.

Jak MfD usuzuje, vybraným byznysmenům se pak díky těmto protekčním zásahům dařilo mnohonásobně zhodnotit své investice, protože před změnou v územním plánu skoupili v Praze výhodně hektary "nezajímavé" orné půdy. A ty se pak po změně územního plánu proměnily na "atraktivní" stavební pozemky. Vybraní investoři tak mohli zhodnotit svou investici do pozemků až o stovky milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…