Jarolím z VV čelí trestnímu oznámení kvůli D 47. Kvůli zvlněné dálnici

21.08.2012 20:52

Společnost Eurovia podala trestní oznámení na místopředsedu Věcí Veřejných Tomáše Jarolíma. Ke stejnému kroku se rozhodl i generální ředitel firmy Martin Borovka. Důvodem je Jarolímovo vystoupení na téma zvlněné dálnice D 47 na tiskové konferenci s předsedou Véček Radkem Johnem. Jarolím tvrdí, že si jej právníci Eurovie vybrali jako nejsnažší cíl - nemá totiž poslaneckou imunitu.

Jarolím z VV čelí trestnímu oznámení kvůli D 47. Kvůli zvlněné dálnici
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Tomáš Jarolím

Teplickému zastupiteli a místopředsedovi Věcí Veřejných Tomáši Jarolímovi jeho jubilejní, od roku 2006 už 25. podaná žaloba štěstí nepřinesla. Naopak, vrací se mu jako bumerang v podobě hned dvou trestních oznámení na jeho osobu. Zatímco první, podané šéfem společnosti Eurovia Martinem Borovkou, převzal koncem minulého týdne, obsílku obsahující podnět od samotné firmy, dorazila do jeho schránky v pondělí.

Jarolím prý s žalobou počítal

"Důvodem jsou výroky, které jsem uvedl na tiskové konferenci s Radkem Johnem a má další vyjádření ke kauze D 47. Narozdíl od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které podalo trestní oznámení na neznámého pachatele, jsem já v tom svém jmenoval konkrétních osm lidí jak z Eurovie, tak z bývalého ŘSD a firmy, která stavbu dozorovala," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jarolím. S tím, že podat trestní oznámení na neznámého pachatele znamená krýt si záda před případnou soudní odvetou za pomluvu. "Stalo se přesně to, s čím jsem počítal," dodal.

Místopředseda VV podle svých slov vycházel z absolutně neprůstřelného důkazního materiálu. Zatímco první smlouva mezi ŘSD a Eurovií hovoří podle Jarolíma o použití vysokopecní strusky jako jedné z podkladových vrstev pro dálnici, druhá smlouva mezi Eurovií a dodavatelem materiálu prý dokazuje, že stavaři použili na podklad ocelárenskou strusku. Právě ta měla být důvodem zvlnění D 47 před Ostravou. Jarolím prý smlouvy získal pomocí svého týmu zkušených spolupracovníků. V jím podané žalobě hovoří o předražení o 536 milionů korun kvůli rozdílu cen vysokopecní a ocelářské strusky.

Půlmiliardový rozdíl v nákladech firma popírá

Šéf Eurovie Martin Borovka, jehož jméno v Jarolímem podané žalobě také figuruje, vysvětlil, že rozdíl v cenách obou podkladových materiálů tak razantní ani zdaleka není. Vysokopecní strusky totiž do metru krychlového podkladu potřebují stavaři o dost méně než strusky ocelářské. "V objemové hmotnosti je ten rozdíl 25 až 30 procent," řekl před časem Borovka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Stavaři tak prý na jiném materiálu určitě nevydělali.

Žaloba za výroky z tiskové konference z ledna 2012 míří právě na Jarolíma, což on považuje za úútok na nejsnažší cíl. "Nemám poslaneckou imunitu, takže si vybrali právě mne, ačkoliv tam se mnou byl i Radek John. Já ale tento krok pana Borovky i Eurovie samotné vítám. Nechám to dojít až k soudu, chci, aby se to veřejně projednalo včetně důkazů o pravdivosti mých tvrzení," říká Jarolím.

Podat trestní oznámení je má povinnost

Považuje prý za bizarní skutečnost, že případ D 47 s ním jako obviněným míří k soudu v době, kdy policie zdaleka nedošetřila původní, jím podanou žalobu. "Mám v ruce ještě jeden trumf. Nejsem před soudem poprvé a v jednom z rozsudků existuje precedens, který říká, že osoba veřejně činná, tedy v mém případě zastupitel, má nikoliv jen právo, ale přímo povinnost podávat v případě zjištění porušení zákona trestní oznámení," neskrývá víru ve své vítězství Jarolím. Nutno dodat, že zmíněný soudní verdikt se týká nakládání s majetkem města, v němž je Jarolím zastupitelem.

Trestní oznámení ve věci D 47 se týká osmi konkrétních lidí. Kromě generálního ředitele Borovky Jarolím obvinil i šéfa moravské pobočky Eurovie Jána Špaňa, manažera Bořivoje Kačenu, bývalého prezidenta společnosti ODS-Dopravní stavby Ostrava Pavla Vítka, další tři manažery z jiných firem a konečně exředitele ŘSD Petra Laušmana a správce stavby D 47 Tomáše Mráčka. Díky tomu, že materiál použitý jako podklad neměl podle Jarolímových spolupracovníků ani oodpovídající certifikaci pro využití v podobných stabách, hovořil místopředseda VV i o neoprávněném nakládání s odpady.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…