Exdetektiv k "tunelu" v DPP: V pražské politice to jde vysoko. Znám jména

20.08.2012 16:01

Zločinecká struktura, která podle advokáta Václava Lásky působila v pražském Dopravním podniku (DPP), může směřovat až do nejvyšších pater zdejší magistrátní politiky. Konkrétní jména ale Láska neuvedl. Bývalý elitní policista prý nechce komplikovat práci někdejším kolegům z branže.

Exdetektiv k "tunelu" v DPP: V pražské politice to jde vysoko. Znám jména
Foto: hns
Popisek: Václav Láska a dopravní podnik, ilustrační koláž

Tendry vypisované v DPP za minulého vedení pražského magistrátu zajímají policisty čím dál víc. Kauza, která odstartovala již v minulém roce díky aktivitě Nadačního fondu proti korupci, nyní graduje díky práci advokáta a protikorupčního experta Václava Lásky z české pobočky organizace Transparency International.

Ten dostal za úkol provést právní analýzu smluv uzavřených za předminulého vedení DPP a zjistil, že tendrů, které by se svým průběhem daly označit za standardní, skutečně v letech 2007 až 2011 mnoho neproběhlo. Ve chvíli, kdy začal na základě zmocnění exředitele Vladimíra Liche podávat trestní oznámení vůči konkrétním osobám, dostal od vedení DPP "stopku".

Museli o tunelech vědět

"Mohu hovořit pouze ve věci právní analýzy, kterou jsem dělal pro pražský magistrát. Tam jsem zbaven mlčenlivosti. Naopak trestní oznámení jsem podával pro DPP a v této věci jsem naopak vázán mlčenlivostí," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz jeden z důvodů své neochoty jmenovat konkrétní vysoce postavené politiky Láska. Některá jména už ale padla. V nedělních Otázkách Václava Moravce se hovořilo třeba o bývalém řediteli DPP Martinu Dvořákovi nebo někdejším radním pro dopravu Radovanu Šteinerovi.

Podle Láskova vyjádření pro ParlamentníListy.cz ale mohou chapadla chobotnice v pražské veřejné dopravě sahat mnohem výše. "Mé závěry vedou k tomu, že rok co rok tato struktura tunelovala okolo miliardy korun. Nedokážu si vůbec představit, že by se takto rozsáhlá trestná činnost děla bez vědomí či přímo součinnosti tehdejšího vedení Prahy," uvedl redakci Láska. V advokátem prověřovaném období Prahu a tedy i Dopravní podnik ovládala koalice ODS a ČSSD v čele s primátorem Pavlem Bémem.

Mlčím, nechci způsobit zničení důkazů

K tomu, aby se policisté dostali až do vrcholných pater pražské politiky, prý Láska nasbíral maximum podkladů. Nejen z dokumentů, které měl k dispozici DPP, ale i jiných zdrojů. Vše prý předal policii. Konkrétní vysoce postavené osoby ale advokát odmítá jmenovat z logických důvodů. "Naváděl bych tím konkrétní lidi k likvidaci důkazů, které ještě zničit mohou a k vytváření alibi. Velmi bych tím ztížil práci policistům, což samozřejmě neudělám, chci jim dát čas na práci," vysvětluje Láska své mlčení s tím, že řada podkladů pro podané žaloby pochází z prostředí mimo DPP.

Trestní oznámení ve věci tendrů v DPP vedla údajně k odvolání ředitele Vladimíra Liche. Šéfka představenstva DPP Magdalena Češková to ale odmítá, důvodem prý byl stav zakázek. Vedení podniku prý také podporuje forenzní audit. "V žádném případě jej nechceme zastavit," uvedla po pondělním jednání představenstva jeho předsedkyně. Dopravním podnikem se budou zabývat i kluby zastupitelů ODS a TOP 09.

Nutno podotknout, že bývalý ředitel DPP Martin Dvořák možnost předražování zakázek důrazně odmítá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…