Lidem nevadí, že čekají a stojí ve frontách jako dříve na banány. „Had“ se mohdy kroutí několik desítek metrů, ale naprosté většině lidí to nevadí. Klábosí spolu, vyprávějí si – a když přijde řada, už „svého“ ovocnáře nebo řezníka vítají – a obsluha s úsměvem odpovídá. Stovky převážně mladých lidí i s malými dětmi kupují zásoby na týden i více. Když chcete jeden špekáček nebo kilo jablek, působíte jako mimozemšťan. Maso se bere po kilech, věnce vuřtů, desítky kuřecích křídel a stehen z farmy, kde pobíhá drůbež po velkém dvoře. Prodejce medu z Domažlicka, králičího masa z Mariánskolázeňska, zvěřiny ze Šumavy. Jezdí sem výrobci i ze středních nebo jižních Čech. A po několika hodinách mají většinou „vybíleno“…
Jablíčko a papír na něj….
Sady Nebílovy na jižním Plzeňsku se trhů zúčastňují pravidelně. Nejen přímo s ovocem – jablky či hruškami, ale hlavně s moštem. V sortimentu jsou i ovocné pomazánky a produkty pálenice. Všechno z vlastní produkce. Vedoucí sadů Alena Zikmundová komentuje: zavedení EET: „Zdržovat nás to jistě bude. Nejen na trzích, ale i při prodeji u nás v sadech, kdy dokážeme v prodejním dni odbavit stovky zákazníků. To čekání na účtenku a zadávání do systému bude trvat. A hlavně když si zákazník během nákupu rozmyslí, že chce změnit druh jablka, tak je to složitější, než když to píšu rukou, kdy stačí jeden pohyb a je to opraveno. Nevím, jak to bude fungovat,“ říká s nejistotou v hlase. „Nás by to mělo postihnout až v příštím roce a věřím, že snad k tomu nedojde, nebo uvidíme, jak se politická situace vyvine. Jako prvotní výrobci nespadáme do té druhé vlny, ale spadneme do toho v příštím roce.“
Vzhledem k jejich sortimentu to bude podle Zikmundové složitější. „Nedovedu si to představit. Řešíme to třeba v případě našich Slavností jablek, kdy sem jezdí všichni možní prodejci a my z toho budeme muset něco odvést. Ale snad se tomu nějak vyhneme, údajně se může zažádat finanční úřad o výjimku. Při akci, kdy nás tady navštíví čtyři, pět tisíc lidí, tak nevím, jak si s tím děvčata poradí, když si naši návštěvníci kupují třeba jen dvě kila jablek. Rozumím tomu, že stát chce nějakou daňovou politiku, pro mne by bylo dobré, kdybych to mohla dělat, jak jsem zvyklá, a pak si k tomu sednout a do systému to prostě „naházet“. A odvést to, samozřejmě. Tomu bych rozuměla. A také aby byl signál a všechno ostatní, aby tam nebyl přístroj, který se třeba zasekne. Stejně musíte psát účtenku, protože nikdy nevíte, kdo ty jablka kupuje a aby nebyl nějaký problém,“ uvádí vedoucí sadů českých majitelů, kteří jsou hrdi na to, že je nevlastní exministr financí. K sadům ještě patří také chov skotu.
Sezóna nesezóna
„Myslím si, že ti prvotní výrobci, kteří něco vypěstují nebo vyrobí, ať je to ten řezník a další, by do toho asi spadat vůbec neměli. Ty trhy by měly být určitě osvobozeny. A je to sezónní, od podzimu to třeba vůbec nevyužijí. Ti by tedy měli být z toho osvobozeni,“ upozorňuje na jeden z velkých problémů nasazení EET Zikmundová. „Co se týká plzeňských trhů, tak byly svého času vyhlášeny jako jedny z nejlepších a udržují si stále stejný standard. My jsme rádi, že tady na nich můžeme být. Nejsme schopni jezdit po jiných místech, Plzeň nám naprosto vyhovuje a vejdeme tak i do povědomí zdejších lidí, že v jejich blízkosti jsou nějaké sady a mají docela zajímavý sortiment. Dodáváme sem do tří farmářských obchodů v Plzni, pak v Klatovech a v Sušici. Nárůst zaznamenáváme, do povědomí pak jistě více vstoupíme, když vyhrajeme nějakou regionální potravinu, to lidi dost zajímá,“ pochvaluje si vedoucí sadů z Nebílov. „Jinak ale máme stálou klientelu a v povědomí široké veřejnosti Plzeňska jsme. Velkým odběratelem je pro nás také plzeňské Cross Café, u kterého si spousta lidí myslí, že je to nějaká zahraniční firma. Ale je to česká firma s českým majitelem, jen ten název je takový pro nás nestandardní. Jde o prioritního odběratele našeho moštu.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala