Blbe, chce se mi z tebe zvracet. Paroubek politologovi o Rathovi

22.05.2012 17:09

Politolog Bohumil Doležal se ve svém pondělním komentáři pro LN ostře pustil do bývalého vedení ČSSD, konkrétně pak do Jiřího Paroubka. Expremiérovi vyčetl, že to byl on, který vypustil „Krakena“ Davida Ratha do českých politických vod.

Blbe, chce se mi z tebe zvracet. Paroubek politologovi o Rathovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Pravicový politolog Bohumil Doležal dal za vinu Jiřímu Paroubkovi, že jeho přičiněním se Rath vyhoupl do vysoké politiky. "(Byl to) Jiří Paroubek, kdo otevřel dveře Davidu Rathovi,“ obvinil Doležal bývalého premiéra a v kritice pokračoval.

„Pozoruhodné je, že ani jeden z těchto lidí nebyl původně sociální demokrat. Ve straně vycítili prostor pro sebeprosazení, které pro ně bylo důležitější než ideje. To odpovídá povaze ČSSD jako společenství frustrovaných a bezprizorných lidí, kteří si sami pomoci nedovedou a hledají silného vůdce. Jakmile ho dostanou, velmi brzy pocítí nepříjemné stránky tohoto typu vůdcovství a pracně usilují se ho zbavit. A když se to konečně povede, zapomenou na předchozí zkušenost a hledají dalšího, “ kritizoval v LN politolog nejsilnější opoziční stranu.



Paroubka to vytočilo

Potrefený Paroubek cítil nutnost na Doležalův článek reagovat, což také prostřednictvím svého internetového portálu v úterý učinil. „Asi by bylo dobré mu připomenout několik věcí. Když Jiří Paroubek v roce 2005 hledal, kým by obsadil post ministra zdravotnictví, neměl příliš možností na výběr. Resort potřeboval profesionála s razantním manažerským přístupem, který by dokázal v resortu udělat pořádek. Davidu Rathovi se to povedlo. Nešlo jen o "nastolení pořádku" ve VZP, ale také o mnoho dalších věcí, které české zdravotnictví dlouhou dobu trápily. David Rath znal české zdravotnictví jak se říká od píky, tedy profesně jako lékař, ale stejně tak jako šéf Lékařského odborového klubu,“ připomněl redaktor kariéru Davida Ratha.

Sám Jiří Paroubek pak rozšířil vyjádření svého portálu a do 72letého politologa si rýpl. „ Doležal je blb. S Rathem coby ministrem jsem byl velmi spokojen, udělal kus práce. Z Doležala se mi chce zvracet. Byl to právě on, který se podílel před dvěma lety na mediální štvanici mé osoby a mé rodiny,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Paroubek.

Je senilní

Paroubek se vysmál také další poznámce politologa a obvinil jej ze senility. „ ČSSD se po Pyrrhově vítězství ve volbách 2010 ráda, rychle a z dobrých důvodů zbavila Jiřího Paroubka, ale neodolala pokušení ponechat si „Krakena“ Ratha jako úderný nástroj v sněmovních debatách,“ napsal Doležal. Paroubek připomněl Doležalovi pohnutky své rezignace. „Já jsem rezignoval v podstatě okamžitě, z vlastní iniciativy,  po zveřejnění výsledku voleb a nikdo mě nemusel nutit, je na to celá řada důkazních videí na youtube,“ zasmečoval Paroubek.

Nestalo by se to

Expremiér vyjádřil po rozpoutání aféry kolem bývalého hejtmana Středočeského kraje překvapivě lítost a posteskl si, že k tomu vůbec nemuselo dojít . „Já ho považuji za velice inteligentního člověka, asi nejnadanějšího z těch všech lidí, kteří jsou v sociální demokracii,“ uvedl Paroubek.

Kdyby Rath na podzim loňského roku odešel společně s Paroubkem do jeho nového politického subjektu LEV21, nic takového by se podle předsedy národních socialistů nestalo. "Logicky z toho vyplývá, že on je – bohužel – součástí korupčního systému v rámci sociální demokracie. Kdyby odešel, mohl dělat politiku dál. Je mi to velmi líto u takového talentovaného člověka," uzavřel Paroubek.

Na neutrální půdě

David Rath v úterý vypovídal před mandátovým a imunitním výborem na neutrální půdě hotelu Spiritka na Strahově, který patří Zařízení služeb Ministerstva vnitra ČR. Bývalý hejtman je po Miroslavu Sládkovi jediným poslancem, jenž odešel se sněmovním průkazem do vazby. Rath se proti uvazbení obrátil na Ústavní soud, jeho námitky však podle odborníků nemají šanci na úspěch, a poslanec ve vazbě tak velmi pravděpodobně zůstane až do rozsudku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …