David Rath dostal nabídku na sepsání knihy. Od někoho, koho dobře znáte

12.06.2012 12:43

Z korupce obviněný poslanec David Rath je autorem již několika knih. V souvislosti s jeho údajnou úplatkářskou kauzou by ale mohl sepsat i své politické paměti. V řadách českých nakladatelů je po nich poptávka. Například ze strany Petry Paroubkové. Ta už Rathovi učinila nabídku.

David Rath dostal nabídku na sepsání knihy. Od někoho, koho dobře znáte
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Po Miloši Zemanovi, Jiřím Paroubkovi i dalších politicích by své politické paměti měl sepsat i z korupce obviněný poslanec David Rath. Právě tento literární počin mu v pondělních Reportérech ČT přes média doporučil vytvořit jeho otec, Ratmír Rath.

ParlamentníListy.cz v této souvislosti pátraly v řadách českých nakladatelů, zda by o vydání podobného díla měli zájem. Jejich pohledy se různí.

Paroubková: Rathovi jsem to nabídla já

Petra Paroubková, která je sama autorkou politického bulváru s názvem Botičky od Diora a také autorkou nakladatelství Columbus, exkluzivně pro ParlamentníListy.cz uvedla, že právě od ní již Rath nabídku na vydání knihy dostal.  "Moji nabídku dostal, jeho reakci nebudu komentovat," řekla redakci manželka expremiéra a bývalého šéfa ČSSD.

Také Josef Pepson Snětivý z nakladatelství Čas by po Rathových pamětech sáhl všemi deseti. "Nebudu si hrát na pokrytce, určitě bych to bral," řekl redakci s tím, že by bezpochyby šlo o úspěšnou knihu. Na to, jak rychle by ale mizela z pultů, by ale prý mělo velký vliv načasování jejího vydání.

Za čtvrt roku po Rathovi neštěkne ani pes

"Lidé velice rychle zapomínají. Kdo si za tři měsíce na Davida Ratha vzpomene? Politické kauzy se objevují jedna za druhou. Ani za půl roku by asi titul nebyl prodělečný, ale bestseller už asi také ne," dodal pro redakci Snětivý.

Kanzelsberger: Ne!

To jeho nakladatelský kolega, Martin Kanzelsberger, by Rathovy memoáry odmítl. "Jeho knihu bych nevydal. Podobné tituly nepovažuji za hodnotnou záležitost. Podobné to bylo i v případě Paroubka, jeho knihy nebyly trhák. Tedy trhák byly, ale tak pět dnů, po týdnu o nich nikdo nevěděl," řekl redakci s tím, že podobně by dopadly zřejmě i paměti Davida Ratha.

Vyslyšme ho. Má na to právo

Naopak Zdeněk Čech z nakladatelství Daranus je nápadem vydat memoáry obviněného poslance doslova nadšen. "Každý má být vyslyšen, určitě bychom to vydali. Předmluvu a doslov by ale museli napsat odborníci, lidé, kteří Ratha znají, pak by to byl historický materiál," popsal redakci formu, jakou by kniha v podání Daranu měla.

O tom, zda by se stala trhákem roku, by podle něj nerozhodovalo ani tak načasování jejího vydání, jako spíše forma. "Jde o to, jak by k tomu přistoupil. Bestsellerem by se stala, pokud by obsahovala "zakázané ovoce", nebo něco, co nikdy nebylo naplno řečeno. Může to být ale uplakané, zoufalé, napsáno kopytem...," vyjmenoval Čech aspekty, které by z Rathových pamětí bestseller rozhodně nevytvořily.

Hvížďala: Tohle píšou jen zločinci

Podle spisovatele a novináře Karla Hvížďaly by podobné dílo mělo stejný efekt, jako Rathův srdcervoucí projev v Poslanecké sněmovně. "Od té knihy nelze čekat nic jiného, že fabulovanou obhajobu stejného typu jako v Poslanecké sněmovně," řekl ParlamentnímListům.cz publicista, který má přehled i o zahraniční literární a politické scéně. Redakci tak zajímalo, zda je i zahraničí obvyklé, aby obvinění či odsouzení politici vydávali podobná díla.

"Pokud vím, tak tohle psali jenom zločinci. Ale byly to bestsellery, tohle si čtenáře většinou najde," uzavřel Hvížďala.

Spisovatel Rath

Pokud by se David Rath skutečně vrhl na sepsání svých politických pamětí, nebylo by to poprvé, co by fušoval do literárního řemesla. Například v roce 2009 sepsal knihu Co se nám už podařilo ve Středočeském kraji - Hříchy Petra Bendla. 

V roce 2010 vydal knihu s názvem Významní čeští pravicoví politici. V ní se navážel třeba do Pavla Béma, Mirka Topolánka, nebo Ivana Langera.  Tehdejší volební lídr ODS Petr Nečas zde byl označován jako Suchar-spasitel, náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr jako Zdravotní bakalář, šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř jako Topolánkův mopslík, Miroslav Macek zase jako Zákeřný snob.

O rok později Rath vydal publikaci Názory a vize. V ní sociální demokracii rozdělil na dvě křídla. Kniha mu měla mimo jiné pomoci i k získání místopředsednického křesla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …