Čína, Rusko, Tibet, migranti, tunelář Bakala. Miloš Zeman na elitním fóru předvedl špičku svého repertoáru. Strhne se křik?

25.05.2016 14:40

Jubilejního 200. Žofínského fóra se zúčastnil prezident republiky Miloš Zeman. Ve svých slovech se hlava státu věnovala především ekonomické diplomacii a zahraniční politice.

Čína, Rusko, Tibet, migranti, tunelář Bakala. Miloš Zeman na elitním fóru předvedl špičku svého repertoáru. Strhne se křik?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru

„Chtěl bych poděkovat za pozvání na 200. Žofínské fórum. Jsem tady již po desáté, a pokaždé v jiných rolích. Nejvíce si vážím vašeho pozvání, když jsem byl důchodcem z Vysočiny,“ řekl úvodem Zeman. Název dnešního vystoupení „Česká republika není pro každého“ vychází z vánočního poselství Miloše Zemana, kde Zeman řekl, že „tahle země je naše“. 

Zeman následně ve svých slovech uvedl, že je nebezpečné v zahraniční politice moralizovat. „Navštívil jsem poměrně nedávno Moskvu a Peking, přestože z některých spřátelených zemí nebyly tyto návštěvy vítány. Prvním důvodem, proč jsem návštěvu přesto podnikl, byl důvod pietní. Chtěl jsem uctít památku padlých na straně spojenců. Vedle toho to byl také zájem udržovat přátelské vztahy s těmito zeměmi, i v době, kdy se rozvíjela kampań, která mi ne vždy připadala zcela přiměřená. Ze strany Evropské unie jsme dostali non paper, kde jsme dostali ujištění, že si Evropská unie váží všech padlých, ale že nedoporučuje, aby se evropské hlavy státu zúčastnily pietmího setkání,“ sdělil Zeman. To, že do Pekingu nakonec jel, považuje za správné. „Mimochodem, důsledkem tohoto postupu bylo i to, že čínský prezident nedávno navštívil Českou republiku a tady na Žofíně bylo uzavřeno 30 dohod v celkovém objemu 220 miliard korun,“ podotkla hlava státu.

„Nemám nic proti tomu, když se občané na ulicích Prahy zahalují do tibetských vlajek. Chtěl bych jen připomenout, že Tibet byl otrokářskou feudální společností,“ uvedl k tomu Zeman.

Následně se prezident republiky vyjádřil k sankcím. „Sankce se podle mých zkušeností nikdy neosvědčily,“ myslí si Zeman. Místo sankcí by raději viděl co nejširší výměnu turistů, podnikatelů i politiků. „Minulý režim tomu říkal ideologická diverze. Snažil se ji co nejvíce omezit. Já bych ji naopak rozšířil, neboť sankce mimo jiné upevňují i režimy, které měly být oslabeny.“

„Všichni jsme jásali nad čtyřprocentním růstem v minulém roce. Nechci být Kasandrou, ale chtěl bych vás varovat. Není ani tak významné, že růst HDP klesl na tři procenta. To je pořád ještě slušný výsledek. Ale chtěl bych upozornit, že zažíváme hluboký propad stavebnictví, zažíváme pokles exportu i importu. Zažíváme to, že se zpomalil základní motor ekonomického růstu, a to není růst domácí spotřeby, to je růst investic. Je krásné konzumovat jablka, ale je daleko důležitější sázet jabloně,“ podotkl Zeman. Politici podle něj musí usilovat o příliv zahraničních investic. Úkolem politiků není pronášet moralistní kázání, úkolem politiků je konat, dodal. 

Dohoda s Tureckem i brexit

Hlava státu následně také vyjádřila pochybnosti ohledně naplňování dohody mezi Evropskou unií a Tureckem. „Já mám rád historii, a tak si vzpomínám na dějiny starého Říma, kdy se platilo výpalné, takzvaný tribut, aby do římské říše nevstoupili přistěhovalci. Dopadlo to tak, že tribut se zastavil a pak přistěhovalci vstoupili. My jsme přistoupili na šest miliard eur, a teď si položme otázku, zda se nebudou opakovat starořímské dějiny,“ podotkl Zeman. Evropa se má podle něj chránit. „I vojensky. Proto podporuji myšlenku evropské hraniční stráže, proto kritizuji to, že je málo početná, a má se chránit i tím, že poskytuje víza jen těm zemím, odkud nehrozí migrace,“ dodal.

Došlo i na brexit. „Z hlediska racionálního kalkulu předpokládám, že se Velká Británie nerozhodne z Evropské unie vystoupit. V okamžiku, kdy by se tak rozhodla, Skotové požádají o nové referendum o nezávislosti, toto referendum vyhrají a vstoupí jako samostatné Skotsko do Evropské unie. A bez Skotska nebude Velká Británie velká,“ řekl Zeman.

Euro i česká armáda

A co euro? Česká hlava státu je pro zavedení eura až v okamžiku, kdy Řecko vystoupí z eurozóny. „Na jaře příštího roku hodlám do Bankovní rady ČNB jmenovat Oldřicha Dědka, který je zmocněncem české vlády pro euro, a nyní nemá co dělat,“ podotkl Zeman.

Podle Zemana je nutné profesionalizovat českou armádu, což se i daří. „Moderní armáda dnes používá tak sofistikovanou techniku, že trvá zhruba dva roky, než se to naučí. A to je jeden z důvodů, proč potřebujeme profesionální armádu,“ řekl Zeman. Podle něj jsou důležité i zahraniční mise a případné uzavření hranic v případě, že by se k nám mohla „valit“ migrační vlna. Jen naivní občané si dle Zemanova názoru mohou myslet, že se nám migrační vlna vyhne, Německo však prý bude samozřejmě případné ekonomické migranty vracet.

Česká hlava státu se vyjádřila také k rakouským volbám. „Pokud nechceme, aby se jiné země vměšovaly do našich vnitřních záležitostí, tak totéž musíme aplikovat i na sousední země. Respektujme výsledky těchto voleb, to, že jsou těsné, jenom dokazuje, že rakouská společnost je rozdělená na dvě části. Věřme, že Van der Bellen bude člověkem, který bude respektovat mínění obou částí rakouské populace, nikoliv pouze jedné poloviny,“ řekl.

Propadnutí majetku Zdeňka Bakaly

„Pokud se prokáže, a já předpokládám, že se prokáže, že se Zdeněk Bakala dopustil tunelování, dovedete si představit, jaká by to byla finanční injekce, kdyby mu propadl majetek?“ vyjádřil se k situaci v OKD a k podnikateli Zdeňku Bakalovi. 

Následoval i dotaz ohledně elektronické evidence tržeb. „Budu vám vyprávět jeden krátký dojemný příběh. V Itálii na tržišti si kupujete banány. Babička od vás vezme bankovky, vytáhne z kapsáře takovou malou plastikovou krabičku zvanou terminál, vytiskne účtenku a podá vám ji. Nemyslím si, že by italská tržiště zbankrotovala kvůli něčemu, co se podobá registračním pokladnám,“ vyjádřil se Zeman.

Zeman se následně vyjádřil i k přímé volbě starostů. Podle něj by se měl stát starostou ten, který by měl nejvíce hlasů na kandidátce vítězné strany. 

„Jsem zásadní odpůrce islámské, ilegální migrace. Nejsem proti migraci ukrajinské, ruské a běloruské,“ řekl Zeman k migrační krizi. Více nechtěl otázku rozebírat, neboť v minulosti již k migrační krizi řekl dle svých slov vše.

V závěru se hlava státu rovněž vyjádřila k předvolebním průzkumům před krajskými volbami. Průzkumům se dle jeho názoru nemá věřit. „A neexistují malé strany, jen malí politici. I z malé strany se může stát strana velká, z velké malá,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …