Invalida bez nohou se snad zastřelí. Kvůli Drábkovi a jeho reformě

21.01.2012 12:55

REPORTÁŽ Vše nasvědčuje tomu, že stát se rozhodl lidem v nouzi i handicapovaným omezit dávky nejen tím, že je razantně sníží, ale především tím, že jim znepříjemní život, aby si vůbec rozmysleli, zda o ně budou žádat. Výsledek je tristní.

Invalida bez nohou se snad zastřelí. Kvůli Drábkovi a jeho reformě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Zatímco notoričtí žadatelé, kteří dávky v hmotné nouzi nezřídka zneužívají a umí v nich již dokonale chodit, ti kteří je poprvé potřebují, musí někdy absolvovat vyčerpávající maraton po úřadech podle zásady „kdo hledá, najde“.

Začátkem roku odstartovala série změn, jichž se různé dávky týkají s cílem sjednotit a zefektivnit jejich vyplácení. Občané se z médií dozvěděli, že všechny dávky budou nově vyplácet úřady práce. Jak to vypadá v praxi ParlamentníListy.cz zjišťovaly například v Karlových Varech.  V kraji je tradičně vysoká nezaměstnanost, a tak se dalo předpokládat, že zdejší úřad práce se připraví na nápor a bude se snažit mu předcházet. Žádný nápor se však kupodivu nekonal. Klienty úřadu čekalo jiné překvapení.

Další reportáže ZDE

Informace zrušeny

Nováčky, kteří se ocitli na úřadu práce poprvé, vítala namísto dřívější  informační kanceláře cedule s nápisem: „Informace zrušeny. Informujte se u svých zprostředkovatelek“. Stojí u ní bezradně mladá  matka se dvěma dětmi. Chlapce vede za ruku,  v druhé ruce má těžkou sedačku s novorozencem. Další matky s dětmi se ptá, kde se vyplácí rodičovský příspěvek. “To musíš na sociálku, na magistrát,“ radí ji přátelsky. Stejně bezradný je i pán s berlemi a další matka s dítětem. Z úřadu práce se stalo bludiště tápajících. Chodí sem a tam,čekají zda někdo vyjde ze dveří a pomůže jim.

Následujeme první maminku s dětmi na magistrát, od úřadu práce je naštěstí vzdálen jen pár minut chůze. Podruhé vystěhuje dítě  z kočárku a ptá se na odbor, kde se vyplácejí příspěvky.

Do třetice je přesměrována na další úřad, tentokrát na pobočku magistrátu II, vzdálenou ale o pořádný  kus dále. To, že se kličkování nelíbí nejen jí, ale ani dětem, je snad zbytečné dodávat. Naštěstí zdárně rozlouskne třetí oříšek, když si poradí s labyrintem uliček a kanceláří na někdejším okresním výboru, kde je duch byrokracie cítit na každém místě.

Rodinka po chvíli s úlevou vychází s hromadou tiskopisů. Na náš dotaz, co na takový slalom říká, nám maminka hrdinka odpověděla:“Už jsem to chtěla vzdát. Za čtvrt roku sem musím znovu, každé tři měsíce, po celé tři roky. Ale musím říct, že úřednice byla moc ochotná a radila mi co a jak. Mladá, sympatická slečna.“

Rozčilený nvalida bez nohou - zastřelím se...

Mnohem naštvanější byl ale těžce postižený invalida, který přišel při úrazu o obě nohy. Pan David se přišel informovat, jak to bude s příspěvky na mobilitu v letošním roce.

Za pár minut vychází rozčilený do ruda: „Tak nám snížili příplatek na benzín na čtyři stovky měsíčně a příplatek na auto budeme dostávat místo jednou za pět let, jednou za deset let.“

Zajímá nás, co bude dělat a zda se nějak angažuje v protestní akci osob se zdravotním postižením. “O ničem nevím, znám akorát Krásu z Jedličkova ústavu, tak se mu ozvu. Nebo se zastřelím. Mám za sebou třicet pět operací, už mně to nebaví žebrat, " řekl hodně naštvaně ParlamentnímListům.cz. Na chodbě čekal sám, hned přišel na řadu.

Další úřad?

Jak ParlamentnímListům.cz potvrdila Veronika Rohošková z karlovarského úřadu práce, podobnou situaci předpokládali a připravili se na ni. Na osoby zdravotně postižené čekali úředníci na obou místech, jak v budově magistrátu dvě, tak v hlavní budově úřadu práce ve Svahové ulici: “Ale přišlo k nám jen pár lidí.“ Na otázku, proč je v Karlových Varech výplata dávek rozdělena a někteří klienti musí bloudit, nám sdělila: “Protože se k nám noví pracovníci již nevejdou, papírově k nám sice přešli, ale fyzicky zůstali na svém starém místě. Situace se změní na jaře, kdy bude otevřena nová budova úřadu práce, kde  bude soustředěna agenda dávek v hmotné nouzi.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…