Chránil Mrázka a znal jeho metody. Potom sloužil Pitrovi. Teď kandiduje za DSSS

23.10.2013 20:55

Pavel Šrytr se svými dětmi jezdí na výlety do různých památníků a ukazuje jim hrůzy fašismu. Jeho jméno bylo kdysi spojeno s podnikatelem Františkem Mrázkem a také Tomášem Pitrem, hrálo roli i v kauze uplácení poslance ČSSD Pavla Ploce. I když je duší, jak sám o sobě říká, orientovaný hodně nalevo, přesto se letos objevil na kandidátce DSSS. A ParlamentnímListům.cz řekl, jak k tomu došlo.

Chránil Mrázka a znal jeho metody. Potom sloužil Pitrovi. Teď kandiduje za DSSS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Vandas pokřtil svou knižní prvotinu v kruhu nejbližších a za účasti bývalých poslanců SPR-RSČ

"Ať si o mně lidé říkají, co chtějí, ale já jsem vždy téhle zemi sloužil a snažil jsem se pro ni udělat maximum, co šlo - ne jako ti různí kecálisti, kteří mají akorát plnou pusu řečí," začal Pavel Šrytr objasnění motivů k tomu, jak se stalo, že souhlasil s umístěním svého jména na kandidátku Dělnické strany sociální spravedlnosti v Liberci. Nutno dodat, že v době před rokem 1989 pracoval jako člen speciálního policejního útvaru (později URNA) a až po tomto datu, na rozdíl od těch, kteří hromadně odhazovali stranické knížky KSČ, ke komunistům vstoupil.

Vystoupil od nich v období, kdy bylo jeho jméno vláčeno tiskem v souvislosti s uplácením poslance ČSSD Pavla Ploce. I po letech říká, že k tomu nikdy nedošlo, přesto tehdy bolestně nesl, že ho KSČM "hodila prý přes palubu". (Podle tehdejšího policejního vyšetřování se měl uplácení dopustit tak, že v červnu v roce 2006 v obci Harrachov nabídl tehdy nově zvolenému poslanci za ČSSD finanční odměnu ve výši pět milionů korun českých za to, že přestoupí do Strany zelených - Šrytr však trvá i v současné době na tom, že vše bylo jinak a peníze byly nabídnuty ve zcela jiných souvislostech. Byl odsouzen k podmíněnému trestu, pozn. red.).

DSSS a ultrapravice? Kdepak, to je mýlka...

"Do teď mě to mrzí a je mi tato strana, i když se ji hodně lidí, včetně různých umělců, snaží zdiskreditovat a poplivat, blízká. Ale když jsem se setkal s Tomášem Vandasem a posléze jsem začal studovat program DSSS, zjistil jsem, že vůbec nejde o nějakou ultrapravicovou stranu. Naopak, že ta strana jde svým programem hodně doleva - poměrně blízko je v určitých pasážích i právě komunistům. Já fašismus nesnáším, odsuzuji a také jsem Vandasovi řekl, že jakmile zjistím, že kdokoli tam bude mít snahy něco takového protlačovat, tak budu první, kdo ho s odpuštěním nakope do... No víte kam," řekl ParlamentnímListům.cz. Odmítl i jakýkoli extremismus.

"Mám tři děti a chtěl bych, aby se jim tady dobře žilo, aby mohly být hrdé na to, odkud pocházejí. Když ale vidím, co se tu děje, není to možné, a proto je potřeba to změnit," vysvětlil ještě Pavel Šrytr s tím, že neočekává, že by se DSSS dostala v nějakém vyšším počtu do Poslanecké sněmovny, ale rozhodně prý věří tomu, že dosáhnou snad více než 1,5 procenta.

"Naše strana nemá peníze, vše si děláme svépomocí, vlastními prostředky, přispíváme z vlastních výplat na tištění novin... Ale když uděláme mítink, vždy nám tam přijde nesrovnatelně víc lidí než ostatním politikům - a to i v takovém případě, když tam nabízejí buřta. To samo mě přesvědčuje, že děláme správnou věc a že ta strana, i když o ní média vytvářejí démonický obraz, taková není. Je založena na nacionalismu - to přece ale samo o sobě není špatné - copak se máme stydět za vlastenectví?" zakončil otázkou výpočet důvodů toho, proč kandiduje za DSSS.

Kmotr Mrázek a otázky, které stále visí ve vzduchu

Bývalý Mrázkův bodyguard Pavel Šrytr se objevil i v knize Jaroslava Kmenty nazvané Kmotr Mrázek (podle které přichází v těchto dnech do kin i stejnojmenný film, pozn. red.). A tam zavzpomínal na důležitý rozhovor, který vedl se svým zaměstnavatelem. 

„Já jsem dodneška přesvědčen, že František na ně něco měl. A až se jednou najdou ty jeho zprávy, tak hodně lidem padne hlava. Měl něco, čím mohl někoho zásadně hodně a hodně ovlivnit. A někoho poškodit. Dodnes si pamatuju, co mi Franta říkal v době, kdy měl Pitr problém s Paroubkem. Paroubek tehdy Pitra označil za nepřítele státu a František mi řekl: `Já se po Novém roce sejdu s Paroubkem a zařídíme to, že to bude všechno v pořádku.`



Tak jsem se ho zeptal: `Hele, nezdá se mi, že bys měl takové kontakty.` Nicméně on mi na to odpověděl, a to si pamatuju dodnes slovo od slova: `Hele, Pájo, tak si představ jeden velkej regál, tam v tom regálu jsou tisíce šuplíků. Na těch šuplíkách jsou napsaný jména.` A jmenoval různé politiky. `A tak se vytáhne jeden šuplíček se jménem Paroubek a je to. Dají se vytáhnout určité materiály, ty se mu dají přečíst a naznačí se mu, že by mohly být předány někam jinam...“ vzpomínal Šrytr.

Později začalo být jméno Pavla Šrytra spojováno s podnikatelem Tomášem Pitrem. Pravdou je, že se stále objevují spekulace, jakou roli mohl v příběhu Františka Mrázka sehrát. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …