Drzý fracku, řekl lidovci poslanec Okamury a odešel. Jako jediní jsme byli na jednání o Marrákešské deklaraci, kde se činila SPD

24.05.2018 11:40

Ještě před jednáním pléna Poslanecké sněmovny o migrační Marrákešské deklaraci se sešel sněmovní výbor pro evropské záležitosti, který byl svolán k témuž tématu. ParlamentníListy.cz na něm byly přítomny. Požadavek podmínit vyplácení rozvojové pomoci africkým zemím jejich spoluprací při navracení nelegálních migrantů navrhl poslanec Jiří Kobza (SPD). Proti tomuto návrhu se postavilo Ministerstvo zahraničních věcí. Členové výboru jej však velkou většinou schválili. Proti hlasovali pouze poslanci za TOP 09 a Starosty.

Drzý fracku, řekl lidovci poslanec Okamury a odešel. Jako jediní jsme byli na jednání o Marrákešské deklaraci, kde se činila SPD
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Súdánec přezdívaný kamarády "Delfín"

Původní návrh na podmínění vyplácení peněz africkým státům zněl tak, že se africké země měly zavázat k podpisu readmisních dohod. Zástupkyně Ministerstva vnitra však poslancům vysvětlila, že už existuje mezinárodní readmisní smlouva, která řeší navracení nelegálních migrantů. „Problém je však v tom, že africké země i přes tuto smlouvu při readmisích nespolupracují,“ uvedla při jednání výboru zástupkyně MV. Návrh byl proto modifikován tak, že vyplácení peněz má být podmíněno právě spoluprací těchto zemí při navracení nelegálních migrantů vyhoštěných z Evropy.

Anketa

Zeman vyhlásil, že Babiše jmenuje znovu premiérem bez ohledu na výsledek referenda v ČSSD. Je to dobře?

79%
21%
hlasovalo: 10043 lidí

Proti zařazení tohoto bodu do usnesení výboru se neúspěšně postavil poslanec Jan Farský (STAN), který namítal, že to bude ze strany EU vykládáno jako další pokus o nespolupráci a nesolidaritu v oblasti sdílení problémů migrace.

Na jeho výstup navázal poslanec Jaroslav Bžoch (ANO), který odsoudil zástupce SPD za zařazení tohoto návrhu na program Sněmovny. „Nechápu, proč do všeho házíte vidle. Nejen tohle, ale i Dublin IV – to je přece proti nelegální migraci,“ řekl emotivně poslanec Bžoch. Většina členů výboru při jeho vystoupení nesouhlasně kroutila hlavou.

Jednání výboru bylo svoláno v reakci na zařazení problematiky Marrákešské deklarace na jednání pléna Sněmovny. Výbor jednal téměř dvě hodiny. Polovinu času však poslanci strávili debatou o definici tzv. prokremelských dezinformačních webů. Předseda výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) totiž předložil výboru návrh usnesení, v němž měl výbor upozornit na to, že článek na webu Aeronet.cz obsahuje nepřesný překlad Marrákešské deklarace do češtiny. Podle Benešíkova návrhu „překlad zásadním způsobem posouvá a zkresluje obsah uvedené deklarace“. Předseda výboru do usnesení nakonec prosadil svůj názor, že slovní spojení „regular migration“ standardně používané ve významu „legální migrace“ je přeloženo jako „pravidelná migrace“, což zásadně dezinterpretuje význam deklarace. 

Odkaz na webovou adresu Aeronetu s překladem byl nakonec při hlasování z usnesení vypuštěn na základě námitky poslance Františka Kopřivy (Piráti), že by tím Sněmovna dělala tomuto webu zdarma nelegální reklamu. Místopředseda výboru Lubomír Volný (SPD) původně požadoval z navrženého  usnesení vypustit celý bod 6, který se touto otázkou zabývá. „Neexistuje žádný oficiální seznam prokremelských dezinformačních webů. Kdo jsme my? Jakým právem chceme rozhodovat o tom, kdo je dezinformační a kdo má pravdu? Sněmovní výbor přece nemůže být žádný cenzor nebo páter Koniáš,“ zdůvodnil návrh Volný.

Benešík se při zdůvodnění této části návrhu usnesení odvolával na seznam dezinformačních webů, který vede Ministerstvo vnitra. Pirátský poslanec Mikuláš Peksa se proti tomu ohradil s tím, že „když něco tvrdí Ministerstvo vnitra, tak to přece automaticky neznamená, že to je pravda“. Tento výklad je podle něj typický pro diktatury. „My liberálové odmítáme princip určování jediné oficiální pravdy Ministerstvem vnitra,“ řekl Peksa.

Anketa

Kdo je pro Vás nejmíň oblíbený člen kabinetu?

hlasovalo: 4948 lidí
Poslanci nakonec příslušný návrh usnesení upravili tak, že z něj vypustili přímý odkaz na webovou adresu Aeronetu i označení, že jde o prokremelský dezinformační web. Řada z nich upozorňovala na to, že šiřitelů dezinformací je v ČR více a nebylo by správné dělat reklamu pouze jednomu z nich. „Největším dezinformátorem v ČR je jednoznačně Česká televize,“ uvedl při jednání výboru poslanec Volný. Jeho názor podpořil i komunistický poslanec  Jiří Valenta. „I další televize šíří řadu dezinformací,“ upozornil Valenta.

Výbor se dále na návrh předsedy Benešíka usnesl na tom, že trvá na zachování statu quo, tedy aby v oblasti legální ekonomické migrace zůstaly pravomoci v rukou orgánů ČR, včetně rozhodnutí o výběru zdrojových zemí, počtu migrantů, jejich odborné kvalifikace a možnosti odmítnutí žadatelů o azyl. Tento požadavek byl podpořen všemi členy výboru.

Jednání bylo velmi bouřlivé a emotivní. Přestože si poslanci při začátku jednání tykali, což je při jednání sněmovních výborů neobvyklé, tak ke konci doško k ostré hádce. Předseda výboru Benešík při svém vystoupení označil předsedu SPD Tomia Okamuru za „majitele strany“. Místopředseda výboru Volný jej oplátkou označil za „drzého nevychovného fracka“ a vzápětí jednání výboru na protest opustil.

Kromě přijetí usnesení se poslanci v diskusi shodli na tom, že vina je na straně Ministerstva vnitra, které před jednáním neinformovalo ani sněmovní výbory. „Kdyby ministerstvo dalo druhý den na svůj web oficiální překlad textu, tak jste si mohli ušetřit řadu nepříjemností,“ konstatoval v debatě směrem k ministrovi poslanec Peksa. Jako první o problému Marrákešské deklarace v ČR informoval server ParlamentníListy.cz. Podle poslance Volného by vnitro dodnes text tajilo, kdyby se o něm nerozpoutala debata na internetu.

Řada poslanců se odmítavě vyjádřila k moha formulacím obsaženým v Marrákešské deklaraci. Poslanec Jan Zahradník (ODS) se podivil nad ustanovením, podle něhož mají státy hledat alternativy k nelegální ekonomice. „Nejen u nás v ČR, ale i jinde v Evropě stovky let existuje řada alternativ k nelegální ekonomice. Většina ekonomických aktitivit se přece odehrává legálně. Kriminální činnost je jen malou částí ekonomiky,“ konstatoval Zahradník. Dodal, že nechápe, proč se tam dávají takovéto nesmyslné věci.

Ministr vnitra Lubomír Metnar na výboru uvedl, že není pravda, že by deklaraci podepsal. „Deklarace se nepodepisovala. Pouze se schválil text. Maďarský zástupce uvedl, že s textem nesouhlasí a nechce, aby jeho země byla uvedena ve výčtu zemí, které pohlášení přijaly,“ uvedl pro upřesnění ministr vnitra. Maďarsko, ale podle něj nadále zůstává členem organizace Rabatského procesu.

Po skončení výboru se tímto tématem začalo zabývat plénum Sněmovny. poslanci o Marrákešské deklaraci nyní jednají. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Kunštek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …