IZIP? Holý nesmysl už od počátku, tvrdí regionální politička

09.06.2012 16:43

ROZHOVOR „Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP jsem vnímala od začátku negativně, vždyť řada lékařů doposud vůbec nepoužívá počítač,“ tvrdí Lenka Halamová. Je celostátní předsedkyní Strany pro otevřenou společnost (SOS), která má nejsilnější pozice v Libereckém kraji. Silně vystupuje proti politickému fenoménu zvanému přeběhlictví. Není divu.

IZIP? Holý nesmysl už od počátku, tvrdí regionální politička
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Za SOS kandidovala do voleb řada regionálních politiků, kteří po svém zvolení zamířili jinam. Například současná senátorka za Jablonecko Soňa Paukrtová, bývalý liberecký primátor Jan Korytář, náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc či lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta.

Jak vnímáte pokračování vlády, kterou po odchodu věcí veřejných do opozice podpořila platforma Karolíny Peake vzešlá právě z této strany?

Velice negativně. Je špatné, když vláda stojí na přeběhlících, kteří si stejně budou dělat, co chtějí. Navíc jsou zvoleni za stranu, a ne za sebe. Je to obelhávání voličů. Když jsem zvolen za konkrétní stranu, tak pokud nesouhlasím s jejími kroky, měl bych se vzdát mandátu. A ne zakládat novou stranu, což mi přijde nemorální. Ale je to všeobecný politický trend, vždyť třeba TOP 09 nebo Starostové také vznikli z přeběhlíků.

Preferujete tedy předčasné volby?

V každém případě. I když nepodporuji třeba Holešovickou výzvu, která k tomu vyzývá. Nemají smysl do budoucna. Zaráží mě však různé volební průzkumy, které straší pravicově zaměřené voliče výraznými preferencemi ČSSD a komunistů. Je to podle mě účelové, každý výzkum se dá ovlivnit.

Zúčastní se SOS parlamentních voleb?

Ano, ale pod hlavičkou Suverenity Jany Bobošíkové, která v minulých volbách skončila jen těsně pod pětiprocentní hranicí. Strana SOS působí jenom ve třech krajích a nemůže tedy všude postavit kandidátky. Vhodným lídrem v našem kraji by byla současná vicehejtmanka za SOS Lidie Vajnerová, která odvedla na kraji velký kus práce. Do krajských voleb jdeme samostatně.

Na jaké straně politického spektra vlastně SOS je?

Nerozlišujeme pravicovou ani levicovou politiku, ale politiku dobrou, nebo špatnou. Tedy takovou, která je pro lidi. Není založena na množství členů strany, ale na lidech, kteří ve svých městech a obcích chtějí pracovat pro druhé.

Na jaké voliče se zaměřujete?

Na ty, kteří preferují prorodinou politiku, chtějí ve vládě odborníky, a ne ovladatelné a zkorumpované politiky. Ryba smrdí od hlavy. Pokud na ekonomickém odboru je neekonom, jak mu může vládnout.

Pracujete ve zdravotnictví, konkrétně v rehabilitaci. Jak vnímáte problémy v tomto oboru?

Zdravotnictví hradil stát, což vedlo k plýtvání finančních prostředků. Po revoluci se ve zdravotnictví nejvíce střídali ministři. Myslím, že je tu ještě hodně zásadních řešení do budoucna. Zatím se ministři báli do něj razantně říznout. Co se týče poplatků, neměli by je platit důchodci a malé děti.

Nyní se hodně mluví o dvoumiliardovém projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Co si o něm myslíte?

Seznámila jsem se s ním hned zpočátku. Nezapůsobil na mě vůbec pozitivně, ba právě naopak. Dodneška je většina doktorů, kteří počítač ani nepoužívají. Jak pak může vzniknout internetový portál pacienta. Mnozí důchodci také neumějí zacházet s počítačem, aby si zkontrolovali svoji kartu. Šlo o holý nesmysl od úplného počátku. Něco jiného by byla nějaká papírová knížka, kterou by si sám pacient hlídal, kde by měl napsané léky, diagnózu, alergie či kontroly u lékařů.

Kdo je: Lenka Halamová
předsedkyně Strany pro otevřenou společnost – od podzimu 2011
do SOS vstoupila v roce 2005
zastupitelka Liberce 2006 – 2010, předsedkyně klubu SOS 2006 – 2008
podniká a pracuje v rehabilitačním zařízení
vdaná, dvě děti
zájmy – sport, cestování

Vzestup a pád. Tak se dá nazvat příběh Strany pro otevřenou společnost v Libereckém kraji. Jejím vrcholem bylo 20 procent získaných hlasů a druhé místo za vítěznou a tehdy neporazitelnou ODS v komunálním volbách v roce 2006 v krajském městě Liberci. Už o dva roky později nastávají názorové neshody mezi jejich členy, z nichž mnozí v dalších volbách kandidují už za jiné uskupení. Což se projevilo v komunálkách v roce 2010, kdy se už SOS do libereckého zastupitelstva nedostala.

Od vzniku krajů má SOS v zastupitelstvu své zástupce. V prvním volebních období pět, ve druhém sedm. V krajských volbách v roce 2008 strana získává 6 procent hlasů voličů z Libereckého kraje a tři místa v krajském zastupitelstvu. Vypuknou povolební vyjednávání. Starostové pro Liberecký kraj, ve volbách čtvrtí, udělají strategickou chybu. Chtějí post hejtmana, což je naprosto nereálný požadavek. Po krachu těchto jednání vítězní sociální demokraté překládají velmi výhodnou nabídku právě Straně pro otevřenou společnost. Tři místa v radě kraje. „Měli jsme mít náměstky přes kulturu, školství a sociální věci,“ vzpomíná mluvčí SOS Stanislav Kolomazník. Nabídku přijala jediná Lidie Vajnerová. „Respektovala rozhodnutí Alianční rady SOS,“ objasňuje. Další dva ucukli a posty nepřijali – Lukáš Pleticha z Jablonce a Jaromír Dvořák, současný starosta Nového Boru. Jako důvod uváděli tichou podporu komunistů, která umožňovala tuto koalici. Dvořák posléze přestoupil ke Starostům pro Liberecký kraj a Pleticha k ČSSD. „Tím pádem jsme přišli o klub, ztratili jsme možnost mít kancelář na kraji a tajemníka. Oba jsme vyzvali , aby se vzdali svých mandátů, což bylo v souladu s prohlášením kandidáta, které přijali před volbami. Bohužel tak neučinili,“ konstatuje. Domnívá se, že za tím stála snaha ODS. „Počítali s tím, že sociální demokraté zůstanou sami a budou muset jít do otevřené koalice s komunisty, a nebo přijdou za nimi,“ vysvětluje Kolomazník. Pro úplnost dodejme, že ODS v posledních krajských volbách skončila druhá, komunisté třetí.

SOS má však stále dobrou pozici v některých menších městech a obcích Libereckého kraje. „Máme starostu v Novém Městě pod Smrkem, Nové Vsi u Chrastavy, místostarostu v Mimoni,“ vyjmenovává Kolomazník. Dá se předpokládat, že z těchto lidí sestaví krajskou kandidátku, kterou dosud neodtajnili. Ví se pouze, že jejich lídrem bude opět současná vicehejtmanka Lidie Vajnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…