Hádky u PirátoSTANu: Znárodnění má vývoj. A padla silnější věc. Jde o EU

28.09.2021 7:55 | Ze sítí

Nový vývoj: Mladý pirátský poslanec František Kopřiva se omluvil za slova, kterými chválil berlínské referendum o vyvlastňování bytů. Prý to tak nemyslel. Ale oheň už je na střeše. „Koaliční" senátor za STAN Zdeněk Hraba, který ho plísnil, mezi řádky vypustil zajímavost: Lidé mají právo na referendum o vystoupení z mezinárodních organizací, tedy např. EU. A už se koalicí šíří neshody. Senátor Hraba uvnitř PirSTANu trpí třeba i za to, že nepodporuje manželství homosexuálů.

Hádky u PirátoSTANu: Znárodnění má vývoj. A padla silnější věc. Jde o EU
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Bartoš s Vítem Rakušanem v Pardubicích

Anketa

Od jakého věku by měl mít český občan právo volit?

11%
72%
hlasovalo: 22357 lidí

Berlínské referendum, ve kterém se občané města vyslovili pro vyvlastnění velkých pronajímatelů nemovitostí, vyvolalo reakce i v Česku, zvláště s ohledem na historickou zkušenost z roků 1945 a 1948. Proti plánům Berlíňanů vystoupil například senátor Zdeněk Hraba.

„Hlasovat v referendu o tom, jestli bude někomu vyvlastněn majetek, nemá s demokracií co dělat. Svoboda vlastnictví je očividně největším trnem v oku různých fanatiků. Hned po svobodě projevu. Takovým trendům se musíme postavit," míní benešovský senátor.

„Je v pořádku hlasovat např. o vstupu do nebo vystoupení z mezinárodní organizace, nebo o zavedení parkovacích zón. Není v pořádku, když se hlasuje o vyvlastnění něčího majetku, nebo o tom, jestli má někdo dostat trest smrti. Myslím, že ten rozdíl je jasný," dodal ještě na vysvětlenou.

Softwarový inženýr Zdeněk Jonas s Hrabou nesouhlasil. „Možná prvně studovat pozadí problému, snažit se ho pochopit, a pak něco psát. Tady nejde o referendum jako takové, ale o způsob vyjádření problému, kteří dotyční lidé v Berlíně mají s bydlením. Forma upozornění na problém," mínil. „Sebrat někomu majetek je způsob vyjádření problému? Pokud je problém s nedostatkem bytů, je třeba zvýšit jejich nabídku (tedy je stavět), ne je někomu sebrat," stavěl se Hraba za tržní řešení.

„Vlastnit majetek vám umožňuje jen a pouze stát. Kdyby tu z ničeho nic existoval jiný stát, respektive jiná ústava, tak se vaše právo akumulovat majetek na úkor druhých promění v prach. A je naprosto v pořádku, aby lidé rozhodovali o dění ve své zemi, třeba skrze referendum," tvrdil spolupředseda hnutí Budoucnost Filip Hausknecht.

A slova o vystupování z mezinárodních organizací pro změnu popudila Erika Uxu. „Vystoupení z EU? Moudrý nápad, jako Brexit... Tam taky někdo výjimečně moudrý tento nápad zmínil nahlas. Zdeňku, nechal byste v ČR hlasovat o setrvání v EU? Dovedl byste popsat obě varianty a jejich přesné dopady? V UK to nedovedli a proto to tak dopadlo."

V souvislosti s berlínským referendem se Hraba tázal poslance Františka Kopřivy od koaličních Pirátů, jak myslel svůj výrok o Západu, když konzervativcům předhazoval jednak referendum o manželství pro stejnopohlavní páry a také právě berlínské referendum o vyvlastnění. „A vy podporujete obojí, nebo jen manželství pro všechny, nebo to vyvlastňování? Já jen že na minimálně jednom z těch rozhodnutí není co slavit..." tázal se poslance, který nabídl univerzální odpověď, kterou použil i u jiných tazatelů: „Aby nedošlo k mýlce, nehodnotím výsledky referenda. Západ každopádně nelze brát jako uniformní entitu a ukazovat jen na to dobré, nebo to špatné, jak se u nás často děje. Proto si ho v kampani nelze přivlastnit jako talisman. Lepší je kritická diskuse o konkrétních tématech."

Kopřivovo vysvětlení ovšem nezastavilo ty, kteří jeho vyjádření považovali za podporu pro vyvlastňování a tak poslanec raději uvedl svá slova na pravou míru. „Rád bych se omluvil za svůj dnešní tweet. Asi víte, o kterém mluvím. Chtěl jsem poukázat na selektivní vnímání západní Evropy během kampaně a moc se mi to teda nepovedlo. Vyvlastňování bytů rozhodně nepodporuji," prohlásil.

Ozval se ovšem LGBT aktivista Kryštof Stupka, který si při Kopřivově omluvě vzpomněl právě na senátora Hrabu. „Ještě bych rád připomněl, že Zdeňka Hrabu nikdo nedonutil se omluvit, když řekl že (organizace) Jsme fér šíří dezinformace, nebo že by na MSp neprosazoval manželství pro všechny ani (jak naznačil) ukončení nucených sterilizací trans osob."

Naposledy se Zdeněk Hraba dostal s Piráty do křížku, když hlasoval pro novelu „třikrát a dost", která umožňuje zabavit určitou část dávek těm, kdo opakovaně páchají přestupky. Proti této novele vystupovali zejména Piráti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…