Co mají Šlachta s Ištvanem na Langera? Z odposlechů prý zaznělo, že mu policisté lustrovali poslance Novotného i další lidi

20.10.2015 12:20

Zadržení a propuštění bývalého ministra vnitra za ODS Ivana Langera není evidentně to poslední, co se kolem mediálně nejznámější tváře operace Vikund odehrálo. Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v jejím rámci obvinili čtyři lidi z Olomouce, tři jsou ve vazbě. Ale domovními prohlídkami u Ivana Langera v Praze a Olomouci to zjevně pro politika ve výslužbě neskončilo. Lidé šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty a olomouckého šéfprokurátora Ivo Ištvana jej podezírají, že si nechával zjišťovat informace o lidech z policejních databází.

Co mají Šlachta s Ištvanem na Langera? Z odposlechů prý zaznělo, že mu policisté lustrovali poslance Novotného i další lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Alespoň to vyplývá z informací, které ParlamentníListy.cz získaly od lidí, kteří na případu pracují. Poznatky, které mají nasvědčovat Langerovu protizákonnému chování, nepramení všechny přímo od něj. Měl je pronést jeho dlouholetý obchodní partner a člověk, který mu v minulosti půjčoval peníze na realitní transakci v centru Olomouce – Ivan Kyselý. S tím Langer podniká i dnes. Ten je momentálně ve vazbě jako jedna z klíčových postav, na které Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zaměřil svoji pozornost kvůli možné korupční kauze.

„Letos šestého února během schůzky v hotelu Janiš se podezřelý Ivan Kyselý bavil s podezřelým plukovníkem Karlem Kadlecem o tom, že na pokyn Ivana Langera plukovníku Karlu Kadlecovi jeho podřízený plukovník Tomáš Uličný provádí lustrace v informačních systémech Policie ČR. Zejména osoby Mgr. Králík, osob z případu prověřování Krajského úřadu a poslance Parlamentu ČR Novotného, kterého viděli v novém voze BMW,“ sdělil ParlamentnímListům.cz dobře informovaný člověk z Olomouce, který má přístup k některým dokumentům z takzvané olomoucké kauzy.

Poslance Novotného aktivita exministra vnitra kvůli rivalitě nepřekvapuje

„Zatím se ke mně tato informace nedonesla,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Martin Novotný, poslanec, místopředseda ODS a bývalý olomoucký primátor s tím, že kauzu a to, jak postupně vylézají na světlo nejrůznější záležitosti, sleduje jen z rychlíku. Zase až tak ale udiven není. „Politicky při našich dlouholetých konkurenčních vztazích s Ivanem Langerem to pro mě žádné překvapení není,“ přiznává Martin Novotný.

„Pro informaci, já nemám žádné nové BMW, mám čtyři nebo pět let staré auto z bazaru, které jsem koupil s tím, že jsem na protiúčet prodal to své dřívější auto. Jestli hochy zajímalo něco na mě sehnat, něco na mě zjistit, tak bych řekl, že střelili kozla,“ říká poslanec. „Když někdo cítí potřebu prověřovat si informace na své politické konkurenty, tak bych řekl, že to vypovídá primárně o něm a je to jeho problém. Ivan Langer je léta řadovým členem ODS a motivy jeho jednání musí znát jen on sám,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Martin Novotný.

Výčet lidí, po nichž detektivové jdou, není konečný

Pro úplnost si vyjasněme, že ve vazbě skončil náměstek krajského policejního ředitele v Olomouckém kraji Karel Kadlec, šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a Ivan Kyselý. Společně s hejtmanem Jiřím Rozbořilem tvoří čtyři obviněné v aktuálním případu. Kauzu Králík mají dokládat odposlechy v Kadlecově kanceláři. Policejní důstojník měl v uvedené době svému podřízenému Petrůjovi sdělit, že musí za každou cenu trestně stíhat podnikatele Jaroslava Králíka, který se angažoval v projektech, které finančně podpořily evropské dotace.

Výčet lidí, po kterých detektivové míří, ale evidentně není konečný, i jméno vedoucího olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáše Uličného se už v souvislostech s případem objevilo, přestože neskončil mezi obviněnými. Média už na počátku zatýkání spekulovala, že v klientelistických vazbách je zapleten i Uličný. Nakonec byl ale vyslechnut jenom jako svědek a policisté ho neobvinili. Tomáš Uličný se funkce vrchního olomouckého inspektora ujal poté, co jeho předchůdce Petr Netušil dostal vyhazov, když upozornil na možné vazby mezi policejním náměstkem Kadlecem a blízkým přítelem exministra Ivana Langera Ivanem Kyselým.

Podle Sokola šlo jen o obyčejnou domovní prohlídku

Ivan Langer zatím s médii nekomunikuje. Langerův obhájce Tomáš Sokol krátce po prohlídce působil sebevědomým dojmem − policisté prý na Langera nic nemají. A to ani pokud by šlo o korupci v policii, která pod něj jako ministra vnitra do roku 2010 spadala. „Vím, že pro vás to může být atraktivní případ. Ale pro mě to byla jen obyčejná domovní prohlídka a podání vysvětlení policistům,“ řekl Sokol například Hospodářským novinám.

Detektivové v akci týkající se olomouckého byznysu, politiky i samotné policie podle deníku Právo narazili i na šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Bílka, který je dlouhodobě považován za člověka blízkého někdejšímu ministru vnitra za ODS Ivanu Langerovi. Podle neověřených informací Práva z bezpečnostních kruhů je Bílek jedním z těch, kteří v souvislosti s vysoce utajovaným vyšetřováním uvízli v odposlechové síti. „Měl s touto skupinou řešit interní záležitosti týkající se chystané restrukturalizace inspekce,“ uvedl k tomu zdroj Práva.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …