Cinknutá losovačka a mezinárodní blamáž. ČR může vracet miliardu EU

08.11.2011 4:51

Karlovarská losovačka nebyla nic ve srovnáním s upgradovanou královehradeckou, jejíž zákulisí nyní odhalují detektivové z protikorupční policie. Neznámým pachatelům se podařilo „cinknout“ losovací software veřejných zakázek a zmanipulovat tak výběrová řízení za 2 miliardy korun. Podstatnou skutečností je ovšem to, že z 50 procent bylo při realizaci většinou stavebních projektů čerpáno z peněz evropských fondů. České republice tak nyní hrozí mezinárodní blamáž a riziko, že bude muset tyto peníze vrátit.

Cinknutá losovačka a mezinárodní blamáž. ČR může vracet miliardu EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

K soudu se velmi pravděpodobně odvolají i firmy, které se zúčastnily zmanipulovaného výběrového řízení a náklady na vyrovnání se tak ještě zvednou. Podle dosavadního šetření ÚOKFK měla být od začátku roku 2011 při zadávání několika desítek veřejných zakázek použita tři elektronická losovací zařízení, která však nepracovala na principu náhodného výběru.

Předběžným znaleckým zkoumáním bylo zjištěno, že všechna losovací zařízení (notebooky), která kriminalisté zajistili, umožňovala předem stanovit, kteří zájemci budou vylosováni, přičemž bezprostředně po skončení „losování" došlo k automatickému odstranění elektronických dat o jeho průběhu. Průběh losování tak nelze zpětně ověřit.

Další případy, kdy hrozí státu, že přijde o miliardy:
Jančura má jasno. Chce po státu miliardy za predátorské dráhy
Další rána pro Kalouska. Baťova rodina žádá miliardy a neustoupí

„V současnou chvíli naši odborníci shromažďují všechny informace a zjišťují, kdo vydal softwaru na losování certifikát," uvedl pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

U nás štempl nedostali

Pravidla a postup certifikace elektronických nástrojů je stanoven vyhláškou č. 9/2011 Sb., jejímž garantem je MMR. Prozatím jedinou společností, která má oprávnění certifikovat software na základě akreditace u Českého institutu pro akreditaci je společnost Relsia.

"Žádný z certifikovaných elektronických nástrojů v rozsahu námi prováděné certifikace neobsahoval funkcionalitu losování." vysvětluje redakci ředitel certifikačního orgánu výrobků Martin Dudek. Z toho vyplývá, že sofware byl s největší pravděpodobností ilegální, bez oprávněné certifikace.

Svůj vliv na celé kauze může mít do jisté i špatný zákon o veřejných zakázkách, který je velmi benevolentní k typům losovacích zařízením. Nedefinuje totiž jeden typ, ale připouští hned několik variant.

Nic podezřelého

Policie prověřuje 36 výběrových řízeních zabývajících se po většinou výstavbou kanalizace nebo vodovodu v Královehradeckém kraji. Konečnou vinu nicméně ponese zadavatel (město, obec) sám, přestože si ve víceméně všech tendrech najal administrátora veřejné zakázky, a ten pak dalšího subdodavatele, který losování přímo realizoval stisknutím klávesnice.

"Při realizaci jsem si nevšimla ničeho podezřelého, vše probíhalo podle zákona," tvrdila redakci administrátorka Ivana Jurečková, která figuruje ve dvou podezřelých tendrech. Redakce oslovila další administrátorskou firmu Tercier pro získání detailnějších informací, ta se však k dotazům nevyjádřila.

Na konci řetězce s „prstem na spoušti" stála v mnoha případech firma Kleris a podle důvěryhodných zdrojů redakce může vzdáleně stát za manipulací s losovacím zařízením Roman Krist, který je znám z proslulé karlovarské losovačky. Krist navíc sedí ve vedení firmy Kleris.

Případné sankce hrozí také přítomným notářům. „Pakliže se prokáže jejich provinění, může jim podle kárného řádu hrozit od finančních sankcí až po odvolání," vysvětluje redakci tajemník notářské komory Radek Horký. Notář musí být k výkonu své profese pojištěn na tzv. zákonné pojištění profesní odpovědnosti, a to v částce minimálně 5 milionů korun pro každý jednotlivý případ

Sledujeme téma Korupce

Nic složitého

Ovlivnit tento software není podle expertů nic složitého. „Vy jste ten, kdo zadává data a navíc každé losování se řídí určitým programem. Je to asi něco jako penny aukce, když dražíte televizi za korunu a naivně čekáte, že se vydraží pod cenou. Přičemž software je naprogramován tak, aby vždy sekundu před koncem přihazovacího limitu zvedl automaticky cenu," vysvětluje redakci počítačový odborník, který si nepřál být jmenován.

V Karlovarské losovačce nedošlo podle vyšetřování k žádnému pochybení ze strany notáře, byť video (viz níže) dokládá něco jiného. 

Dále čtěte:
Kalousek chce 12 miliard ze Švýcarska. Řekl to Moravcovi

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…