Halíku, tohle nám neříkejte. Šéf památníku v Lidicích se zlobí kvůli Sudeťákům

21.05.2012 10:36

JINÝMA OČIMA Někdejší blízký spolupracovník prvního polistopadového prezidenta Václava Havla, kněz Tomáš Halík rozlítil představitele Památníku Lidic i členy Českého svazu bojovníků za svobodu, když podpořil sponzorské snahy sudetských Němců spojené s chystanou vzpomínkovou akcí u příležitosti vyhlazení obce Lidice nacisty.

Halíku, tohle nám neříkejte. Šéf památníku v Lidicích se zlobí kvůli Sudeťákům
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Kněz Tomáš Halík se postavil na podporu kontroverzního sponzoringu sudetských Němců projektu Rozeznění. Ten má být součástí velké piety konané na místě zničených Lidic 10. června. Proti známému církevnímu představiteli a vyhledávanému intelektuálovi se ale nezvykle ostře postavil spolek zastupující pozůstalé z nacisty vypálené vesnice i váleční veteráni.

Projekt Rozeznění, který chce sponzorovat sudetoněmecký landsmanchaft, měl návštěvníkům památníku v Lidicích umožnit během procházky areálem Němci zlikvidované vesnice pomocí mobilního telefonu a sluchátek poslouchat nejrůznější zvuky či rozhovory tehdejších obyvatel, které se odehrály jen několik dní před tragickým nájezdem nacistů. Pamětníci však tvrdí, že tento dokument je navíc zcela nevěrohodný.

"Tlak na vrácení daru nebezpečně posouvá připomínky lidické tragédie zpět do dob komunistické propagandy, která tuto událost zneužívala k protiněmeckému štvaní a která sudetoněmecké organizace paušálně démonizovala," uvádí Halík. Dodává též, že je přesvědčen, že "tlak na urážlivé vracení daru Sudetoněmecké kanceláře je projevem naprostého nepochopení smyslu celého projektu a podrývá úmysl učinit z Lidic místo smíření, a nikoliv dalšího potencování nacionální nenávisti".

Halík tvrdí že pražská sudetoněmecká kancelář, která sama sebe označuje za zpravodajskou, naopak údajně zastupuje tisíce antifašistů. „A samozřejmě i nevinných obětí bestiálních zločinů během "divokého odsunu",“ zdůrazňuje Halík.

Žije mimo realitu

„Nejsem žádný komunista, ale Halík je demagog. I když je to bezesporu chytrý člověk, tak se opět jasně zcela ukázalo, že je mimo mísu,“ ostře odsoudil Halíkovu veřejnou podporu sudetským Němcům ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl. 

„Čím déle jste odříznutý od normálních lidí, tím více jste mimo,“ dodal Červencl, na jehož podporu se před ministerstvem kultury plně postavil i Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). „Za poslední týden jsem se stal terčem takového množství útoků a urážek, že už si to ale tolik neberu. I když od tak chytrého člověka, jakým pan Halík určitě je, to bolí obzvlášť,“ dodal ředitel Památníku Lidice v prohlášení zaslaném ParlamentnímListům.cz.

Halíkovy argumenty tvrdě odmítlo i nejvyšší vedení Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), konkrétně jeho předseda Jaroslav Vodička. „Za komunisty se rozhodně nepovažujeme a co by snad mohlo zajímat i pana Halíka, tak se za ně rozhodně nepovažují ani přeživší lidické ženy a děti, kteří dar od sudetských Němců prostě nechtějí kvůli podílu sudetských Němců na vyvraždění jejich otců, matek a dětí. Je to nestoudnost!“ odpověděl Halíkovi prostřednictvím ParlamentníchListů.cz na ČSBS Vodička.

„Odmítáme, aby tento projekt byl součástí Památníku Lidice i území, jež se stalo dějištěm masakru lidických mužů, a jehož pieta musí být zachována,“ obracejí se s tvrdým odsouzením jak na snahy sudetských Němců vmísit se do chystaných oslav, tak i na jejich Halíkovu podporu pozůstalí po obětech podle mezinárodního práva nepromlčitelných německých válečných zločinů. Památník Lidice, přeživší ženy a děti a jejich potomci mají právo ovlivňovat, co bude součástí pietního území a náplní památníku Lidice,“ uvádí dále.

Zneuctění obětí

„Pro dosud žijící pamětníky a jejich potomky je území Lidic místem jejich bývalých domovů, odpočinku jejich nejbližších a proto hájí jakékoliv narušení a zneužití tohoto pietního území. Domníváme se, že projekt o.s. Sonosféra svým obsahem doslova znevažuje lidickou tragédii,“ tvrdí ParlamentnímListům.cz na adresu projektu Rozeznění, který chtěli podpořit symbolickou částkou asi 8000 korun právě sudetští Němců, předseda ČSBS v Lidicích Pavel Horešovský. Sám nejlépe ví, o čem je řeč. Je totiž vůbec nejmladším přeživším lidickým dítětem. Na rozdíl od většiny svých vrstevníků měl štěstí a neskončil v pojízdných plynových komorách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …