Ištvanova bomba, Klausova amnestie, Parkanová. Účtujeme se smradlavými časy

21.10.2013 7:15

Nejvíce obviněných poslanců v historii České republiky bylo v právě končícím volebním období. Jsou politici čím dál náchylnější ke korupci, nebo orgány činné v trestním řízení pracují lépe než dřív? Podle odborníků nejsou zákonodárci o tolik horší než jejich předchůdci, ale konečně začaly pracovat orgány činné v trestním řízení tak, jak mají.

Ištvanova bomba, Klausova amnestie, Parkanová. Účtujeme se smradlavými časy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah - ilustrační foto

„Odchodem vrchního státního zástupce Rampuly a příchodem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana byl odšpuntován tragický stav, kdy se naprosto všechno zametalo pod koberec,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz advokát Václav Láska, že jde určitě o pozitivní vývoj v práci policie i státních zástupců. Stejný názor má i programový ředitel Transparency International (TI) Radim Bureš. „Zcela jednoznačně se jedná o kvalitnější a odvážnější práci orgánů činných v trestním řízení. To znamená, že se odhodlali k vyšetřování skutkově i právně složitějších a politicky citlivějších kauz a zřetelně jim v tom nikdo nebrání,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz.

Podsvětí ztratilo kontrolu nad policií, ale čeká, co bude

Teď je podle Lásky otázka, jestli se tento pozitivní vývoj podaří udržet i v budoucnu. „Vyšetřovat se začalo, teď musíme chtít víc, aby také padaly rozsudky. Až budou padat pravomocné rozsudky, můžeme si říkat, že pozitivní vývoj nabral setrvalou tendenci,“ prohlásil. Kdyby se to nestalo, vrátily by se podle něj poměry, jaké vládly před třemi lety. „Bál bych se, že podsvětí, které ví, že ztratilo kontrolu nad policií, by se jí chtělo o to agresivněji znovu zmocnit,“ varuje. Doufá, že pozitivní vývoj ve vyšetřování závažných zločinů nebude přerušen, protože kdyby byl přerušen, tak by se bál, že nastanou ještě horší časy, než byly.

Amnestie uzavřela vyšetřování privatizačních kauz

Veřejnost zatím není s dokončováním sledovaných případů spokojena. Těch nejzávažnějších korupčních a hospodářských kauz je hodně, ale jen málo z nich se dostalo až k soudu a pravomocných rozsudků padlo minimum. Navíc novoroční prezidentská amnestie ukončila nejsložitější a nejzávažnější privatizační podvody z 90. let, což u veřejnosti, která obměnou státních zástupců začala věřit v průchod spravedlnosti, vyvolalo značnou deziluzi a nedůvěru v právní stát.

Policie trestní oznámení pro podezření, že v souvislosti s amnestií mohlo jít o korupci, v těchto dnech rozhodla, že ke korupci nedošlo. Ale dá se opravdu věrohodně prokázat, že úplatky nehrály v zastavení trestního stíhání podvodníků z 90. let žádnou roli? „To se samozřejmě prokázat nedá. Neznám ale znění toho trestního oznámení. Pokud bylo orientováno na nějaký konkrétní skutek, pak je možné prokázat, že ten konkrétní skutek se nestal, nebo není trestným činem. Ale jinak by správné vyjádření mělo znít, že se nepodařilo prokázat, že ke korupci či jinému trestnému činu došlo,“ namítá Radim Bureš z Transparency International.

Švýcarská justice lepší než česká?

Největší úspěch se podařil zřejmě švýcarskému soudu, který uznal vinnými manažery v kauze Mostecké uhelné společnosti z podvodů, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku, přitom v Česku se nedařilo s případem pohnout. Mnozí politici včetně současného prezidenta Miloše Zemana, který byl premiérem, když k podvodné privatizaci MUS došlo, se vyjadřovali, že státu žádná škoda z privatizace MUS nevznikla.

Nebyl zájem kauzu protahovat

Není ostuda, že liknavou českou justici zastínila rychlá a precizní práce švýcarských prokurátorů a soudců? „Možná je to dáno tím, že Švýcaři vyšetřovali kauzu, která se netýká švýcarských občanů ani švýcarských politiků, takže nebyl žádný zájem kauzu protahovat. Možná kdybychom stíhali obdobnou kauzu rumunských politiků, že bychom také dokázali být tak rychlí,“ soudí advokát Václav Láska.

V Česku nebyla politická vůle

Podle advokáta Kolji Kubíčka je nepochybně ostuda, že švýcarská justice dokázala, co jsme v Česku nezvládli. „Tady se vyšetřování privatizačních podvodů táhlo tak dlouho, dokud to definitivně neuzavřela amnestie,“ řekl ParlamentnímListům.cz, že to dokazuje nevůli celého státního aparátu se těmito kauzami zabývat. „Většinou ty případy k soudu ani nedošly. Zadrhly se u policie a státních zástupců,“ připomněl Kubíček. Přitom by podle něj dnes stačilo, kdyby Česko chtělo, vzít si od švýcarské prokuratury kopie dokumentů a soudit manažery z MUS v České republice. „Když případ není ve Švýcarsku ještě pravomocně skončený, můžeme to soudit tady. Za pár měsíců by to mohlo být hotové, když budeme mít důkazní materiál ze Švýcarska, už se nemusí nic vyšetřovat,“ navrhuje advokát. Po svých zkušenostech je přesvědčen, že by důkazní materiály švýcarská prokuratura „stoprocentně poskytla“.

Není pravda, že Česko své občany nevydává

Advokát se obává, že u nás není vůle vyjít s tímto případem na světlo. „Kdyby se jen četly důkazy, které Švýcaři shromáždili, už to by mohlo způsobit nějaké otřesy na politické scéně,“ je přesvědčen advokát. Takže podle něj dojde spíš k tomu, že se k několika letům vězení odsouzení manažeři ve Švýcarsku odvolají, a když bude rozsudek za rok a půl pravomocný, stejně je pak Česko nevydá, protože se kauza dotýká politiků z více stran. „Není pravda, že Česko nevydává, Česko vydává, když chce,“ prohlásil Kolja Kubíček k výrokům, které se objevily v médiích.

Úspěšné probíhá vyšetřování pražského dopravního podniku

Radim Bureš z Transparency International upozorňuje, že vyšetřování složitého případu závažné hospodářské trestné činnosti, s prvky korupce a se zapojením politických představitelů, objektivně trvá roky.  „Relativně rychle se podařilo dotáhnout k soudu kauzu Rath, úspěšně probíhá vyšetřování kauzy Dopravního podniku hl. m. Prahy, pokračuje kauza Tatra a Martin Barták,“ vypočítává případy, jejichž vyšetřování úspěšně pokračuje. Právě v minulých dnech totiž pražské vrchní státní zastupitelství oznámilo, že protikorupční policie obvinila pět lidí v souvislosti s kauzou jízdenek a realizací elektronické jízdenky pro pražský dopravní podnik. Mezi obviněnými je údajně bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák a zřejmě i lobbista Ivo Rittig. Advokát Láska, který hrál ve vyšetřování dopravního podniku významnou roli, si tipuje, že v tomto případě padnou za dva tři roky spravedlivé tresty.

Obvinění na Ratha a spol. přibývají

Vlajkovou lodí vyšetřování korupce je v současné době probíhající soudní jednání s bývalým středočeským hejtmanem, exposlancem ČSSD Davidem Rathem. Potvrdí-li se všechna podezření, šest měsíců sledování Ratha a jeho kompliců podle orgánů činných v trestním řízení demaskovalo celkem dvanáct zmanipulovaných zakázek v celkové hodnotě přes 1,2 miliardy korun. Mělo jít o rekonstrukci hostivického gymnázia a buštěhradského zámku, nákup sanitek pro středočeskou záchranku a stavby pavilonů nebo rekonstrukce dalších nemocnic Středočeského kraje.

Je bývalý středočeský hejtman obětním beránkem?

Ale podle advokáta Kolji Kubíčka je Rath obětním beránkem, na kterém se předvádí, jak se u nás bojuje proti korupci. „Stačí jeden případ a všichni jsou spokojeni,“ kritizuje, že jiné kauzy, například gripeny, se zastavují. Jeden z největších armádních skandálů, který vzbudil mezinárodní pozornost, vyvolalo schválení zakázky na nákup vojenských stíhaček za více než  šedesát miliard korun tehdejší vládou Miloše Zemana. Návrh ale odmítl Parlament, proto si pak Česko stíhačky pronajalo za zhruba dvacet miliard.

Podle britských vyšetřovatelů měly být v této souvislosti nabízeny úplatky desítkám českých politiků a úředníků, padnout na ně mělo přes miliardu rakouských šilinků. Stíhání v Británii skončilo dohodou, že britsko-švédské konsorcium zaplatí pokutu 30 milionů liber v Británii a 400 milionů dolarů v USA. V Česku nikdo obviněn nebude, detektivové z protikorupční policie po více než tříletém prověřování případ v těchto dnech znovu odložili. Dospěli k závěru, že nejde o podezření z trestného činu. Vrchní státní zastupitelství v Praze bude nyní rozhodnutí policie přezkoumávat.

