Církevní restituce jsou prý krádeží století. Lid začíná protestovat v ulicích

17.08.2012 20:48

Plán navrátit církvi majetek zdvihl některé politiky ze židle natolik, že se rozhodli proti němu radikálně zakročit. Vydali se rovnou do ulic.

Církevní restituce jsou prý krádeží století. Lid začíná protestovat v ulicích
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Církevní restituce jsou velké politické i společenské téma. Kromě členů vládní koalice, kteří je vesměs podporují, mají ale také řadu odpůrců. Zejména z řad levice.

Komunisty dokonce návrh na navracení majetku církvím rozčísl natolik, že se rozhodli zorganizovat proti němu protestní akci.

Denně do ulic

"Každý den jsme v ulicích a sbíráme podpisy proti tomuto nehoráznému návrhu zákona, církevní restituce nejsou nic jiného než krádeží století. Tento týden jsme byli na Václavském náměstí, na Kačerově, na Palmovce, na Hradčanské. Příští týden budeme na Andělu, na Náměstí I.P. Pavlova, na Vltavské a dalších místech," popsala ParlamentnímListům.cz postup komunistů jedna z jejích poslankyň, Marta Semelová.

Stejně jako velká část veřejnosti jsou totiž i komunisté radikálně proti navracení majetku církvi. Zákon, který má církvím navrátit majetek, prošel přitom už Poslaneckou sněmovnou, a tak to vypadá, že po letech tahanic se církve skutečně dočkají. Zatím ale nad návratem majetku stále visí otazník.


SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve


Dar jako z pohádky. Neskutečné

Komunistka Marta Semelová je rozčilená. "Pohádkový dar, který chce vládní koalice věnovat církvi, je prachsprostá lumpárna a nespravedlnost. Vůbec se nedivím rozhořčení lidí, jimž se krátí důchody a různé sociální dávky, aby bylo na majetek, který církvi ve skutečnosti nepatří," sdělila ParlamentnímListům.cz.

Podle poslance Jaroslava Ečka z TOP 09, která restituce vehementně propaguje, jsou ale Semelové obvinění zcela zcestná. "Pokud se něco ukradne, musí se to vrátit," uvedl pro ParlamentníListy.cz zákonodárce.

Se silnými slovy komunistické poslankyně  nesouhlasí ani biskup Václav Malý, podle něhož prý "nekultivovaný a nevěcný výrok" poslankyně snad ani nestojí za komentář. "Zákon nakonec snad projde, ale ve vědomí společnosti to zanechá šrámy, jejichž hojení je v nedohlednu," uvedl pro redakci.

A co dál?

Návrh zákona na vyrovnání s církvemi počítá s tím, že církve by měly dostat zhruba polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Na druhou stranu by stát už nevyplácel platy duchovním.

Do církevních restitucí se ale nepustila jen ČSSD. Před nedávnem se rozjela třeba e-mailová kampaň, namířená proti zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi. Jejím iniciátorem je Hnutí za přímou demokracii.

Co přinese podzim?

„Na podzim se s velkou pravděpodobností projednávání zákona vrátí do Poslanecké sněmovny, takže lidé mají dostatek času k vytvoření silného tlaku na poslance. Podle průzkumů zhruba 80 procent občanů s navrhovaným zákonem nesouhlasí a stejné množství požaduje k zákonu referendum. To si musí zastupitelé uvědomit a jejich požadavky respektovat,“ vysvětluje spuštění kampaně ParlamentnímListům.cz mluvčí HZPD Milan Valach.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …