Čachry na kandidátkách ČSSD: Advokát Němec nám řekl víc

30.08.2013 15:01

Stranickou kandidátku ČSSD v Olomouckém kraji napadla skupina sociálních demokratů u soudu.Vadí jim, že byli údajně vyškrtnuti bez vysvětlení. Dle zjištění ParlamentníchListů.cz je zastupuje advokát, bývalý poslanec a exčlen ČSSD Pavel Němec.

Čachry na kandidátkách ČSSD: Advokát Němec nám řekl víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Ten v minulosti čelil podezření z toho, že jeho matka podniká za peníze z hazardu, proti kterému měl jako poslanec bojovat. Němec již vloni hrozil žalobou kvůli tomu, že se nedostal na kandidátku sociální demokracie pro krajské volby.

Právě Němec teď  zastupuje členy ČSSD v Olomouckém kraji, kteří se rozhodli u Obvodního soudu pro Prahu 1 požádat o předběžné opatření, čímž chtějí zabránit podání kandidátní listiny u krajského úřadu. Tito potenciální kandidáti do Poslanecké sněmovny byli podle něj z kandidátky vyřazeni bez udání důvodu. 

Stěžovatelé upozorňují na porušení stanov

„Okresní výbor v Šumperku akceptoval jejich nominaci, ale Krajský výkonný výbor v Olomouci to nepřijal a vůbec jim nesdělil, na základě čeho a proč. Přitom podmínky splnili. Obrátili se na krajský výbor, ale nepřišla žádná odpověď. Reakce nepřišla ani z Lidového domu, kam napsali dopis. Jedinou možností pak bylo obrátit se na soud, protože v rámci strany se nedomohli ničeho,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pavel Němec.

Podle něj je za tímto návrhem šestice členů z místní organizace strany v Mohelnici. Chtějí prý poukázat na to, že při sestavování kandidátky porušilo krajské vedení strany stanovy a demokratické principy. Jenže Němec je podle všeho jedním z nich. Ačkoliv byl letos ze strany vyloučen, mohelnická organizace ho navrhla na kandidátku jako nečlena a okresní výkonný výbor ho pak odsunul na nevolitelné místo.

Vše bylo v souladu s volebním řádem, tvrdí strana

„Pořadí kandidátů se určuje podle délky ve straně, angažovanosti v politice, profesního zaměření nebo vysokoškolského titulu. Tento seznam se předá krajskému výboru a ten to na základě tajné volby buď potvrdí, nebo ne,“ vysvětlil předseda šumperského okresního výboru ČSSD Pavel Martínek. 

Krajský výkonný výbor pak akceptoval pořadí prvních pěti kandidátů. Předseda krajského výboru a exposlanec Jiří Zemánek k tomu ParlamentnímListům.cz řekl: „Stranický život má nějaké regule a musíme se jimi řídit, protože pak nejsme strana, ale spolek. Veškeré přípravy kandidátních listin probíhaly podle schváleného volebního řádu a ten jsme naprosto striktně dodržovali. Zásadní výběr byl provedený Okresním výkonným výborem v Šumperku a my jsme tento výběr respektovali a umístili na kandidátku prvních pět nominantů. Tento počet odpovídá velikosti okresu Šumperk," tvrdí Zemánek.

Pod čarou skončil i Vlček

Mezi těmi, kteří zůstali pod čarou a na kandidtátku se tedy nedostali, je kromě Pavla Němce také jeho matka Helena Kulinová nebo někdejší šéf Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Ten však celou záležitost nechtěl komentovat. Pouze potvrdil, že na kandidátce není a že se jako občan nechce k ničemu vyjadřovat. 

Podobným návrhem se soud již zabývá

Podobným návrhem se Obvodní soud pro Prahu 1 již zabývá i ve vztahu k moravskoslezské kandidátce ČSSD. Ostravský primátor Petr Kajnar totiž spolu s dalšími dvěma sociálními demokraty podal na neplatnost listiny také předběžné opatření, protože se jejich jména na kandidátní listině pro předčasné volby neobjevila. Přitom Kajnar v ostravských primárkách nedostal ani hlas a poté se neprosadil ani na krajské úrovni.

Podle mluvčí soudu Aleny Novotné soud již ve věci takzvané "mohelnické kauzy" rozhodl, ale konečný verdikt zveřejní až po jeho doručení účastníkům řízení. 

Zaorálek: Řešení interních sporů soudní cestou je nevhodné

ParlamentníListy.cz oslovily v celé záležitosti také předsedu strany Bohuslava Sobotku. Ten však na dotaz nezareagoval. Vedení sociální demokracie nicméně ve čtvrtek informovalo podle ČTK o tom, že se s věcí chce detailně seznámit, aby mohlo zvolit adekvátní postup. „Řešení interních sporů soudní cestou každopádně nepokládáme za vhodné," řekl místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…