Některé závažné kauzy jdou do ztracena

Do ztracena podle Radima Bureše šla trestní oznámení TI na bývalého ředitele Evropských fondů Miroslava Elfmarka, a není známo, jak pokračuje vyšetřování trestního oznámení na bývalého ředitele Czechinvest. Nic zásadního se neděje ani v případu Promopro nebo Opencard. Protahuje se i vyšetřování údajně předraženého nákupu vojenských dopravních letadel CASA, kde je obviněna i exministryně Vlasta Parkanová. „Kauza CASA je právně extrémně složitá, tam je výsledek velmi sporný. Vyšetřování kauzy Opencard začalo pro různé překážky pozdě a je možné, že se někomu podařilo zamést stopy,“ soudí Radim Bureš. 

Než se dostanou složité případy k soudu, trvá to dva, tři roky

Advokát Václav Láska vysvětluje, proč se řada kauz nedostala ještě ani k soudu. „To je celkem obvyklé, ono se pořádně začalo vyšetřovat tak před dvěma lety, kdy odešel z pražského vrchního zastupitelství Rampula. A je bohužel standardní, že než se dostanou složité hospodářské kauzy k soudu, tak to dva, tři roky trvá. To je smutná pravda,“ potvrdil, proč se některé kauzy táhnou. Ale podle zkušeností trvá vyšetřování závažných podvodů a korupce i mnohem dále.

Poslanecké trafiky, zlaté cihly, miliony a zneužívání tajných služeb

Otazníky visí také nad případem, který vyšetřuje olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan a který vedl k pádu vlády. Týká se údajného podplácení tří exposlanců ODS výměnou za složení mandátu, zneužití Vojenského zpravodajství bývalou vrchní ředitelkou kabinetu expremiéra Petra Nečase Janou Nagyovou, dnes Nečasovou, a údajné zločinecké skupiny složené z podnikatelů a lobbistů. Jenže ani po pár měsících veřejnost neví, komu patřily zabavené miliony a zlato, žádný z podnikatelů nebyl obviněn. Opět se jedná o právně mimořádně složitou kauzu. Nepochybuji, že policie a státní zastupitelství dělají maximum, aby se s kauzou podařilo pohnout,“ ujišťuje Radim Bureš z TI. I když je TI přesvědčena, že se v kauze trafik jednalo o skutky vykazující rysy podplácení a přijímání úplatku, výsledek si prý Bureš nedovolí předjímat.

Byl to puč, trvá na svém názoru na kauzu vedoucí k pádu vlády advokát Kubíček

Podle advokáta Kolji Kubíčka se však tím potvrzuje, že celá razie na Úřadu vlády byla jen účelová akce na likvidaci tehdejšího premiéra a vlády. „Byl to puč,“ konstatoval, protože prý vyšetřovatelé spojili kauzu s něčím, co s tím evidentně nemá co dělat. „Zlaté cihly, miliony, to bylo jen divadlo, aby zdůvodnili, proč odposlouchávali okolí premiéra. Je to normální policejní převrat, teď zbývá otázka, kdo si to objednal,“ uvedl. Podle něj zřejmě Nečas udělal nebo hodlal udělat něco, co mohlo ohrozit něčí zájmy.

Radim Bureš však namítá, že podstatou fungování kmotra je, že stojí opodál. „Dohledat a prokázat tzv. zdrojový trestný čin je u nich velmi složité, či dokonce nemožné. Prokázat něco obecnějšího, například zločinné spolčení, je obtížné a nejisté. Já bych orgánům činným v trestním řízení dal ještě čas,“ navrhuje vyčkat programový ředitel TI, jestli kosa padne konečně i na blízkého přítele exprimátora Pavla Béma, lobbistu Romana Janouška.

Dvojvládí v čele policie být nemůže, ať Červíček chlapsky vrátí funkci Lessymu

Nemůžou narůstající sebevědomí policistů narušit možné problémy kolem snahy Petra Lessyho vrátit se do funkce policejního prezidenta, v níž dnes sedí policejní prezident Martin Červíček? Jak se na fungování policie projeví hrozící dvojvládí v čele policie? „Žádné dvojvládí být nemůže, to se musí vyjasnit jasně a rychle,“ říká advokát Václav Láska. Připomněl, že Červíček svůj nástup komentoval tak, že jde o dočasné řešení, než se situace kolem Lessyho vyjasní. „Teď se vyjasnila, proto očekávám, že pan Červíček složí funkci a chlapsky ji vrátí panu Lessymu,“ řekl. Potvrdil, že by viděl Lessyho rád zpátky v čele policie, ale zdůraznil, že ani policejní prezident není všemocný, proto nemůže potvrdit, že jeho návrat bude zárukou nezávislosti vyšetřování kriminalistů. „Aby to fungovalo, musí být nejen na nejvyšší, ale i na střední úrovni policie hodně schopných lidí. Policejní prezident pomůže, ale sám všechno nespasí,“ vysvětlil bývalý policejní vyšetřovatel, advokát Václav Láska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …