Exkandidát na Hrad odhalil podstatu současné politické krize

18.06.2013 14:27

Rozsáhlá korupce nejenže ubírá peněz z veřejných rozpočtů, ale vede i ke snižování legitimity politického systému, který pak přitahuje stále více lidí, kteří se chtějí obohatit na úkor společnosti, a odrazuje ty, kteří vnímají politiku jako veřejnou službu. ParlamentnímListům.cz to řekl sociolog a někdejší prezidentský kandidát Martin Fafejta v reakci na aktuální dění na naší politické scéně.

Exkandidát na Hrad odhalil podstatu současné politické krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pád premiéra Petra Nečase, který odstartovalo policejní zatýkání exposlanců, elity Vojenského zpravodajství či šéfky Nečasova kabinetu, nyní ukazuje, v jakém stavu se nachází česká politická kultura. „Rozsáhlá korupce ubírá peněz z veřejných rozpočtů, ale vede i ke snižování legitimity politického systému, jenž pak přitahuje stále více lidí, kteří se chtějí obohatit na úkor společnosti, a odrazuje ty, kteří vnímají politiku jako veřejnou službu,“ řekl ParlamentnímListům.cz sociolog z Univerzity Palackého a bývalý kandidát na hlavu státu Martin Fafejta.

Korupce se stává běžnou součástí politické kultury

Podle něj je tak pro zdejší politickou kulturu charakteristické, že politici nejsou schopni a ochotni nést zodpovědnost za své činy a činy svých podřízených. „Navíc korupčním se stává celý systém a korupce se stává součástí jeho 'normálního' fungování. Viz trafiky pro různé politiky, skrze které má být zajištěna jejich loajalita,“ míní sociolog.

Stíhání Tluchoře a dalších je pozitivní zprávou

„V tomto smyslu je policejní stíhání pánů Tluchoře, Fuksy a Šnajdra pozitivní zprávou,“ pokračuje Fafejta. A dodává: „Jde především o to, že tito pánové se rozhodli zcela veřejně kupčit se svými politickými rozhodnutími a požadovali za ně určité protislužby - evidentně jim nedocházelo, že takovéto jednání je nejen neetické, neboť poslanec se nemá řídit výhodami, které mu z jeho jednání plynou, ale mohlo by být i protiprávní,“ uvádí vysokoškolský pedagog.

Ve vazbě je v kauze kolem šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové sedm z osmi obviněných. V souvislosti s touto aférou už rezignoval na post předsedy vlády i ODS Petr Nečas. Ten chce také odejít z politiky. Zůstane poslancem, ale v příštích volbách do Poslanecké sněmovny už kandidovat nehodlá. Vedení ODS se ujal její první místopředseda Martin Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …