Čeští hokejisté přišli do chrámu nadraní. Punkerky jdou sedět za muziku

17.08.2012 19:38

Před lety si zpití čeští hokejisté s popy v moskevském chrámu Krista Spasitele doplňovali hladinku. Prošlo to, neboť oficiální návštěva. Účastník pitky Jiří Šlégr si na to nevzpomíná. Mladé punkerky ze skupiny Pussy Riot dostaly za nedávné vystoupení ve stejném stánku božím dva roky natvrdo. Co je horší?

Čeští hokejisté přišli do chrámu nadraní. Punkerky jdou sedět za muziku
Foto: Archiv Grigorije Paska
Popisek: Jaromír Jágr s pravoslavnými popy

Soud v Moskvě uznal členky punkové skupiny Pussy Riot vinnými z výtržnictví a náboženské nenávisti. Všechny tři mají strávit dva roky v nápravném zařízení. Trest dostaly za to, že v hlavním moskevském chrámu Krista Spasitele uspořádaly živý koncert a chtěly zahrát skladbu „Bohorodičko vyžeň Putina“. Nicméně produkce byla po chvíli přerušena. ParlamentníListy.cz k tomu ale zjistily, že před lety přišli čeští hokejisté do stejného chrámu pod parou a s popy si ještě upravovali hladinku alkoholu v krvi.

Chlastačka hokejistů

Když přijeli čeští hokejisté v roce 2003 do Moskvy v rámci přátelských utkání, byl již Jaromír Jágr pravoslavným křesťanem. Organizátoři proto zařídili setkání s tehdejším ruským patriarchou Alexijem II., ale ten byl nemocný. Přesto se setkání konalo. Nejdříve tamní popové ukázali hokejistům v Katedrále Krista Spasitele interiér a ikony a potom je pozvali na oběd. Nutno říci, že celou noc před tím čeští hokejisté pařili v moskevských lokálech, takže přišli do chrámu nadraní, jak zákon káže.

„Sešli jsme o jedno až dvě poschodí v chrámu níže. Ještě jsme si říkali, že dostaneme čaj a chleba. Ale v jídelně jsme uviděli obrovský stůl plný jídla. Pirožky, pelmeně, co hrdlo ráčí. Nicméně na stole stálo i bílé a červené víno, vodka nebo koňak Hennessy. Hodování se protáhlo do dvou odpoledne. Popíjelo se, přičemž patriarcha Arsenij si s hokejisty nezadal. Pravda, popíjel jen víno. Nicméně i další zúčastněný kněz si dost přihýbal,“ cituje na ruském internetu jednoho účastníka setkání novinář Grigorij Pasko.

Šlégr si na to nevzpomíná

Bakchanálií se zúčastnili například Milan Hnilička, Jiří Šlégr, František Kaberle, Jaromír Jágr a spousta dalších. Bývalý hokejista a poslanec LEV 21 Jiří Šlégr si na to nevzpomíná. „Opravdu, jo? Nemůžu vám to potvrdit, ani vyvrátit. Nevzpomínám si. Omlouvám se, ale nevím,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šlégr. Ostatně Jaromíra Jágra v roce 2001 pokřtil pražský patriarcha a hokejista se stal pravoslavným křesťanem.

„Nejsem si jist, jestli to je úplně spravedlivé. Taková klukovina v podobě děvčat. Pro mě je těžké posoudit, jak velký přestupek to byl nebo nebyl. V každém případě to nebylo důstojné,“ řekl k rozsudku nad Pussy Riot bývalý hokejista Šlégr.

Církev nebo Putin v tom mají prsty

K dvouletému trestu pro Pussy Riot se většina znalců Ruska vyjadřuje stejně. Je to prý tvrdý trest. Neshodnou se však na zákulisních tlacích. „To je síla a zvrhlost. Jsem přesvědčená, že to bylo ovlivněné Putinem. V Rusku demokracie není a tohle to dokazuje. V normálních poměrech by šlo o chuligánství a holky by dostaly pokutu. Nikoho neurazily, naopak šlo o pravdivou a potřebnou modlitbu: Bohorodičko, vyžeň Putina,“ řekla předsedkyně občanského sdružení Pomoz jednomu člověku Hana Demeterová, která se stará o azylanty z oblasti Kavkazu.

„Je to ptákovina. Dva roky je v podstatě hodně, ale jde o první instanci a bude odvolačka. To je jasný. Nakonec podle mě dostanou podmínku. Jde o problém s církví, která se velmi rozčílila. Nejde o státní ovlivňování, ale o církevní požadavek,“ sdělil dlouholetý soudní tlumočník a odborník na slang ruskojazyčných mafií Miroslav Grossmann s tím, že překlad v České televizi byl velmi špatný a některé části rozsudku nebyly přesně přeloženy.

Spisovatel Milan Syruček, jenž napsal o Rusku knihu: Je třeba se Ruska bát?, na to:  „Rozsudek mi připadá dost tvrdý, i když na druhé straně souhlasím s tím, že by nějaký trest měly dostat. Ne za to, že byly proti Putinovi, ale za to, že vystoupením mohly urazit city věřících. Vždy je třeba respektovat víru jiných. Jiná věc je, když napadáte politiky a nesouhlasíte s jejich názorem a jiná, když urážíte city věřících, ať je to křesťan, muslim nebo buddhista.“ Spisovatel nicméně upozornil, že dopisoval knihu, byl na ni soustředěn, a vůbec případ nesledoval.

Dvojí metr ruské církve

Zatčení a soud s Pussy Riot byl nicméně nejen v Rusku mediální událostí číslo jedna. Mladé punkerky Naděžda Tolokonniková, Marija Alechinová a Jekatěrina Samucevičová jsou nyní asi nejznámějšími tvářemi Ruska. Prezident Vladimir Putin ještě před rozsudkem vyzval soud k mírnějšímu trestu. Za hudebnice se postavilo i množství zahraničních celebrit, například Madonna. Petici pro jejich podporu podepsal v Česku třeba ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Z  výše uvedeného vyplývá, jak jsou někteří vrcholní představitelé ruské pravoslavné církve pokrytečtí. Na jednu stranu popíjí ve svých chrámech s různými známými osobnostmi, jako třeba v roce 2003 s českými hokejisty, na druhou stranu ovlivňují veřejné mínění, protože punkerkám přitížili hlavně věřící, proti několika výtržnicím, které toho kromě muziky a tance, až tak moc nezpůsobily. Punkerky se navíc za znesvěcení jejich svatostánku již dříve věřícím omluvily.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …