Čech 9412 Kč, Polák 3928 Kč. Elektřina. A ještě zajímavější věc

25.04.2023 7:47

Čtvrtá nejdražší cena elektřiny v EU vzbuzuje v Česku pohoršení, tím spíše, že na paritu kupní síly ji má ČR nejdražší. Ekonom Lukáš Kovanda srovnal, kolik za elektřinu platí sousedé z V4. Nejblíže jsou Slováci, kteří platí jen polovinu, Maďaři pak platí více než třikrát méně. Čech konkrétně platí 9412 Kč. Slovák 4612 Kč, Polák 3928 Kč a Maďar pouhých 2654 Kč. Potíž není jen elektřina, ale i plyn. A co je zajímavější: V ČR roste zadlužení, ve zbytku V4 klesá.

Čech 9412 Kč, Polák 3928 Kč. Elektřina. A ještě zajímavější věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stožáry vysokého napětí

Velké pobouření vzbudila nedávná zpráva, že Česko má v Evropské unii čtvrtou nejdražší elektřinu a plyn, a to stále. Přitom tomu tak bylo již na začátku roku 2022. A situace trvá. Jak upozornil ekonom Lukáš Kovanda, Česko platí nejvíce ze zemí Visegrádské čtyřky. V přepočtu z dat Eurostatu (evropského statistického úřadu) vyplývá, že Čech za druhé pololetí roku 2022 zaplatil za megawatthodinu 9412 Kč. Slovák přitom jen 4612 Kč, Polák 3928 Kč a Maďar pouhých 2654 Kč. Tedy Slovák platil méně než polovic, Polák dvaapůlkrát méně a Maďar třiapůlkrát. Tento stav je také setrvalý, v roce 2020 platili Češi nejvíce z bývalého východního bloku a více než Švédové.

Méně než Češi v roce 2022 platili také Italové, Němci, Španělé, Rakušané, Norové či Finové. Nejnižší ceny elektřiny jsou na Balkáně, u Eurostatu obsadily posledních pět příček, přičemž nejnižší cena je v Kosovu. Za ním  následuje Srbsko, Bosna a Hercegovina, Albánie a Severní Makedonie.

Co je na této situaci unikátní, je to, že Česko je čistý exportér elektřiny. „Česko loni navýšilo svůj čistý export elektřiny o 27 procent, je třetím největším čistým vývozcem elektřiny v EU. České domácnosti ale elektřinu mají jednu z nejdražších v EU,“ upozorňuje Kovanda. Loni ČR vyvezla o 13,6 milionu MWh elektřiny než dovezla, v roce 2021 to bylo 10,7 mil. MWh. Větší vývozci v EU jsou jen Francie a Švédsko.

Zbytek Visegrádské čtyřky byl v posledních dvou letech čistými dovozci, a to i Polsko. Maďarsko dokonce za toto období ze zahraničí odebralo více elektřiny než Česko vyvezlo (25,1 milionu MWh ku 24,3 MWh), bylo třetí největší dovozce. Slovensko dovezlo 1,8 milionu, Polsko 0,4 milionu.

Jak ekonom taktéž upozorňuje, ceny se letos zřejmě sníží. „Ovšem pokud budou ceny v Česku nižší, budou nižší zřejmě také v dalších zemích Visegrádu. Snížení se totiž odvíjí od administrativních zásahů typu zastropování cen, které zdaleka není uplatněno jen v Česku, a také od vývoje cen elektřiny na evropských burzách, které vesměs klesají – ovšem klesají také Polákům, Slovákům a Maďarům. Je tak pravděpodobné, že i když se letos ceny elektřiny pro české domácnosti sníží, sníží se také domácnostem ve zbytku Visegrádu, takže české domácnosti budou nadále platit výrazně více než domácnosti polské, slovenské a maďarské,“ dodává.

Kromě toho, Česko z Visegrádské čtyřky vybočuje i v tom, že na rozdíl od zbytku v minulém roce jeho veřejné zadlužení rostlo. Ve zbytku V4 klesalo. „Nelze tedy ani moc uplatnit vysvětlení, že vlády ve Varšavě, Bratislavě a Budapešti sice domácnostem cenu elektřiny tak či onak administrativně zlevnily, ale za cenu výraznějšího nárůstu veřejného zadlužení. Pro Česko tak účtování za loňským rokem vůbec nedopadá příznivě,“ usuzuje z toho Kovanda.

Konkrétně v Česku vzrostlo zadlužení 42 procent vůči HDP na 44,1 procenta. U Slovenska pokleslo zadlužení o 3,2 procentního bodu, u Maďarska o 3,3 %, u Polska dokonce o 4,5 %. Je ovšem třeba podotknout, že všechny tři země jsou stále v poměru k HDP zadluženější než ČR, byť jejich zadlužení nedosahuje průměru EU.

Drahá elektřina a plyn je bič opozice na vládu. Data eurostatu vůči ní používají jak poslanci ANO, tak SPD.

Český premiér Petr Fiala však této kritice uniká, protože momentálně cestuje po Asii, nedávno byl ve Vietnamu. Ani v Asii se ovšem tématu cen elektřiny nelze vyhnout. Jak včera informovala agentura Bloomberg, blízké Thajsko snížilo ceny elektřiny. Zanedlouho totiž v zemi proběhnou volby a vysoké teploty vyhnaly spotřebu elektřiny nahoru kvůli potřebě chlazení. Thajsko elektřinu také dováží. Téma snižování cen je dle Bloombergu mezi thajskými politiky oblíbené, protože v roce 2022 čelila země největší inflaci za posledních 14 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je jako v rozvojových zemích, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 25.04.2023 10:55:32
V zemích třetího světa se těží velké množství nerostných surovin, diamanty, ropa, plyn, atd. ale místní lidé z toho nějaký velký prospěch nemají. Z informací uvedených ve článku vyplývá, že v ČR je to s elektřinou podobně.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …